szerző:
MTI

Az idei év első negyedében több mint 13 ezer dolgozót bocsátottak el a szálláshely- szolgáltatás-vendéglátás területén, a turizmusból élő munkaadók azonban további leépítésekre kényszerülhetnek, mivel a válság miatt kevesebb a turista, ráadásul a kormány adójavaslatának több eleme is inkább nehézséget jelent számukra. Az Országgyűlés elfogadta azt a javaslatot, amely szerint az étkezési utalványok, az üdülési csekk után 25 százalékos adót kell fizetni, de a kormány emelné a szervízdíj kedvezményes adótételeit is, illetve törölné a falusi turizmus részleges adómentességét is.

Negatív munkaerő-piaci trendre számítanak a turizmusban, vendéglátásban tevékenykedő munkaadók, ami a legfrissebb statisztikai adatok tükrében nem meglepő. A számok nem sok jóval kecsegtetnek: 2009. első négy hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek vendégeinek száma 16-18 százalékkal, a vendégéjszakák száma 8-14 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. A turizmus viszonylag magas foglalkoztatási aránya miatt kiemelt gazdasági ágazat: a KSH közelmúltban közzétett adatai szerint a szektor 2006-ban közvetlenül 1 086 milliárd forinttal, mintegy 5,3 százalékban járult hozzá Magyarország GDP-jéhez. Míg 2005-ben 303 ezer, 2006-ban 11,4 százalékkal több, 338 ezer foglalkoztatottat regisztráltak a turizmusban jellemző ágazatokban, amely az összes foglalkoztatott mintegy 9 százalékát jelenti.

A válság hatására az első negyedévben 13 300 fővel csökkent a szálláshelyszolgáltatás-vendéglátás ágazat létszáma, ami 8,1 százalékos visszaesést jelent - közölte Kovács Miklós, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára. Mint mondta, az Európai Utazási Bizottság (ETC) negyedévenként helyzetelemzést készít a válság hatásairól. A legfrissebb, 2009. áprilisában megjelent tanulmány szerint a turizmus lassan tér majd vissza a régi kerékvágásba.

Az utazási irodák még tartják magukat

Az utazók száma kis mértékben csökken, akinek ugyanis életformája részévé vált az évi egy-két kül- vagy belföldi utazás, az most sem szívesen mond le róla - mondta Molnár Gabriella, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének elnöke. A szakember ugyanakkor megerősítette, hogy az utazások módja átalakul, vagyis inkább a közelebbi úti célokra és az olcsóbb szállodákra váltanak a turisták.

Tartalmi partnerünk a HR Portál. A cikk teljes szövegét itt olvashatja.

hvg.hu Karrier

Mennyit keres egy HR-es?

A Merces legfrissebb kutatása szerint a szlovák humán erőforrás szakemberek többet kerestek 2009 első negydévében, mint a magyarok. Ez a második negyedévre ismét változott, ugyanis a magyarországi HR szakma 280 ezer forintos átlagfizetése veri a szlovák 263 ezer forintos átlagfizetést.

Karrier

A válság a dolgozók idegeire megy

Az elbocsátások, és a további leépítésekről keringő híresztelések károsak a munkavállalók mentális egészségére. Így a gazdasági válság azokra is veszélyes, akik végül megőrizhetik munkahelyüket – írja egy friss dán felmérés alapján a Copenhagen Post.

Karrier

Mi lesz a fejvadászokkal?

Hogyan alakul a toborzó cégek jelenlegi piaci helyzete, melyek az aktuális álláspiaci trendek? Beszélgetés Auth Szilviával, a Pivot Human Capital Kft. vezető tanácsadójával.

Még mindig döcög a Takarékbank rendszere

Még mindig döcög a Takarékbank rendszere

Hasítottak a húszas számok a hatos lottón

Hasítottak a húszas számok a hatos lottón

Egy pesti tűzfalra kerültek a Vízipók-csodapók karakterei

Egy pesti tűzfalra kerültek a Vízipók-csodapók karakterei

Kifutó pályán: csőd fenyegeti a Malév utolsó megmaradt leányát is

Kifutó pályán: csőd fenyegeti a Malév utolsó megmaradt leányát is

Még mindig vár a pénzére a móri mészárlás nyomravezetője

Még mindig vár a pénzére a móri mészárlás nyomravezetője

Lemondott Evo Morales

Lemondott Evo Morales