szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szíria kitiltotta a testet és az egész arcot elfedő hagyományos muszlim öltözetet (a nikábot) az egyetemekről.

Az oktatási minisztérium egyik tisztségviselője elmondta, hogy a Szíria világi önazonosságát védő tilalom az állami és magánegyetemeken is érvénybe lép. Ugyanakkor a fejkendő viselése a vasárnap életbe lépett tilalom után is megengedett.

A nikábot nem használják széles körben Szíriában, de az utóbbi időben egyre népszerűbbé vált, ami szúrja a világi kormány szemét. A helyi média közölte, hogy az elmúlt hónapban több, nikábot viselő általános iskolai tanárt helyeztek át a közigazgatásba. A muszlim világban nem egyedülálló Szíria példája, ugyanis a szintén szekuláris Törökországban korábban még a fejkendő viselését sem engedélyezték a közintézményekben. Az egyetemi oktatók és hallgatók kendőviselését végül 2008 februárjában az iszlám gyökerű kormánypárt, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) kezdeményezésére elfogadott törvénymódosítás tette lehetővé.

Ami a törököknek a fejkendő, az a szíriaiaknak a nikáb. Ezek viselése a világi vezetők szemében az egyre népszerűbb politikai iszlám jelképe, amely ellen minden lehetséges eszközzel próbálnak fellépni. Az európai országokban biztonsági aggályok miatt fontolgatják, hogy megtiltják - vagy már megtiltották - a testet és az egész arcot takaró ruha hordását közterületeken. A francia nemzetgyűlés alkotmányjogászok és a muszlim kisebbség tagjainak tiltakozása ellenére július közepén első olvasatban elfogadta azt a tervezetet, amely megtiltja a muzulmán nők teljes testét és arcát eltakaró öltözet viselését nyilvános helyeken. Franciaországon kívül Belgiumban hoztak még hasonló rendeletet.

 


 

MTI Karrier

Diploma előtt: a legnépszerűbb szakok tízes listája

A felsőoktatási intézményekbe jelentkezők körében az idén a turizmus-vendéglátás, a gazdálkodási és menedzsment, valamint a jogász szakok a legnépszerűbbek, a felvételizők átlagosan három helyet jelöltek meg, a rekorder azonban ötven helyre pályázik - olvasható a Felvi.hu honlapon közzétett elemzésben.

MTI Karrier

Vadásszák a diákokat a romániai egyetemek

Kevés a felsőoktatási intézményekbe jelentkező diák Romániában: a most kezdődő beiratkozási szakaszban nagyságrendekkel kevesebb hallgatóra számítanak az intézmények, mint az elmúlt években.

Kidobta a Facebook? Nincs egyedül

Kidobta a Facebook? Nincs egyedül

Cser-Palkovics: Nem a kormány vonja el a forrásokat

Cser-Palkovics: Nem a kormány vonja el a forrásokat

Titkolja Biden, mit írt neki Trump, mielőtt elhagyta a Fehér Házat

Titkolja Biden, mit írt neki Trump, mielőtt elhagyta a Fehér Házat