HVG Extra Business
HVG Extra Business
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Gondolatok, amelyeket érdemes terjeszteni – szól a TED szlogenje. Cikksorozatunk újabb részében a neves nemzetközi konferenciasorozat emlékezetes, elgondolkodtató és megérintő előadásai közül szemlézünk újabb négyet.

Ted Halstead: Dominóhatás

Létezik minden amerikai számára elfogadható terv a klímaváltozás ellen, amely a dominóhatásával ráadásul az egész világra befolyással lehet – állítja Ted Halstead amerikai klímaszakértő. Szerinte az eddigi klímaszabályozások azért sem működtek, mert az emberek nehezen hoznak áldozatot 30-40 évvel későbbi, feltételezett haszonért. A korábbi megoldásokat elutasító republikánus politikusok, konzervatív közgazdászok és üzleti mogulok közreműködésével készített, piaci alapú klímamegoldást Halstead szerint a Fortune 100-as listán szereplő cégek is támogatnák. A javaslat lényege a fokozatosan növekvő karbonadó, amely minden gazdasági tevékenységet érintene. Mivel ennek bevezetése normál esetben minden kormánynak maga lenne a politikai öngyilkosság, Halsteadék terve a tehertételt vállaltan populista fogással ellensúlyozná: a beszedett pénzeket közvetlenül az állampolgároknak adnák. Ezzel nemcsak népszerűvé tennék az intézkedést a családonként járó körülbelül évi 2 ezer dollárral, hanem kézzelfoghatóvá tennék az áldozathozatal hasznát. Halstead szerint ezután – a republikánusok és az üzleti szereplők nagy örömére – a kérdés állami szabályozását is vissza lehetne szorítani. A terv negyedik pillére annak ragályossága: ha ugyanis a rendszerben résztvevők az abból kimaradó országok importját saját lakosaik között szétosztott karbonadóval sújtanák, a nem adoptálók állampolgárai nyomást gyakorolnának saját kormányukra hasonló terv elfogadására – hogy más országok lakosai helyett ők részesüljenek az adóból.

Steven Pinker: Mit csinálunk jól a békében?

Bár a vértől csöpögő tévéhíradók láttán úgy tűnhet, minden korábbinál erőszakosabb világban élünk, a Föld valójában sosem volt olyan békés, mint korunkban – hirdeti előadásaiban és írásaiban Steven Pinker amerikai kognitív pszichológus. A hamis illúziót Pinker szerint részben az okozza, hogy az erőszak iránti érzékenységünk folyamatosan nőtt az évszázadok során – míg például egy-egy kivégzés egykor mindennapos vásári mulatság volt, ma már a világ nagy részén elfogadhatatlan. Az is az erőszak súlyosbodásának érzését keltheti, hogy napjainkban teljesebb és gyorsabb beszámolókat kapunk a világ konfliktusairól. Ahogy Pinker rámutat:

„Az Associated Press jobb krónikása a háborúknak, mint a XVI. századi szerzetesek voltak.”

Mint arra Neil Halloran ábrája is rávilágít, a XX. második felétől – két szörnyű világégés után – soha nem látott nyugalom köszöntött az emberiségre. Sokan meghaltak ezekben az évtizedekben is, de például 1945 után a szuperhatalmak nem vívtak egymás ellen direkt háborút, nem vetettek be nukleáris fegyvereket, sőt még azok a nyugat-európai államok sem harcoltak egymással, amelyek korábban rendre megütköztek. Persze senki sem garantálhatja, hogy ez a trend a jövőben is folytatódik majd. Pinker szerint ezért nemcsak azt kellene megkérdezni magunktól, mit csinálunk rosszul, amikor életünk erőszakba torkollik, hanem hogy mit csinálunk jól, amikor békében élünk.

