Tetszett a cikk?

Mit lépett meg a válságkezelő kormány az adórendszer egyszerűsítése érdekében és mi vár az új kabinetre? Vámosi-Nagy Szabolcs kommentál.

A válságkezelő kormány programjában az adó kitüntetett szerepet kapott. Erre már az a körülmény is utalt, hogy a pénzügyminiszteri széket egy adótanácsadó kapta. E téren a tennivalók lényegében adottak, a megelőző időszakokban felállított különböző „hivatalos” szakmai testületek (Versenyképességi Kerekasztal, Adóreform Bizottság) és önként véleményt formálók (különböző kamarák, a BIG4, stb.) az adórendszer átalakításának főbb irányaiban egyetértettek.

Az átlagos európai adóterhelést alkalmazó Magyarország a régióban kifejezetten versenyhátrányt szenved el a környező gazdaságokkal szemben. Ha lehet érdemi, GDP arányosan 4-5 százalékpontos csökkentés szükséges az adócentralizációban. Ez a válság közepén túl nagy áldozatokat okozott volna a költségvetés amúgyis megnyirbált kiadási oldalán. Az összelvonás szintjének változatlansága esetén legalább a rendszer belső elemeit kellett mozgatni. Az élőmunka nagyon magas közterhét sikerült mérsékelni, s mivel az ehhez szükséges mozgásteret (fedezetet) az adórendszeren belül kellett megteremteni, a könnyebben beszedhető árakat terhelő adókat növelték.

Az általános „elvárásoknak” megfelelően az adórendszer egyszerűsítését is megígérték, sőt, a kiszámíthatóságot is zászlóra tűzték. A tartalmi változások lényege viszonylag egyszerűen összefoglalható, szemben a formai változtatásokkal.

A cikk folytatását olvassa el az Adózónán!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Salgó Andrea Vállalkozás

Kivitelezhető lenne az idei adócsökkentés

Orbán Viktor csütörtökön ismét ígéretet tett az idei adócsökkentésre, felülírva Kövér László két nappal korábbi, ellenkező tartalmú kijelentését. A Fidesz a hvg.hu-val azt közölte, hogy az új kormány nemcsak az adócsökkentést, hanem az egyszerűsítést is komolyan gondolja, az ütemezés azonban továbbra is bizonytalan. Szakértőket kérdeztünk arról, hogy mi lenne a szakmailag leginkább indokolt módosítás.

MTI Gazdaság

Magyar Nemzet: újjáéled az adórendőrség

Az új kormány az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH), valamint a vám- és pénzügyőrség összevonásával három egységből álló szervezetet hozna létre, amelynek harmadik egysége az adórendőrség lenne – írja a Magyar Nemzet.

MTI Hazai gazdaság

Orbán: idén még nem lesz családi adózás

Az új adórendszerbe a családi elem idén még nem kerülhet be, erre legkorábban jövő év januárjától lehet számítani – jelentette be Orbán Viktor, a Fidesz elnöke hétfői nemzetközi sajtótájékoztatóján.