szerző:
MTI

Rekordszámú európai diák élt tavaly az Erasmus-program kínálta lehetőséggel, hogy uniós támogatással külföldön folytassa felsőfokú tanulmányai egy részét, illetve külföldi vállalatoknál szerezzen szakmai gyakorlatot - derült ki az Európai Bizottság által hétfőn közzétett adatokból.

A 2008-2009-es tanévben 198 600-an vettek részt az Erasmus-programban, amely a 27 EU-tagország mellett Izlandra, Liechtensteinre, Norvégiára és Törökországra terjed ki. Az előző tanévhez képest 8,7 százalékkal voltak többen, s 1987-es indítása óta eddig több mint kétmillió európai fiatal volt valamilyen Erasmus-támogatás kedvezményezettje. A jelenlegi helyzet alapján elmondható, hogy az európai diákok mintegy 4 százaléka részesül Erasmus-ösztöndíjban valamikor a tanulmányai során. 

Tavaly jelentős növekedés mutatkozott a vállalati szakmai gyakorlatok számában, ami már 30 400 főt érintett. Ugyanakkor a túlnyomó többség  - 168 200 fő - átlagosan hat hónapos felsőfokú részképzésben részesült külföldön. A vállalati szakmai gyakorlat lehetősége csak 2007 óta adott az Erasmus-program keretében. Az összességében 8,7 százalékkal több kedvezményezett számára a költségkeret 12 százalékkal emelkedett, ami azt eredményezte, hogy az átlagosan folyósított havi ösztöndíj összege 255 euróról 272 euróra nőtt.

Az Erasmus révén csereprogramokat is támogatnak felsőoktatási intézmények között. A 2008-2009-es tanévben 28 600 tanár kapott támogatást külföldi oktatási tevékenységhez, illetve a felsőoktatási intézmények dolgozói közül 7700 fő vehetett részt Erasmus által támogatott külföldi továbbképzésben.

A legtöbb részképzéses diák Franciaországból, Németországból, illetve Spanyolországból utazott külföldi egyetemekre. A célországok tekintetében is ez a három ország áll az élen, eltérő sorrendben: az első Spanyolország, amelyet Franciaország és Németország követ. A felsőfokú tanulmányokat folytató diákok összlétszámához képest azonban Luxemburgból vették igénybe a legnagyobb arányban az Erasmus-program lehetőségeit: a luxemburgi diákok 15,5 százaléka részesült külföldi részképzésben. Ezután alaposan leszakadva következik Liechtenstein (3 százalék), Ausztria (1,9 százalék) és a Cseh Köztársaság (1,7 százalék). Magyarország tekintetében ez a mutató 0,94 százalék volt.

MTI Karrier

Tízből négy ember fél, hogy elveszíti állását

A válság óta megnőtt a félelem a munkanélküliségtől: míg a kilencvenes években csak tízből két-három foglalkoztatott félt állása elvesztésétől, az elmúlt években tízből legalább négyen tartanak ettől, bár tavaly óta kis csökkenés figyelhető meg a Tárki áprilisi kutatásának adatai alapján.

Karrier

Átejtette az elitegyetemeket egy csaló diák

Egy amerikai diák egyetemi évei alatt minden, tanulmányait és előmenetelét igazoló dokumentumot meghamisított, így válhatott átlagosan tanuló egyetemistából ösztöndíjakkal és pénzjutalmakkal elhalmozott, több helyen is tudományos munkát publikáló „tehetség”. A 23 éves fiú valószínűleg jó darabig nem bukott volna le, ha nem veszíti el teljesen realításérzékét és nem jelentkezik a legkomolyabb tengerentúli ösztöndíjakra.

Tíz éve nyertünk vb-bronzot Egyiptomban – mi lett az U20-as hősökkel?

Tíz éve nyertünk vb-bronzot Egyiptomban – mi lett az U20-as hősökkel?

Megmutatta a NASA, milyen ruhákban dolgoznak majd az űrhajósai a Holdon és a Marson

Megmutatta a NASA, milyen ruhákban dolgoznak majd az űrhajósai a Holdon és a Marson

NER-lovagok: lesz-e kormány-önkormányzatok meccs?

NER-lovagok: lesz-e kormány-önkormányzatok meccs?

"Elpuhultunk, elkényelmesedtünk" – fideszes politikusok a vereségről

"Elpuhultunk, elkényelmesedtünk" – fideszes politikusok a vereségről

Vödörben tartja érmeit Hosszú Katinka

Vödörben tartja érmeit Hosszú Katinka

"Ne legyen kemény fiú!" – kérte Trump Erdogantól

"Ne legyen kemény fiú!" – kérte Trump Erdogantól