szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Debreceni Egyetem (DE) új rektora, Fábián István professzor átvette a vezetői teendőket Fésüs László leköszönő rektortól szerdán, a szenátus ünnepi ülésén. A Kaposvári Egyetem szenátusa pedig Szávai Ferencet választotta meg rektornak szerdán, aki augusztus elsején veszi át a felsőoktatási intézmény vezetését. Megbízatása négy évre szól.

A rektori lánc és a pecsét átvétele a folyamatosság szimbóluma - mondta Fábián István, a DE új rektora, hozzátéve: ez a folyamat a XVI. században, a debreceni felsőoktatás kialakulásával kezdődött meg. Paragh György egyetemi tanár, az egyetem orvoscentrumának elnöke a centrum legmagasabb szintű elismerésével, a 90 éves debreceni orvosképzés ezüst plakettjével tüntette ki Fésüs László akadémikust azért a másfél évtizedes munkáért, amelyet a professzor az egyetem és az orvoscentrum vezetésében végzett.

A Kaposvári Egyetem eddigi tanszékvezetőjének, Szávai Ferencnek a Corvinus Egyetemen doktori iskolát is vezető professzornak a pályázatát 17 igen és 8 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett fogadták el. A 29 tagú testületből ketten nem voltak jelen az ülésen. A rektor elődje, Babinszky László márciusban - egyetlen pályázóként - nem kapott bizalmat a szenátustól a folytatáshoz, 15-14 arányban utasították el a pályázatát. Megbízatása június 30-ig szólt.

A sikertelen rektorválasztás után ismételten kiírt pályázatra ugyancsak egy pályázat érkezett a szaktárcához. Szávai Ferenc korábban újságíróknak elmondta, hogy aspirál a rektori posztra, majd a minisztérium tájékoztatását követően közölte: beadta pályázatát. Az MTI értesülése szerint a sajtó számára zárt szenátusi ülésen többen aggályosnak tartották, hogy Szávai Ferenc a Kaposvári Egyetemen csak óraadó, nem kaposvári, nincs vezetői tapasztalata és hiányosságként említették azt is, hogy nincs angol nyelvvizsgája.

Karrier

Rektori fizetések: Amerikában már két éve kirobbant a botrány

Pár napja hozták nyilvánosságra a magyar felsőoktatási intézmények vezetőinek fizetését, így derült ki, hogy az oktatási tárca alá tartozó 29 intézmény első embereinek fizetése havi szinten 56 millió forinttal terheli az államkasszát. Ugyanakkor tény, hogy egy magyar rektor nagyjából tizedannyit keres, mint nyugatabbra élő kollégája.

MTI Itthon

Már nincs előzetesben a Zrínyi rektora

A Fővárosi Bíróság másodfokú végzése alapján megszüntették a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE) rektorának előzetes letartóztatását, az intézményvezetőt február közepén tartóztatták le befolyással való üzérkedés gyanúja miatt. Kiengedték az ügyben érintett cég vezetőjét is, mindkettejükkel szemben lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el.

Ősszel megírtuk, hogy ez a terv, februárban tényleg egyházi fenntartásba került az egri egyetem

Ősszel megírtuk, hogy ez a terv, februárban tényleg egyházi fenntartásba került az egri egyetem

Melyik híradót nézi? Ettől függ a véleménye a kínai vakcináról

Melyik híradót nézi? Ettől függ a véleménye a kínai vakcináról

Újabb részletek derültek ki Szász János rendező jogvitájáról

Újabb részletek derültek ki Szász János rendező jogvitájáról