szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bíróságon folytatódik az új berlini repülőtér építésénél becsapott magyar munkások ügye, a károsultak nagyjából másfél év múlva juthatnak az elmaradt bérükhöz - közölte szerdán az MTI-vel a magyar munkásokat képviselő német szakszervezeti szövetség (DGB).

A DGB jogsegélyszolgálata 19 magyar szakszervezeti tag képviseletében fordult bírósághoz az ügyben, amelyről az előző héten számoltak be a sajtónak. Egyszerre két eljárást indítanak, az első február 10-én kezdődik a brandenburgi Cottbusban, ahol annak megállapítását kérik az illetékes bíróságtól, hogy a magyarok munkaviszonyát jogtalanul mondta fel a munkáltató - mondta az MTI-nek Manfred Frauenhoffer, a DGB jogsegélyszolgálatának berlini irodavezetője. A párhuzamosan futó másik eljárásban a bajorországi Rosenheim bíróságától azt kérik, hogy kötelezze az építkezésen alvállalkozóként közreműködő céget az elmaradt bér megfizetésére. 

A helyszínválasztást az indokolja, hogy a cottbusi munkajogi bíróságon pontosan ismerik, hogy milyen körülmények között épül a gigantikus berlin-schönefeldi új repülőtér, Rosenheimben pedig a beperelt, bajorországi központú céget ismerhetik jobban - tette hozzá a szakember. 

Az érintettek közül négyen tavaly, röviddel karácsony előtt fordultak a DGB berlin-brandenburgi tagszervezetének külföldi munkavállalók számára fenntartott tanácsadó irodájához. Elmondták, hogy október közepe óta reggel hat órától késő estig dolgoznak az új berlini repülőtér építkezésén, de a fizetésből egy centet sem láttak, holott az eredeti hirdetésben az állt, hogy 18 eurós órabérért lehet dolgozni a német főváros jelenlegi legnagyobb presztízsberuházásán. Amikor megérkeztek Berlinbe, már csak 11 eurós órabérről volt szó, amely a végül aláírt szerződés szerint akár 8 euróra - németországi viszonyok között rendkívül alacsonynak számító szintre - csökkenhet, ha a munkáltató nem teljesen elégedett a munkavállaló teljesítményével.

Végül az erősen visszafogott bért sem kapták meg, csak heti 20 euró zsebpénzt, és zsúfolt szálláson helyezték el őket. Amikor aztán a DGB-hez fordultak, szakszervezeti támogatással sikerült kiharcolni fejenként 300 eurót, hogy karácsonyra hazautazhassanak, a munkaadó viszont azonnali hatállyal felmondta a munkaviszonyt és kártérítési követelést is kilátásba helyezett. 

Az érintett - a DGB szerint durván kizsákmányolt - magyar munkások közül 19-en beléptek az IG Metall ágazati szakszervezetbe, az országos szakszervezeti szövetség így a nevükben el tud járni - mondta az MTI-nek Heiko Glawe, a DGB berlin-brandenburgi tagszervezetének gazdaságpolitikai vezetője. 

Nem a magyarok esete az első visszásság az új berlini repülőtér építésénél. Ugyanakkor az eddigi ügyeket sikerült "viszonylag gyorsan" rendezni, mert a dolgozók kizsákmányolásával próbálkozó cégek általában "nincsenek felkészülve arra, hogy a kiszemelt áldozatok védekeznek", vagyis például a szakszervezethez fordulnak segítségért, így aztán "gyakran egy hivatalos, fejléces levél is megteszi a kellő hatást", a címzett azonnal kifizeti az elmaradt bért - tette hozzá. 

A magyarok esetében ez nem így történt, de a DGB a perektől függetlenül továbbra is igyekszik közvetlen tárgyalások révén a munkásoknak járó bér kifizetésére bírni a társaságot - mondta Heiko Glawe. Hangsúlyozta: nem lehet tudni pontosan, hogy hányan érkeztek a kelet-közép-európai térségből a berlin-schönefeldi építkezésre dolgozni, és azt sem, hogy milyen körülmények között foglalkoztatják őket, mert a repülőtér üzemeltetője nem engedélyezi a szakszervezeteknek, hogy előre nem bejelentett helyszíni ellenőrzéseket, bejárásokat tartsanak.

Megtiltotta a minisztérium Demeter Szilárdnak, hogy beszéljen az ATV-ben

Megtiltotta a minisztérium Demeter Szilárdnak, hogy beszéljen az ATV-ben

A járvány miatt 607 rabot engedtek szabadon Srí Lankán

A járvány miatt 607 rabot engedtek szabadon Srí Lankán

Több száz, gyermekekről készült fotót töltött fel az internetre egy 35 éves budapesti férfi

Több száz, gyermekekről készült fotót töltött fel az internetre egy 35 éves budapesti férfi