szerző:
hvg.hu

Kik azok, akikkel senki sem dolgozik szívesen? A cégvezetéssel és munkaügyi kérdésekkel foglalkozó CIO.com készített egy összeállítást azokról a kollégákról, akiket senki nem hiányolna az irodából.

A kolléga, aki sosem beteg

Évek óta egyetlen napot sem mulasztott betegség miatt. Még akkor sem marad otthon, ha náthás, inkább lábon hordja ki a betegséget, figyelmen kívül hagyva, hogy esetleg átragasztja a kórt a többi kollégára. Úgy gondolja, hogy nélkülözhetetlen és mindig szükség van rá bent.

Az ételtolvaj

Szívesen rájár mások élelmére. Mindent, amit a közös hűtőben talál és megkíván, elvesz magának, ám fogyasztásáról nem tájékoztatja a kollégákat. Soha nem vesz semmit ahelyett, amit felfal, még egy üzenetet sem hagy, hogy a kolléga, aki a hűtőben tárolt ételét keresi, ne lepődjön meg, ha azt nem találja.

A maradékgyűjtő

Nem emeli el mások ételét, hanem megvárja, amíg mindenki végez az ebédlőben vagy a céges konyhában és összegyűjti a maradékot, mindent, ami ehető. Nem azért gyűjtöget, mert nincs pénze ételre, hanem azért, mert így olcsóbban megússza.

©

A közlékeny

Egyfolytában telefonál, magánéletének minden részletét a nyilvánosság elé tárja, nem figyel arra, hogy másokat esetleg zavar kitárulkozása, vagy az, hogy magánéletét az irodában éli. Akkor is csacsog és hangosan kommentálja az eseményeket, ha azoknak semmi köze a munkához.

A cég bohóca

Mindenből viccet csinál, igyekszik felvidítani a kollektívát, ha a hangulat fagypont alá zuhan. Azon is viccelődik, amin nem kéne, néha túllő a célon – a problémákat is így akarja megoldani –, ezért általában nem lehet komolyan venni. Ha vészhelyzet adódik, nem lehet építeni rá.

A stréber

Mindenről tud, ami a cégnél történik, mindig időre elkészül a feladataival, soha nem késik, nem hibázik és igyekszik a főnök kedvében járni. A kollégákkal nem sokat törődik, az sem igazán érdekli, ha élcelődnek rajta, a lényeg, hogy úgy érezze, maradéktalanul eleget tesz feladatainak.

A hárító

Legyen szó egy mosatlan kávéscsészéről, ami az asztalon maradt vagy egy dokumentumról, ami a kezében volt és eltűnt, ha felelősségre vonják, mindig azt mondja, hogy nem ő volt. Nem ő követette el a hibát, nem az ő felelőssége, ha valami nem úgy megy, ahogy kellene. Mivel sosem vállalja tetteiért a felelősséget – akkor sem, ha hibázik – általában úgy könyvelik el, hogy hiteltelen, sumákoló.

A locsi-fecsi

Nem érdekli, hogy más éppen mit csinál – dolgozik vagy telefonál -, mindenáron magánéleti dolgokról szeretne társalogni, hogy gyorsabban teljen a munkaidő. Nem lehet „lelőni”, sokszor olyan információt is megoszt a kollektívával, amihez senkinek semmi köze, ráadásul érdektelen.

Az ápolatlan

Nem tesz semmit, hogy kellemetlen testszagát, lábszagát elnyomja: cipőjét lerúgja, ha éppen melege van, tekintet nélkül a kollégákra, akik a közvetlen közelében dolgoznak. Nem arról van szó, hogy izzadós, hiába mosakszik és használ dezodort, inkább arról, hogy nem érdekli, ápoltnak tűnik-e vagy sem.

A tökéletes testű egészségmániás

Lépten-nyomon mások étrendjét és alakját bírálja, miközben nem győzi hangsúlyozni, hogy mi mindent tesz meg a tökéletes külsőért: konditerembe jár, speciális diétát tart, gondosan összeállítja étrendjét. Másokat lenéz és kéretlen tanácsokkal lát el, mert nem érti, miért nem törekszik mindenki arra, hogy egészségesen táplálkozzon és kínosan ügyeljen testsúlyára.

hvg.hu Karrier

Milyen a főnök, ha férfi? És ha nő?

A férfiak szenvedélyesebbek, racionálisabbak, a nők érzékenyebbek, engedékenyebbek: gyakran ilyen és ehhez hasonló általánosságok hangzanak el, ha szóba kerül a főnök neme. Beskatulyázni azonban senkit nem lehet: egyénenként változik, ki hogyan viselkedik kollégáival, hogyan kezeli a munkával kapcsolatos problémákat. Tanácsok.

hvg.hu Karrier

Pusztító munkahelyek: amikor betelik a pohár

Elég egy hatalmaskodó, erejét fitogtató, másokat lenéző főnök, néhány pletykás kolléga vagy egy szűk, túlzsúfolt iroda, hogy az embernek ne legyen kedve bemenni dolgozni. De mikortól káros mindez? Melyek azok a körülmények, amelyek hosszú távon kedveztőtlenül hatnak nemcsak lelkiállapotunkra, egészségünkre is? Tanácsok.

hvg.hu Karrier

A leggyakoribb hazugságok a munkahelyen

Nincs kedved dolgozni egy átmulatott éjszaka után, ezért beteget jelentesz? Elfoglaltságra hivatkozva nem intézel el egy telefonhívást, pedig a főnök kéri? Az apró - nyilvánvaló vagy beismert - füllentések villámgyorsan aláaknázhatják jó kapcsolatodat barátaiddal, kollégáiddal. Különösen kellemetlen a helyzet, ha a főnök kap rajta egy „apró hazugságon”. Meddig mehetsz el, és mi az, amit még egy különösen jó főnök-beosztott viszony sem bír el?

hvg.hu Karrier

Hogyan kezeld az elviselhetetlen kollégát?

Jó hangulat, segítőkész, bajtársias kollégák, érdekes feladatok, új kihívások: ez minden munkavállaló álma. Ám ahhoz, hogy a munka öröm is legyen, ne csak rutin, talán az a legfontosabb, hogy jó legyen a kapcsolatod kollégáiddal, nem utolsó sorban főnököddel.

Drogtesztet lengetett be a Mi Hazánk a politikusoknak

Drogtesztet lengetett be a Mi Hazánk a politikusoknak

Lopott mentőautóval kezdett ámokfutásba és gázolt el gyalogosokat egy férfi Oslóban

Lopott mentőautóval kezdett ámokfutásba és gázolt el gyalogosokat egy férfi Oslóban

Nem mindegy, kinek mennyi a horkolási indexe

Nem mindegy, kinek mennyi a horkolási indexe

48 szál gyertya helyett valami mással díszítették Snoop Dogg szülinapi ajándékát

48 szál gyertya helyett valami mással díszítették Snoop Dogg szülinapi ajándékát

Boross Péter "ártó szellemekről" beszélt 1956-ra emlékezve a Műegyetemen

Boross Péter "ártó szellemekről" beszélt 1956-ra emlékezve a Műegyetemen

Kövér a kurdokról: Európa a miénk, Szíria az övék – videó

Kövér a kurdokról: Európa a miénk, Szíria az övék – videó