szerző:
Salgó Andrea (hvg.hu)

Ha van egy jó ötletünk, nem mindig kell saját tőke a megvalósításhoz. Van azonban pár dolog, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy nulla forintból vállalkozzunk. A kockázati tőkebefektetések kritériumai és veszélyei.

"Négy évvel ezelőtt egy jó ötlettel és egy papírlappal keresett meg néhány fiatal, hogy pénzre lenne szükségük egy intelligens kamera legyártatásához" – emlékezett vissza az Intellio, az újgenerációs videomegfigyelő rendszer fejlesztésével foglalkozó kft. indulására Bruckner Zoltán, a Primus Capital kockázati tőkealapkezelő vezetője. "Még 2005-ben alapítottunk közös céget, de mielőtt eldöntöttük, hogy beszállunk, négy hónapig vizsgáltuk az ötlet piacra dobása során felmerülő kockázatokat" – mesél az ismerkedést követő lépésekről.

Mit tud az intelligens kamera?

Közlekedés:
A rendszer képes felismerni a forgalommal szemben haladó járműveket, képes átlagsebességet mérni, vagy olyan gépjárműszámlálást végezni, amelyben elkülöníti a motorkerékpárokat, teherautókat és személygépkocsikat.

Képtárvédelem: A kamerák körbejelölik a műtárgyakat, a kép elmozdul, riasztanak.

Behatolás védeleme:
A rendszer mind kültéri-, mind  beltéri felhasználás esetén riaszt gépjármű vagy ember váratlan érkezéséről, így az esetleges behatolásról proaktív figyelmeztetést ad.

Kiskereskedelmi marketing:
A videoanalitika megszámolja az üzlet látogatóit, megkülönbözteti őket életkor és nem szerint és akár meghatározza milyen útvonalat jár be a vásárló, hova érdemes a promóciókat elhelyezni, vagy riaszt, ha hosszabb pénztársorok alakulnak ki.

A kockázati tőke más célt szolgál, mint a banki hitel, de még a fejlesztési hiteltől is különbözik: célja, hogy a céget újabb működési szintre emelje, bevételét megsokszorozza, újabb piacok elérése és nagyobb operatív hatékonyság mellett. Emellett, a  tulajdonrészért cserébe nemcsak tőkét, hanem fejlődési lehetőséget is kap az induló vállalkozás – emeli ki az ügyvezető e befektetési forma előnyeit, hozzátéve, hogy ráadásul akkor sem hagyja cserben a cégalapítókat, vagy követeli vissza a pénzét, amikor esetleg nehézre fordul az üzleti helyzet.  Megeshet persze, hogy a kockázati tőkét befektetőnek pénz nélkül kell „elsétálnia”, ha nem értenek egyet az alapítókkal, vagy ha a társaság üzletileg nem sikeres.

Erre nem csak akkor kerülhet sor, ha egy cég tönkremegy. Épp ez történt a közelmúltban, amikor az egyik stabilan működő portfólióvállalat alapítóival nem sikerült megegyezniük, hogy a gyorsabb növekedés érdekében a magyarországi mellett egy drágább, de nagyobb bevételt behozni képes nemzetközi értékesítési csapatot is építsenek ki. Bár a befektetők nem vesztették el a pénzüket, jelenleg arról tárgyalnak, hogy részesedésüket milyen ütemezésben vásárolják ki a tulajdonosok a cégből. “Ez a különbség egy jó cég és egy jó befektetés között" – hangsúlyozza Bruckner.

A cikkünk elején említett esetben egy hét elég volt ahhoz, hogy eldöntsék, érdemes-e közel egymillió euróval beszállni az intelligens kamera ötletének megvalósításába, de további három és fél hónapra volt szükség a teljes befektetési struktúra – piaci elemzés, jogi és pénzügyi átvilágítás – kialakításához. "Ennyi idő alatt általában az is eldől, hogy a befektető képes-e együttgondolkodni, dolgozni az ötletgazdákkal" – mondja a szakember.

Előfordult velük már az is, hogy nem tudtak megegyezni a közös munka feltételeiről: a leendő tulajdonos-munkavállalók ugyanis nem akarták aláírni, hogy az együttműködés esetleges meghiúsulása esetén egy évig nem kezdik újra másik cégben ennek az ötletnek a megvalósítását. "Pedig ez elengedhetetlen feltétele a kölcsönös együttműködésnek" – teszi hozzá.

Az eseményfelismerő kamera kitalálóiról – mint az ügyvezető mondta – viszonylag hamar kiderült, hogy sokkal több fejlesztési tapasztalatuk van, mint vállalatvezetési gyakorlatuk, ezért a termék piaci bevezetése után szükség volt egy tapasztalt menedzser bevonására. Ezt követően hosszú távú üzleti tervet készítettek, s itt a kiadások között már szerepelt egy versenyképes ügyvezetői fizetés is. Ahogy a legtöbb találmánynál – itt is –, indokolt volt a szellemi termékek levédése, mivel ez volt a cég legfőbb versenyelőnye.

"A technológia egyedisége döntő érv lehet, amikor kockázati tőkéről van szó, ám nem az egyetlen" – mondja a sikertörténet kapcsán Bruckner Zoltán. Fontos, hogy egy új technológiának gazdaságilag is megalapozott versenyelőnye is legyen. Szerencsés például, ha olcsóbb és gyorsabb, mint a konkurencia, de önmagában az, hogy elsőként lép be valaki a piacra, még nem elég. A befektetési célpontok megválasztásánál a magasabb hozzáadott értéket keresik, amely csökkenti a verseny lehetőségét. Meghatározó szempont az is, hogy a piac mérete, amire a cég szeretne belépni, több tízmillió eurós legyen – sorolja a befektetési kritériumokat a Primus Capital ügyvezetője. A vállalkozás indulásától számított másfél évig a technológia fejlesztése kötötte le a forrásokat, ráadásul időközben – mint Bruckner tájékoztatott – másfélszeresére kellett növelni a befektetett tőkét ahhoz, hogy önfenntartóvá váljon a cég. Szükség volt tehát türelemre, de a befektető szerint – ahogy a legtöbb új technológia bevezetésénél is – megérte kivárni; idő kell, hogy a konzervatívabb vásárlók tömege is elfogadja a termék előnyeit.

