szerző:
MTI

Egyebek mellett Kosztolányi Dezső A szegény kisgyermek panaszai című verse és az ezt parodizáló Karinthy Frigyes-féle írás összehasonlító elemzése szerepelt az emelt szintű magyar nyelv és irodalom hétfői érettségi vizsgáján.

Műértelmezés kategóriában a 2005-ös Nagy Könyv-akció kapcsán született, a magyar lakosság olvasási szokásait elemző szövegre kellett reflektálniuk az érettségizőknek, illetve érvelés kategóriában egy iskolaigazgatónak szánt, az év diákja címre vonatkozó beadványt kellett megírniuk. A Nagy Könyv elnevezésű televíziós akció felméréséhez kapcsolódóan többek között arról kellett kifejteniük a véleményüket a tanulóknak, hogy szerintük mennyire reprezentatív a felmérés, illetve hogyan vélekednek magáról a felmérésről. Az iskolaigazgatónak szánt beadványt 10-12 mondatban kellett megírniuk a diákoknak, amellett érvelve, hogy miért éppen azt a tanulót javasolják az év diákjának, akit a szövegben megjelöltek.

©

Az emelt szintű szövegértési feladatok egyike A magyar irodalom történetei című kiadványból vett szöveghez fűződött, arra kellett ellenpéldát hozniuk a maturálóknak, hogy Ady Endre versei kizárólag a szimbolizmus jegyeit viselték magukon. Egy másik feladat Arany János Ágnes asszony című balladájában a különböző verslábak kimutatása volt.

A megkérdezett diákok egyetértettek abban, hogy nem okozott különösebb nehézséget az idei emelt szintű magyar nyelv és irodalom érettségi feladatainak megoldása. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkárság közleménye szerint a magyar nyelv és irodalom írásbeli vizsgák befejezése után 13 órakor az Oktatási Hivatal a bizottsági elnökök által írt rövid, szakszerű összefoglalót tesz közzé az írásbeli feladatokról.

hvg.hu Karrier

A legnépszerűbb érettségi tárgyak, és amit csak egy diák választott

Hétfőn több mint 90 ezer diák tesz középszintű írásbeli érettségi vizsgát magyar nyelv és irodalomból. Május 23-ig összesen 192 tárgyból írásbeliznek a középiskolások. Megnéztük, idén melyek a legnépszerűbb vizsgatárgyak és melyek azok, amelyeket a legkevesebben választottak.

Karrier

Fotógaléria: így kezdődött az érettségi

Egy szépirodalmi szöveget kaptak az idei érettségizők: a középszintű feladatsor szövegértési feladatsorában a modern versről és költészetről szóló beszélgetést kell értelmezniük.

hvg.hu Karrier

Infók a 2011-es érettségiről – percről percre

A történelemírásbelikkel folytatódnak az érettségik szerdán. Középszinten 86 396, emelt szinten pedig 6265 diák érettségizik. Kövesse nyomon a vizsgákat a hvg.hu-n és oktatási oldalunkon, az eduline.hu-n!