szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A válság miatt a kisebb ügyvédi irodák egyre inkább úgy próbálnak fennmaradni, hogy nem fizetnek a pályakezdő dolgozóknak – írja a Magyar Hírlap.

A legtöbb középiskolát végzett fiatal igyekszik olyan főiskolát, egyetemet vagy felsőfokú szakképesítést szerezni, amely a jövőben viszonylag stabil megélhetést nyújthat számára, amennyiben sikerül a végzettségének megfelelő állást találnia. A diploma megszerzését követően ma is végig kell járni a „szamárlétrát”, s ennek során előfordulhat, hogy a tapasztalatlan álláskeresőt a későbbi felvétel reményében hónapokig, sőt akár évekig szerződés, rosszabb esetben bérezés nélkül alkalmazzák gyakornokként – írja a Magyar Hírlap.

Az ilyen esetek egyre gyakoribbak, sok fiatalnak nem marad más lehetősége, mint alkalmazkodni a helyzethez. Külön gondot jelent, hogy a hírek szerint már képzett, olykor elismert, évek óta az adott szakmában dolgozó emberekkel is előfordul ilyesmi – írja a lap.

Egy név nélkül nyilatkozó oktató a lapnak azt mondta: egyes ügyvédi irodáknál botrányos a helyzet a szakvizsga előtt álló jelölteket illetően. „Szinte törvényszerű és alapvető, hogy ilyen helyeken a bojtárok maguknak fizetik a társadalombiztosítást. Valamennyi pénzt ugyan kapnak, ám sok esetben nem jelentik be őket" – mondta.

Gyakran előfordul, hogy nem fizetnek az ügyvédjelölteknek, vagy jövőbeni szerződéssel hitegetik őket. A probléma országosan jelen van, már csak azért is, mert áll az ingatlanpiac és a gazdasági szektor, a kisebb ügyvédi irodák pedig így próbálnak életben maradni. Ennek ellenére szerencsére nem az egész szakmát jellemzik ezek a módszerek. Ugyanakkor nagyobb nevű irodáknál előfordul, maga az ügyvédjelölt fizet az alkalmazásért. Egyfajta szolgáltatásról van szó, ahol az alkalmazott olyan információk és kapcsolati tőke birtokába juthat, hogy az sokkal jelentősebb juttatás számára, mint amit ő tudna nyújtani a főnökének – olvasható a cikkben.

További részleteket itt olvashat!

Nem volt Alaptörvény-sértő a gyülekezési tilalom, de az Ab követelményt szabott

Nem volt Alaptörvény-sértő a gyülekezési tilalom, de az Ab követelményt szabott

Hatméteres Maybachban tér vissza Batmanként Michael Keaton

Hatméteres Maybachban tér vissza Batmanként Michael Keaton

Több mint 150 dolgozót rúgtak ki egy texasi kórházból, mert nem akarták beoltatni magukat

Több mint 150 dolgozót rúgtak ki egy texasi kórházból, mert nem akarták beoltatni magukat