Ma már, hogy a termék bevezetése után 4 évvel egyre nagyobb forgalmat bonyolít a cég, nem tűnik olyan távolinak az induláskor befektetett tőkére  kitűzött évi 20-25 százalékos megtérülés. A kockázati tőkebefektetők hozamelvárása általában legalább évi 20-25 százalék, amelyet elsősorban a társaságban szerzett tulajdonrész felértékelődéséből és annak sikeres továbbértékesítéséből realizálhatnak a befektetők. Erre a befektetési területre nem jellemző, hogy a társaság nyereségéből való részesedéssel vagy a tulajdonosok általi kivásárlással érik el a kívánt megtérülést.

 
Célcsoport
Tipikus befektetési méret
Tőkebefektetés módja
Vállalt kockázatok
Tipikus iparágak
Korai szakasz
(start-up capital)
Korai fázisú, esetleg friss alapítású társaságok, átlag feletti növekedéssel rendelkező szektorokból (pl. telekommunikáció, bio-technológia). Ezen cégek alapját rendszerint egyedi technológia, innovatív termékek, szolgáltatások képezik
Eur 0-1 millió
 
Tőkeemelésen alapuló tulajdonszerzés. (Agresszív értékelés)
technológia, termékkockázat
management
piaci kockázat
exit kockázat
telekommunikáció
internet
biotechnológia
Fejlesztési tőke
(developement capital)
Több éve működő, meglévő termék/szolgáltatás portfolióval rendelkező kis-, középvállalkozások. Magasabb növekedés eléréséhez van szükség tőkére. 
Eur 1-10 millió
 
Tőkeemelésen alapuló tulajdonszerzés.
(A múltbeli tevékenység már értékelhető)
management
piaci kockázat
exit kockázat
szállítmányozás
egészségügy
szolgáltatások
Kivásárlási tőke
(buy-out, replacement capital)
Érett fázisban lévő közép-, nagyvállalatok. Kivásárlási helyzetekből adódó befektetési lehetőségek.
Eur 10-
 
Meglévő tulajdonosok kivásárlása (Jól értékelhető tevékenység)
piaci kockázat
exit kockázat
De-konjunktúrában lévő iparágak

A Primus Capital eddig elindított két amerikai bejegyzésű alapjának portfóliójában jelenleg hat cég – köztük az Intellio, a Funzine Média, a Sense/Net és az Arcus Interactive is – szerepel, melyekbe egyenként 200 ezer és másfél millió euró közti összeget fektettek be. A közeljövőben Primus III kockázati tőkealap néven indít alapot az alapkezelő, melynek keretében már akár 4,5 millió euró is lehet a befektetés felső határa. A társaságot hetente három-négy cég keresi fel befektetési lehetőséggel, de a következő három-négy évben legfeljebb tíz-tizenöt befektetés  mellett teheti le a voksát. A jelenleg esélyes befektetési területek között említette Bruckner az orvosi műszereket, az egészségügyi szolgáltatásokat, az élelmiszeripari technológiákat, az internet alapú fejlesztéseket és az energetikai és környezetbarát technológiákat. 

Magyarországon a kockázati tőke iparág 25 éves múltra tekinthet vissza. A rendszerváltást követően hozták létre helyi irodájukat és kezdték meg befektetési tevékenységüket az első külföldi bejegyzésű alapok. Jelenleg a hazai piacon 24 aktív kockázatitőke-alap tevékenykedik, az általuk képviselt, Magyarországon elkölthető tőke összesített értéke évente meghaladja a 150 millió eurót.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Vállalkozás

Eltűnt kockázati tőke: lehetőségek forráshiányos cégeknek

A bátrabb szakmai befektetők közül néhányan már mérlegelik a további piacszerzés lehetőségeit. A tőkebevonásra váró cégek számára a jelenlegi időszak megoldást nem, lehetőséget viszont jelent a felkészülésre, ha a közép-, vagy hosszútávon élénkülő piacon vonzó befektetési célpontként szeretnének feltűnni.

Vállalkozás

Kockázati tőke: fontolva haladás Közép-Európában

A 2007-es csúcs óta jelentősen megváltozott a helyzet a Deloitte Közép-Európai Kockázati Tőke Bizalmi Indexe mélyponton van, ennek ellenére Közép-Európa a várakozások szerint változatlanul számos kockázati tőke alap egyik legfontosabb befektetési terepe marad.

#istenéltessen - Ma 12 éves a hashtag

#istenéltessen - Ma 12 éves a hashtag

Az amerikaiak 62 százalékának nem tetszik, amit Trump művel

Az amerikaiak 62 százalékának nem tetszik, amit Trump művel

A Google titokban kikapcsolta a szolgáltatást, amellyel az androidos telefonokat használta adatgyűjtéshez

A Google titokban kikapcsolta a szolgáltatást, amellyel az androidos telefonokat használta adatgyűjtéshez

Megkapta az építési engedélyt a hatsávos M1-es

Megkapta az építési engedélyt a hatsávos M1-es

Macron: Biodiverzitási alapokmány kell

Macron: Biodiverzitási alapokmány kell

Roham lesz az ügyfélszolgálatokon a rezsiutalványok miatt

Roham lesz az ügyfélszolgálatokon a rezsiutalványok miatt