szerző:
MTI

A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal (FSZH) Ausztriába, vendéglátóipari területre szervez munkaerő-toborzást október 5-én - olvasható az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapján.

A kiírás szerint az állásokra olyan 18 és 35 év közötti, magyar állampolgárok jelentkezhetnek, akik szakképesítéssel és/vagy legalább kétéves szakmai gyakorlattal, valamint jó vagy közepes német nyelvtudással rendelkeznek, és büntetlen előéletűek. Ausztriában jelenleg munkavállalási engedéllyel dolgozhatnak magyar állampolgárok, a munkavállalás 2011. május elsején válik szabaddá, amikor letelik a magyar uniós csatlakozás utáni hétéves átmeneti időszak.

Lengyelné Varga Nóra, az FSZH EU Integrációs kirendeltségvezetője elmondta: magyarok Ausztriában jelenleg vagy a kétoldalú államközi egyezmények alapján kiadott gyakornoki vagy ingázói engedéllyel, vagy a külföldiek foglalkoztatásáról szóló jogszabály - Ausländerbeschäftigungsgesetz - alapján a munkáltató kérelmére kiadott munkáltatóhoz kötött munkavállalási engedéllyel dolgozhatnak. A gyakornokok cseréjéről szóló egyezmény lehetővé teszi, hogy a feltételeknek megfelelő magyar állampolgár szakmai és nyelvi továbbképzés céljából minimum 6 hónapra, maximum 50 hétre gyakornoki munkát vállalhasson Ausztriában. 

Külön szabályok vonatkoznak a határ menti ingázókra, foglalkoztatásukat egy szintén 1998-ban életbe lépett kétoldalú egyezmény szabályozza, amely pontosan meghatározza, hogy melyek a határ menti térségek. (Magyarországon Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye számít határ menti térségnek.) Határ menti ingázók azok a munkavállalók, akik a két ország valamelyikének állampolgárai, állandó lakhelyük vagy legalább egy éve szokásos tartózkodási helyük a fenti határ menti térségek egyikében van, ahová - kivéve a változó foglalkoztatási helyek eseteit - naponta visszatérnek, és a másik ország határ menti térségében foglalkoztatják őket. A határ menti ingázók keretszámát évente határozza meg egy osztrák-magyar vegyes  bizottság, Lengyelné Varga Nóra tájékoztatása szerint a jelenleg érvényes 2850 fős keret szinte teljesen telített, 2011. májusáig már nem várható több engedély kiadása.

A kirendeltségvezető elmondta: az Osztrák Szövetségi  Gazdasági és Munkaügyi Minisztérium 2008-ban létrehozott egy speciális engedélytípust - a szakmunkás-engedélyt - a munkaerő-piaci helyzet függvényében meghatározott hiányszakmákhoz kapcsolódóan.  Ezt az engedélyt is a munkáltató kérelmezi, és a munkaerő-piaci helyzet vizsgálata után adja ki az Osztrák Munkaerő-piaci Szolgálat. A szakmunkás-engedélyekből bármennyit kiadhatnak, nincs keretszámhoz kötve. A hiányszakmák listája 2008 óta folyamatosan bővült, jelenleg többek között szobaasszonyokat, épület- és bútorasztalosokat, kőműveseket, ácsokat, kovácsokat, szerszámkészítőket, hegesztőket, éttermi szakácsokat, henteseket, optikusokat keresnek, de hiányszakma a közép- vagy felsőfokú végzettséggel rendelkező gépészmérnök, az elektrotechnikus vagy a fűtéstechnikus is. 

2011. május elsejétől a munkavállalási engedély és a regisztrációs kötelezettség már nem szükséges Ausztriában, teljesen szabad lesz a hozzáférés az osztrák munkaerőpiachoz.

hvg.hu Karrier

Ősszel kivirul az álláspiac, de télen már aggódhatunk?

Vége a nyárnak, a szabadságolások után minden visszazökken a rendes kerékvágásba - a munkahelyen is. Hogyan értékelik az elmúlt három hónapot a munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó cégek? Várható-e fellendülés a foglalkoztatás terén ősszel? Aktuális kérdések.

Az abortusz nem bűncselekmény többé Észak-Írországban

Az abortusz nem bűncselekmény többé Észak-Írországban

Ilyet még nem láttak a kutatók: egy varangy magát kígyónak álcázva rázza le a támadóit

Ilyet még nem láttak a kutatók: egy varangy magát kígyónak álcázva rázza le a támadóit

Alternatív médiát építenek Fekete-Győrék

Alternatív médiát építenek Fekete-Győrék

Ismerős Arcok-koncertet tartanak a Bem térre tartó fáklyás felvonulás után

Ismerős Arcok-koncertet tartanak a Bem térre tartó fáklyás felvonulás után

Videó: Simán repül az elektromos taxi, ami 300 km/h-val szállítana utasokat

Videó: Simán repül az elektromos taxi, ami 300 km/h-val szállítana utasokat

A kormány nem hirdeti ki a klímavészhelyzetet, de dolgoznak egy klímastratégián

A kormány nem hirdeti ki a klímavészhelyzetet, de dolgoznak egy klímastratégián