szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem a kereskedelmi szektorban jön létre a tervezett egymillió új munkahely a könyvvizsgáló és tanácsadó szolgáltatást nyújtó BDO Magyarország szerint.

Új üzlet nyitását a következő években a cégek kevesebb mint egyhatoda tervezi, a szektor gazdasági és hr-vezetői pedig megosztottak a vasárnapi nyitva tartás kérdésében – mutatta ki a BDO több mint 200 kereskedelmi cég megkérdezésén alapuló kutatása.

A cég erről szóló közleménye idézi Máriás Attilát, a BDO Magyarország munkaügyi szaktanácsadóját, aki szerint a következő években a kereskedelemmel foglalkozó cégek túlnyomó többsége nem lát lehetőséget tevékenységének bővítésére. Hat százalékuk pedig egyenesen üzletbezárásban gondolkodik. Hozzátette, a válság által leginkább érintett ágazatban, a gépjármű-kereskedelemben minden hatodik cég további leépítésekben gondolkodik.

A kutatás szerint a várakozásokkal ellentétben a munkáltatók nem állítják egységesen, hogy a vasárnapi nyitva tartás korlátozására irányuló jogszabályi változások egyértelműen csökkentenék a szektorban foglalkoztatottak számát. Pontosan ugyanannyian vannak azok is, akik szerint érdemben nem lenne hatással a szektorban alkalmazottak létszámára a tanulmány lezárásakor még meg nem tárgyalt törvény. A foglalkoztatás módját illető kérdésekre adott válaszokból kiderül, hogy a cégek többsége immár alkalmazza munkavállalói körében a költségcsökkentést és emellett rugalmas foglalkoztatást is lehetővé tévő munkaidőkeretet.

Kígyózó sor a munkaügyi hivatalban
©

A munkaidőkeretes foglalkoztatással élők mintegy 8 százaléka heti vagy kétheti munkaidőkeretet alkalmaz, ami a BDO szerint biztosan nem optimális munkaidőkeret-konstrukció a rugalmas foglalkoztatásra. A heti munkaidőkeretben történő foglalkoztatás ugyanis több olyan, a munkáltató számára rugalmas munkaidő-beosztást lehetővé tevő intézkedést zár ki, mint amilyen például a pihenőnapok összevont kiadása, a heti munkaidőre vonatkozó szabályok keretátlagában történő érvényesítése, vagy a heti pihenőidőre vonatkozó szabályok keretátlagában való érvényesítése. A BDO álláspontja szerint a kereskedelmi szektorra is jellemző szezonalitás sokszor akár két-, három- vagy akár négyhavi munkaidőkeret alkalmazását teszi optimálissá.

Az atipikus foglalkoztatási formák közül a részmunkaidős mellett a határozott idejű munkaszerződések kötése a legelterjedtebb a szektorban, de jellemző az iskolaszövetkezeteken vagy munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül történő foglalkoztatás is.

A munkaügyi szabályozás elfogadott és tervezett változtatásai kapcsán a válaszadók 78 százaléka tartja jónak az irányt. Minden harmadik megkérdezett egyszerűsítené a jelenlegi pótlékolási rendszert és a pihenőidő szabályozását, tízből egy cég képviselője eltörölné a garantált bérminimum intézményét is. A szabadság pénzbeni megváltását 60 százalékuk szeretné lehetővé tenni, miközben jelenleg a szabadságot megváltani csak a munkaviszony megszűnésekor lehet, s így a felhalmozódott szabadságokkal a foglalkoztatók legjobb szándékuk ellenére sem mindig tudnak mit kezdeni.

Messzire kerülje el vasárnap a Lánchidat!

Messzire kerülje el vasárnap a Lánchidat!

Meghalt Fehér M. István, Széchenyi-díjas filozófus

Meghalt Fehér M. István, Széchenyi-díjas filozófus

Kerti törpével verte szét a volt férje autóját egy esztergomi nő

Kerti törpével verte szét a volt férje autóját egy esztergomi nő