szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pénz és Erzsébet utalvány – ez a két leggyakoribb év végi jutalom, amire a munkavállalók számíthatnak – ismertette Dara Péter, a Devise Hungary ügyvezető igazgatója az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt.-vel együttműködésben készített év végi felmérés egyik érdekességét. Az országos kutatásban részt vevő munkáltatók négyötöde átlagos vagy jó évet zárt idén, de nem mindegyiküknél részesülnek a dolgozók jutalomban.

A “Bérek, juttatások, motiváció 2014-ben” című, 1206 munkáltató válaszaira épülő országos felmérés résztvevői közel 351 ezer főt foglalkoztatnak a versenyszférában, a közszférában és a nonprofit szektorban. A kutatás a résztvevők béremelési szándékai mellett az általuk adott juttatásokra, és a dolgozók motiválására is kitért.

Az online adatszolgáltatáson alapuló felmérés időpontja lehetővé tette annak vizsgálatát, hogy vajon mit várhatnak év végén a munkavállalók? Lesz-e valami plusz a fizetésükön kívül, amit elkölthetnek az ünnepek előtt vagy után?

Az adatok alapján visszaesett az előző években, évtizedekben bevált év végi juttatási forma alkalmazása. Ma elsősorban pénzt adnak a gazdasági társaságok és a különféle intézmények a karácsonyi időszakban. A válaszadók 30 százaléka nyilatkozott úgy, hogy biztosan számíthatnak dolgozóik pénzbeli jutalomra, további 15 százalékuk tervbe vette azt a kérdőív kitöltésének időpontjában.

Meglepő, hogy a mindössze három éve bevezetett Erzsébet utalvány a második leggyakoribb év végi jutalmazási mód.

Annak ellenére, hogy a válaszadó munkáltatók a 2013. évet nagyságrendekkel pozitívabbnak ítélik, mint az előző években bármikor, mégis egyfajta óvatosság jellemzi őket. A korábbi évek nehéz helyzete sok szervezetet indított el a megtisztulás, az előremenekülés irányába. A felmérésben is mért eredményességet, a fejlődést azonban fenn is kell tartani.

És bár két – azonos típusú, azonos technológiával működő – szervezet között a különbséget mindig a jobb vezetők, a képzett, tehetséges szakemberek biztosítják, nem minden szervezet engedheti meg magának, hogy a pillanatnyi elért eredményt beáldozza akár az év végi jutalom formájában.

Márpedig az eredményhez a vezetői és a munkavállalói képességek, a tehetségek felismerése, és különböző eszközökkel (akár coaching, akár képzés, akár mentorálás) annak fejlesztése, továbbá bérrel, illetve béren kívüli juttatásokkal, avagy egyszerűen vezetői odafigyeléssel, törődéssel történő motiválása, az érintettek megtartása sok szervezet jövőjének lehet a záloga – hangsúlyozta Dara Péter. A felmérés főbb eredményeit a következő hetekben hozzák nyilvánosságra a szervezők.

Rendületlenül erősödik a forint - egyelőre

Rendületlenül erősödik a forint - egyelőre

Erre költi a Babaváró hitelét a magyar

Erre költi a Babaváró hitelét a magyar

A három rendőr együtt végzett George Floyddal független orvosszakértők szerint

A három rendőr együtt végzett George Floyddal független orvosszakértők szerint