szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Idén több ponton is változik a Munka Törvénykönyve, a felmondási védelem például kiterjed az örökbefogadást kérő munkavállalókra is - áll a PricewaterhouseCoopers (PwC) hírlevelében.

Május elsejétől a csoportos létszámcsökkentés esetében alkalmazotthoz hasonló eljárást kell lefolytatni, ha a munkáltató jogutód nélküli megszűnése (felszámolása vagy végelszámolása) miatt tömegesen szűnik meg a munkavállalók munkaviszonya. Ebben az esetben a munkáltatónak a megszűnésről tájékoztatnia kell a munkaügyi központot, a munkavállalók képviselőit és az érintett munkavállalókat, valamint köteles átadni számukra a törvényben maghatározott adatokat.

Február elsejével a felmondási védelem szabályozása változott. Eddig a felmondási védelem a gyermekgondozási segélyt (gyes) igénylő szülőt illette meg a gyermek hároméves koráig akkor is, ha a szülő már visszatért a fizetés nélküli szabadságról. Ez a szabály úgy változik, hogy a védelem a fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül, a gyermek hároméves koráig azt aszülőt fogja megilletni, aki a fizetés nélküli szabadságot a fentiek szerint utoljára vette igénybe. Erre a változtatásra azért volt szükség, mert a gyes 2010. május elsejétől csak a gyermek kétéves koráig jár majd az egyik szülőnek, és a jogalkotó fenn kívánta tartani az eredeti hároméves védelmi időt.

A felmondási védelem alatt állók köre az örökbefogadást kérő munkavállalókkal bővül. Ha a munkavállaló gyermeket szeretne örökbe fogadni, ezt egy kötelező gondozásba helyezési időszak előzi meg, amely a szülő-gyermek kapcsolat kialakulásában elsődleges fontosságú időszak. Ezért a felmondási védelem 2010. február elsejétől a kötelező gondozásba helyezéstől számított legfeljebb hat hónapig megilleti a munkavállalót. Nagyobb körültekintéssel kell tehát eljárniuk a munkáltatóknak a rendes felmondás esetén, a felmondás közlése előtt célszerű minden esetben megerősíttetni a munkavállalóval, hogy nem vesz részt örökbefogadással kapcsolatos eljárásban.

 

 

Budapest díszpolgára lett Ráday Mihály városvédő

Budapest díszpolgára lett Ráday Mihály városvédő

Itt vannak a Windows 11 háttérképei, már letöltheti őket

Itt vannak a Windows 11 háttérképei, már letöltheti őket

Pálinkás: Sokan azért maradnak Orbán mellett, mert az egzisztenciájuk függ tőle

Pálinkás: Sokan azért maradnak Orbán mellett, mert az egzisztenciájuk függ tőle