szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jogszerű volt a Budapest Airport dolgozóinak decemberi sztrájkja a Fővárosi Bíróság jogerős ítélete szerint - közölte a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ). A döntés nyomán hamarosan ítélet születhet a sztrájktörők ügyében is.

A Budapest Airport dolgozói tavaly decemberben kezdtek sztrájkba az egyoldalúan megszüntetett kollektív szerződés, a munkaerőhiány és túlfoglalkoztatás, a fizetéscsökkentések, a munkahelyi megfélemlítés miatt - emlékeztet a szakszervezet közleménye. A munkabeszüntetés hivatalosan nem ért véget Ferihegyen, a szakszervezetek december 23-án felfüggesztették a sztrájkot. A LESZ közleménye szerint a bíróság döntése nyomán akár pénteken folytatódhat a munkabeszüntetés. A Budapest Airport menedzsmentje tavaly decemberben fordult bírósághoz, annak megállapítását kérve, hogy jogtalan a szakszervezetek munkabeszüntetése. 

Az első fokon eljáró Munkaügyi Bíróság ez év elején úgy döntött, hogy a dolgozók jogosan fejezték ki elégedetlenségüket és felháborodásukat, azonban a menedzsment fellebbezett. A másodfokon eljáró Fővárosi Bíróság helyben hagyta az első fokú ítéletet. 
 
A mostani döntés lehetőséget teremt a sztrájktörők ügyében indult per folytatására is. A LESZ álláspontja szerint a Budapest Airport a görög és magyar sztrájktörők alkalmazásával megsértette a dolgozók sztrájkhoz fűződő alkotmányos jogát, és több, Magyarország által elfogadott nemzetközi egyezményt is.
MTI Karrier

Malév-sztrájk: közelednek az álláspontok

Bár a Malév pilótáinak érdekképviselete szerdán kétórás figyelmeztető sztrájkot tart, a Hunalpa elnöke szerint a munkáltató és a szakszervezet álláspontja jelentősen közeledett egymáshoz.

Krimibe illő figurákkal állna talpra a patinás osztrák focicsapat

Krimibe illő figurákkal állna talpra a patinás osztrák focicsapat

Hogyan legyünk a magunk vezérigazgatói szabadúszóként?

Hogyan legyünk a magunk vezérigazgatói szabadúszóként?

Megható fotókkal emlékszik John Travolta feleségére, Kelly Prestonra

Megható fotókkal emlékszik John Travolta feleségére, Kelly Prestonra