szerző:
hvg.hu

Akár szeretjük a főnökünket, akár nem, ő dönti el, mit nyerünk a munkánkkal. Guy Kawasaki Elbűvölés című bestselleréből többek között tippeket kaphatunk arra is, hogyan bűvöljük el felettesünket.

1. Tüntessük fel főnökünket jó színben

A legjobb módja annak, hogy elbűvöljük főnökünket, ha jó színben tüntetjük fel. Maradjunk a jó ízlés és az erkölcsösség határain belül, de tény, hogy amikor a főnököt jó színben tüntetjük fel, akkor mi magunk is jó színben tűnünk fel.

2. Dobjunk el mindent, ha a főnök kér valamit

Még ha van is más feladatunk - ha el akarjuk bűvölni főnökünket -, a legjobb megoldás mindent eldobnunk, ha kér tőlünk valamit. Mindegy, hogy ez a munka szempontjából mennyire optimális: arról akarjuk főnökünket meggyőzni, hogy szorgalmasak, hatékonyak és eredményesek vagyunk, nem pedig arról, hogy tudjuk a prioritásokat. Az is lehet, hogy az elemzést a főnökünk főnöke kérte, és ami időpocsékolásnak tűnik, valójában igen fontos felettesünknek.

3. Ígérjünk kevesebbet, teljesítsünk többet

A főnök elbűvölésének folyamatában a következő lépés az, hogy kevesebbet ígérünk, majd többet teljesítünk. A könyv szerzője arra buzdít mindenkit, hogy amikor csak lehet, olyan célt tűzzön ki, amelyet 120 százalékosan biztos, hogy teljesíteni tud, méghozzá a rendelkezésre álló idő 80 százaléka alatt. Sokkal elbűvölőbbek azok az emberek, akik keveset ígérnek, és aztán többet teljesítenek.

4. Kérjünk visszajelzést és mentorálást mielőbb

Ha a főnök kioszt egy feladatot, gyorsan csináljuk meg egy részét, majd kérjünk visszajelzést. Így a főnöknek lehetősége lesz arra, hogy a munkafolyamat elején módosításokat eszközöljön, mi pedig nagyobb valószínűséggel fogjuk pontosan azt csinálni, amit elvár. Ráadásul így „proaktívnak” tűnünk majd, nem pedig olyan alkalmazottnak, aki nem érti a feladatot. Ha pedig mentorálást kérünk a főnökünktől, azzal két legyet ütünk egy csapásra: segítséget kapunk, és még hízelgünk is neki. Ha a főnök szívesen segít, fogadjuk meg a tanácsait, mert ha nem hallgatunk rá, az egész visszafelé sül el.

5. Mutassuk meg fejlődésünket

A következő lépésben azt is mutassuk meg, hol tartunk azzal a projekttel, ami heteket, hónapokat vesz igénybe. Ne idegesítsük a főnököt minden apró kis lépéssel, amit sikerült megtenni, viszont soha ne kelljen megkérdeznie, hogy állnak a dolgok. Így érhetjük el, hogy folyamatosan a látóterében legyünk. Ne csak a főnöknek jelentsünk: tájékoztassunk mindenkit, akinek tudnia kell, hol tartunk. Ne essünk túlzásba, de az sem jó megoldás, ha véka alá rejtjük az elért eredményeinket. Fontos, hogy mindezt úgy tálaljuk, hogy azzal ne váltsunk ki ellenszenvet másokból; említsünk meg mindenkit, akinek része volt a sikerben.

6. A rossz híreket mielőbb közöljük

Kétféle hírt közölhetünk a főnökkel: jó hírt és rossz hírt - a kihívást utóbbiak jelentik. A rossz híreket mielőbb közöljük, mert a jó főnök rögtön akarja tudni, ha gond van, hogy minél több lehetősége legyen megoldani a problémát. Két jó tanács a rossz hírekkel kapcsolatban: először is, ne hibáztassunk senkit - különösen a főnököt. Másodszor, ne egyszerűen csak közöljük a főnökkel a rossz hírt, hanem adjunk rögtön ötleteket is a probléma megoldására! Így azt a benyomást keltjük, hogy proaktívak vagyunk és kézben tartjuk a dolgokat.

Guy Kawasaki könyvét a HVG Könyvek adta ki.

Kolozsváron is bevezetik a vezető nélküli buszokat

Kolozsváron is bevezetik a vezető nélküli buszokat

Boross Péter "ártó szellemekről" beszélt 1956-ra emlékezve a Műegyetemen

Boross Péter "ártó szellemekről" beszélt 1956-ra emlékezve a Műegyetemen

Felfüggesztették Varju László mentelmi jogát

Felfüggesztették Varju László mentelmi jogát

Beszakadt az út egy kamion alatt Kőbányán

Beszakadt az út egy kamion alatt Kőbányán

Nem halott a dízel – vélekedik a meglepetéssel készülő Mazda

Nem halott a dízel – vélekedik a meglepetéssel készülő Mazda

Egy bangladesi politikus nyolc hasonmással csináltatta meg a saját egyetemi vizsgáit

Egy bangladesi politikus nyolc hasonmással csináltatta meg a saját egyetemi vizsgáit