Ferenc pápa: A jövő te vagy

Minél erősebb a hatalma egy vezetőnek, a cselekedetei annál nagyobb hatással vannak az emberekre. Ha egy vezér nem alkalmazkodó, a hatalma romba dől, és ez romba dönt másokat is – osztotta meg gondolatait Ferenc pápa a TED idei konferenciáján elhangzott, meglepetésnek szánt videós bejelentkezésben. A katolikus egyházfő szerint alázattal és szeretettel viszont a hatalom olyan szolgálattá válik, amely hozzájárul a jó terjesztéséhez. De a jövő nemcsak a vezetőkön múlik, hanem az emberek világlátásán is – figyelmeztetett a pápa, aki szerint boldogulásunk kulcsa a másokat személyként kezelő, önmagukra pedig közösség részeként tekintő emberek kezében van. Ferenc pápa szerint összefonódó világunkban kapcsolataink egészsége, a nyitottság és a szolidaritás mindennél fontosabb. Beszédében az egyházfő annak a vágyának is hangot adott, hogy jó lenne olyan világban élni, ahol a tudományos és technológiai innováció elhozza a társadalmi egyenlőséget és a befogadás kultúráját.

 

Rainer Strack: Fordulópont

Ha nem sikerül időben megoldást találni, 2030-ra munkaerőválság jelentkezhet a leggazdagabb országok többségében – állítja TED-es előadásában Rainer Strack HR-szakértő. A demográfiai jellemzők okozta általános munkaerőhiányt ráadásul a kereslet és kínálat közötti minőségi szakadék is súlyosbíthatja: az átlagnál is nagyobb lesz ugyanis a munkaerőhiány a képzettebbek között, míg a kevésbé képzettek körében részleges túlkínálat jelentkezik. S bár a technológia sok munkahelyet kivált majd, folyamatosan szükség lesz újfajta képességű munkavállalókra – e pozíciókra pedig a fejlett országok leginkább a migráció révén találhatnak jelölteket. Rainer Strack szerint a kormányok és vállalkozások számára a jövő egyik legnagyobb kihívása az lesz, hogy jobban megértsék a képzett szakemberek motivációit. Felméréseik szerint a migrációra kész szakmunkaerő számára a fizetés egy 26 elemű fontossági listán csupán a nyolcadik szempont. Ennél is többet jelent számukra munkájuk megbecsülése, a jó viszony a főnökkel és a kollégákkal, valamint a munka és a magánélet egyensúlya. A jövő szakképzett dolgozóit tehát még inkább erőforrásoknak és értékeknek kell tekinteni, nem pedig kiadásoknak és gépeknek – figyelmeztet Strack.

A fenti cikk a HVG Extra Business közreműködésével készült. 

Friss lapszámunkban olyan etikus befolyásolási módszereket mutatunk be, amelyekkel jobb hellyé tehetjük a világot, javíthatunk megítélésünkön vagy könnyebben eladhatjuk termékeinket. Keresse a magazint az újságárusoknál, vagy rendelje meg itt kedvezménnyel! Ha megtetszett az újság, fizessen elő egy évre, és Simon Sinek A jó vezetők esznek utoljára című könyvét adjuk az előfizetés mellé.

Ha érdeklik a gazdasági, üzleti témák, lájkolja a HVG Extra Business Facebook-oldalát!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG Extra Business Business magazin

Mitől olyan jó a szex?

Hogyan juthatunk közelebb a tökéletes élményhez, és miként okozhat nagyobb örömöt a kevesebb? Segíthet-e a dizájngondolkodás a beteg gyermekeken? Hogyan nyilvánul meg a kreativitás a perifériákon? Egyebek mellett e kérdésekre keresték a választ a TED-konferenciasorozat előadói.

HVG Extra Business Business magazin

"Sokan nem is tudják, hogy rabszolgák"

Gondolatok, amelyeket érdemes terjeszteni - szól a TED szlogenje. Cikksorozatunk második részében a neves nemzetközi konferenciasorozat emlékezetes, elgondolkodtató és megérintő előadásai közül szemlézünk újabb ötöt.

Felszólalt az SZFE új urai ellen az Ódry Színpad névadójának örököse

Felszólalt az SZFE új urai ellen az Ódry Színpad névadójának örököse

Repülési engedélyt kapott Amerikában egy önvezető drón

Repülési engedélyt kapott Amerikában egy önvezető drón

Itt a magyar képzőművészet egyik legvarázslatosabb művészének (ön)életrajza

Itt a magyar képzőművészet egyik legvarázslatosabb művészének (ön)életrajza