szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Európa majdani legnagyobb, termálvízzel fűthető paradicsomtermesztő üvegháza mellé feldolgozó-üzemet is épít Turán a projektet finanszírozó Sugár Holding, miután a vártnál bővebb hozamban tör felszínre a termálvíz

Miszori László, a beruházó cég ügyvezetője elmondta, hogy a 7,4 milliárd forintból megvalósuló óriás "paradicsomgyár" egy szárítóüzemmel egészül ki, ugyanis a Földből az előzetesen becsültnél nagyobb mennyiségben nyerhető ki energiatermelés céljából a 130 fokos víz. "Ennek eredményeként több munkahely jöhet létre a térségben és a tervezettnél nagyobb bevétel folyhat be" - jelezte, hozzátéve, hogy az évi 8-10 ezer tonna paradicsomtermés egy részét befőttes üvegekbe töltve, aszalt formában magasabb áron értékesíthetik majd.

A módosított tervek szerint a jövő héten induló és 2012 közepén befejeződő projekt évi 2,7 milliárd forint forgalmat eredményezhet és több száz embernek ad majd munkát. A 12 focipálya nagyságú üvegház és a hozzá kapcsolódó szárítóüzem 1,8 milliárd forintos állami támogatásban részesül azzal a céllal, hogy mintául szolgálhasson hasonló projektekhez, elsősorban Heves és Szabolcs megyében - mondta Miszori László.

A termálvízen alapuló üvegházi zöldségtermesztés a kormány vidékfejlesztési stratégiájának egyik kulcseleme. A turai modell néven emlegetett projekt lényege, hogy környezetbarát módon, egy óriás zárt rendszerként működik majd. A mélyből feltörő forró vizet a természet adta ingyen hő hasznosítása után egy másik fúrt kút révén visszapréselik a 2.100 méter mélyen húzódó kőzetrétegbe. Ezáltal a felszín alatti értékes vízkincs egyensúlya megmarad és a termálvízzel a környezetre veszélyt jelentő ásványi anyagok sem kerülnek a talajba, vagy folyókba - amit az uniós szabályok is tiltanak.

Miszori László tájékoztatása szerint, ha a paradicsomüzem beválik, akkor helyben egy második ütem keretében üvegházi paprika előállítására rendezkednek be, később pedig a padlizsán, az uborka kerülhet sorra. Hollandiában a leendő turainál is nagyobb üvegházak működnek, de azokat a termálvíznél drágább földgázzal fűtik, pedig a termesztés költségeinek csaknem felét az energiaellátás emészti fel. Ezért a turai paradicsom a kedvezőbb ára miatt is versenyképes lehet a külpiacon - húzta alá a szakember.

Az óriás beruházás nemcsak Turán, hanem az egész Galga-menti térségben meghozhatja a fellendülést - jelentette ki Szendrei Ferenc, a Pest megyei város polgármestere az MTI-nek. "A többlet pénz a helyi infrastruktúra fejlesztését is lehetővé teszi, például juthat forrás a régóta esedékes városi piac korszerűsítésére is" - jelezte a polgármester.

Tényleg jön a bevásárlós funkció a YouTube-ra, Amerikában már tesztelik

Tényleg jön a bevásárlós funkció a YouTube-ra, Amerikában már tesztelik

Kiválóan fogy a Porsche első elektromos autója

Kiválóan fogy a Porsche első elektromos autója

A Twitter vezérigazgatója egyáltalán nem ünnepli Trump kitiltását

A Twitter vezérigazgatója egyáltalán nem ünnepli Trump kitiltását