szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Teches vállalkozóként szerzett magának hírnevet egy szaúdi herceg, akinek, bár megvolt mindene, nagyra törő vágyai voltak, ezért tanult, majd keményen dolgozott.

Fahad bin Faisal Al Saud herceg nagyapja a szaúdi király testvére, így a fiatal férfi gyerekkorától luxusban élt. Bár sosem kellett volna semmit sem csinálnia, ő mégis belekezdett több vállalkozásba, és mára a tech szakmában szerzett magának komoly hírnevet.

Miután a Stanfordon gépészmérnöki diplomát szerzett, Fahad herceget felvették a Facebookhoz dolgozni, ahol azon dolgozott, hogy az oldalt az arab regisztráltak is minél könnyebben használhassák, a saját nyelvükön, majd 2009-ben el is indult a vezetése alatt a Facebook arab nyelven. Egy korábbi interjújában így nyilatkozott: "A Facebook miatt nem megyek még mesterképzésre. Ez volt maga a mesterképzés számomra, sőt, maga a PhD. A Facebooknál dolgozni életem legjobb lehetősége volt a tanulásra. Csodálatos olyan projekten dolgozni, ami emberek életét változtathatja meg".

Ezek nem csupán üres szavak, hanem valóban voltak, akiknek az életébe komoly változást hozott a közösségi média. A jobs.aol.com például emlékeztet az arab tavaszra, hiszen a Twitter és a Facebook igazából ekkor robbant be az arab világba. Egyiptomban például 2011-ben a kormány annyira félt attól, hogy ezeken a csatornákon keresztül is pillanatok alatt terjedhetnek az információk, hogy egyszerűen blokkolták a hozzáférést a Twitterhez és a Facebookhoz.

Fahad herceg is korán meglátta, mekkora erő van ezekben a csatornákban, szerinte a közösségi médiának köszönhetően még inkább arra kell törekednie az embereknek, a vezetőknek, hogy átláthatók legyenek, és a kimondott szavaikért is egyszerűbb már őket felelősségre vonni.

Ezeken felül a közösségi média a Közel-Keleten is munkahelyeket teremt, főleg azoknak segít, akik vállalkoznának. Úgy látja, hogyha nem lennének meg ezek a közösségi hálózatok, akkor sokkal kevesebben mertek volna belevágni egy-egy vállalkozásba, start up-ba.

Miután a herceg 2011 augusztusában eljött a Facebooktól, start upok felfuttatásában vett részt. Ilyen volt például az Na3M Games vagy az Appiphany.

Fahad jelenleg Amerikában él, Los Angelesben, és rendszeresen konzultál a szaúdi kormánnyal a cyber tecvhnológiákkal kapcsolatban, illetve ifjúsági pályázatokat is koordinál. Azt szeretné, hogy a közel-keleti fiatalok is nyissanak a modern technológiák felé, igyekszik megismertetni velük a start upok, világát, és bízik abban, hogy az arab világ is hamarosan jelentős tényező lesz ebben az ágazatban.

Megvan a Balaton idei hivatalos fagylaltja

Megvan a Balaton idei hivatalos fagylaltja

Tengeralattjáróként merült alá egy autó egy utcai kráterben

Tengeralattjáróként merült alá egy autó egy utcai kráterben

Koronavírus: 10 halott, 57 új fertőzött

Koronavírus: 10 halott, 57 új fertőzött