szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az üdülés jó alkalom arra, hogy megszabaduljunk a munkahelyi stressztől, mégis világszerte csak a munkavállalók kétharmada veszi ki az összes szabadságát. A magyaroknak nem kell szégyenkezniük: az előkelő harmadik helyen végeztek - derült ki a Reuters brit hírügynökség és az Ipsos közös felméréséből.

A 24 országban mintegy 12 500 ember megkérdezésével készült közvélemény-kutatás szerint leginkább a franciák élnek a szabadság adta előnyökkel: 89 százalékuk használja el összes pihenőnapját. A második helyen az argentinok állnak 80 százalékkal, a magyarok 78 százalékkal bronzérmesek, a negyedik helyen a britek és a spanyolok osztoznak 77 százalékkal.

A sereghajtók a japánok: mindössze 33 százalékuk veszi igénybe teljes szabadságát. Alulról a másodikak a dél-afrikaiak és az ausztrálok 47 százalékkal, majd a dél-koreaiak következnek 53 százalékkal és az Egyesült Államok munkavállalói 57 százalékkal.

"Számos oka van annak, hogy az emberek miért nem használják fel szabadságukat, de a leggyakoribb az, hogy úgy érzik, kötelesek dolgozni és munkájukat más fontosabb dolgok, például az egészségük és jó közérzetük elé helyezik" - mondta John Wright, az Ipsos nemzetközi vélemény- és piackutató intézet alelnöke. "A dolgozóknak nem szabadna elfelejteniük, hogy a temetők tele vannak nélkülözhetetlen emberekkel" - toldotta meg.

Wright szerint népességstatisztikai szempontból gyakorlatilag nincs különbség a jól és rosszul keresők pihenési szokásai között: világszerte a magas és alacsony keresetűek mintegy kétharmada kiveszi teljes szabadságát. A korosztályok között is csak kis különbség mutatkozik: az 50 felettiekhez képest az ifjabb munkavállalók közül valamivel többen nyilatkoztak úgy, hogy igénybe veszik az összes pihenőnapjukat. A vállalkozóknak, magas rangú vezetőknek és döntéshozóknak ugyanakkor csak 60 százaléka mondta azt, hogy kimeríti teljes szabadságát.

MTI Karrier

Hol dolgozik a legtöbb idős ember?

Az elmúlt tíz évben folyamatosan nő Európában a még dolgozó idős emberek aránya: az Eurostat szerdán közzétett adatai szerint tavaly az 55-64 éves korosztály 46 százaléka dolgozott. Ez az arány 2000-ben még csak 36,9 százalék volt. Magyarországon a korosztályból jelenleg 32,8 százalék foglalkoztatott.

Tízen ünnepeltek meg egy születésnapot, mindenki elkapta a koronavírust és ketten meghaltak

Tízen ünnepeltek meg egy születésnapot, mindenki elkapta a koronavírust és ketten meghaltak

Kiléptetné Németországot az unióból az AfD

Kiléptetné Németországot az unióból az AfD

Kétséges Harry részvétele Fülöp herceg temetésén

Kétséges Harry részvétele Fülöp herceg temetésén