HVG Extra Business
HVG Extra Business
Tetszett a cikk?

Megölheti a termelékenységet, de egyben új és eredeti ötletek forrása is lehet feladataink tologatása. Három előadás a halogatásról.

Felismerni a minták mintáját

Utolsó pillanatra hagyott feladataink állandó szorongásban tartanak bennünket, mégis csak nehezen hozzuk meg az ügyünket előrevivő döntéseket – mutat rá 2016-os előadásában Molnár Ádám szabadúszó szoftvermérnök. Különösen nyomasztó a helyzet akkor, ha a feladatok megoldásához megvan a megfelelő tudásunk és a szükséges szakmai támogatás is.

Modelljében Molnár Ádám három olyan emberi karaktert alkotott, amelyek egymás mellett élnek fejünkben. A Királyhoz tartozik a logika, a problémamegoldás és a kreativitás, a Sárkányhoz az ösztönösség és a védekezési mechanizmusok, a Manóhoz pedig a testi és lelki egyensúly fenntartása. Ez utóbbi karakter szűri a világból érkező információkat, azokban mintákat keres, majd kialakítja az értékrendünket. Ádám szerint ezen a Manón múlik életünk sikeressége: hogy a bejövő infókat érdekesnek és ígéretesnek minősíti-e, és azokat a Királyhoz továbbítja, vagy veszélyesnek titulálva őket a Sárkányhoz passzolja. A sikerhez a Manó megváltoztatásán keresztül vezet az út: meg kell tanítani neki, hogy az új, az ismeretlen nem feltétlenül életellenes.

Ádám azt javasolja: gondoljuk végig, minek köszönhetjük a halogatásunkat – vagy akár a féltékenységünket, a mérgünket és más érzéseinket. Ha felismerjük a kizáró mintákat, és a bejövő infók szűrését a tudattalantól a tudatos döntéshozatal mezejébe irányítjuk, képesek leszünk változtatni az életünkön.

Cselekvés a Pánik Szörny nélkül

„Mr. Urban, ez itt minden idők legjobb dolgozata” – lepte meg közönségét egykori tanárai értékelésvéleményével Tim Urban amerikai blogger, miután előadásnyitó anekdotájában grafikonokon bemutatta, hogyan készítette el hosszas halogatás után mindössze 72 óra alatt 90 oldalas iskolai diplomamunkáját. A történetet persze csak viccnek szánta: utolsó pillanatban összecsapott munkája valójában igen rossz lett.

Elméletében Tim Urban azt fejtegeti, hogy a halogatók agyában a Racionális Döntéshozó produktivitását egy általa Azonnali Kielégülésmajomnak nevezett karakter hátráltatja órákon át, amikor különösebb koncepció nélkül YouTube-videókat vagy Wikipédia-bejegyzéseket böngésztet át. Ez a zavaró személyiség teljes mértékben a jelenben él, és csupán egyetlen dolog motiválja: hogy amivel foglalkozik, az könnyű és vicces legyen. Ezt a Majmot csak egyvalaki képes jobb belátásra téríteni: a Pánik Szörny, aki az utolsó pillanatban riadóztatja és munkára sarkallja a bajba jutott halogatót.

E technika hátránya Urban szerint, hogy csak határidős feladatok esetében működik. Konkrét határidők hiányában viszont (amikor például kapcsolatunkon, egészségünk megtartásán vagy karrierünk előrehaladásán kell dolgozni) a Pánik Szörny nem ébred fel, így előrehaladás sincs – ami hosszú távon boldogtalansághoz és önsajnálathoz vezet.

Motiváló beszéde végén Urban arra szólította fel a hallgatóit, hogy gondolják át, ők milyen határidő nélküli feladatokat, célkitűzéseket, vágyakat görgetnek maguk előtt, és próbálják azokat a Pánik Szörny beavatkozása nélkül is megoldani, vagy legalábbis elkezdeni azok teljesítését.

Serkenti a kreativitást

Az előző két előadó ellentéte Adam Grant amerikai szervezeti pszichológus, aki halogatási hajlama legyőzésére inkább mindent jó előre megcsinál – bevallása szerint diplomamunkáját például négy hónappal a leadási határidő előtt elkészítette. Egy idő után aztán rájött: egyáltalán nem biztos, hogy ez a legjobb ajánlólevél – legalábbis ami az innovációs hajlamot illeti.

Vizsgálatában, amelyben csapatával a halogatás és a kreativitás közötti kapcsolatot tanulmányozta, arra jutott, hogy a nagyon előre tervezők kevésbé kreatívak, mint halogató társaik. Persze itt nem azokra a szélsőséges emberekre kell gondolni, akik a fent bemutatott Majom szabadjára engedésével mindent a legutolsó utáni pillanatokban végeznek el, hanem az önmagukat moderálni képes halogatókra. A halogatás ugyanis bizonyos értelemben gondolkodást jelent, lehetőséget arra, hogy a fejünkben megforgassunk újfajta, esetenként váratlan és forradalmi megoldási módokat is. A halogatás megölheti a termelékenységet, de egyben új és eredeti ötletek forrása is lehet – mutat rá Grant, aki szerint ahhoz, hogy valami egészen újat alkossunk, rengeteg ötletre van szükségünk.

E halogató-válogató-átgondoló folyamat során rengeteg rossz ötletet is kitermelhetünk, emiatt azonban felesleges aggódni, mert a sok hibás elképzelés közül nagyobb eséllyel emelkedik ki az igazán eredeti ötlet.

A fenti cikk eredetileg a HVG Extra Business 2016/2-es számában jelent meg. A magazin legfrissebb száma a választás és döntés szépségeit és nehézségeit vizsgálja. Keresse az újságárusoknál, vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, ajándékba elküldjük az Alkossunk maradandót! című könyvet! 

Mi mindent tanul meg a magzat már a méhben? Ebből az előadásból megtudhatja!

Gondolatok, amelyeket érdemes terjeszteni - szól a TED szlogenje. Cikkünkben a neves nemzetközi konferenciasorozat emlékezetes, elgondolkodtató és megérintő előadásai közül szemlézünk ötöt.

Aktuális lapszámunkat itt meg is rendelheti. Ha érdeklik a gazdasági, üzleti témák, lájkolja a HVG Extra Business Facebook oldalát!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Roberto Donadoni is lehet a Ferencváros következő vezetőedzője

Roberto Donadoni is lehet a Ferencváros következő vezetőedzője

Curtis gyanúsított bátyja korábban világsztárokat kísért testőrként

Curtis gyanúsított bátyja korábban világsztárokat kísért testőrként

Szuperritka Ferrarival lepte meg magát Cristiano Ronaldo

Szuperritka Ferrarival lepte meg magát Cristiano Ronaldo