szerző:
hvg.hu

Az Alkotmánybíróság előrevette a 98 százalékos különadóról szóló szakszervezeti beadványt. A szakszervezetek abban bíznak, hogy még az október 31-i határidő előtt döntés születik a különadóról, amit így visszamenőleg már nem kellene befizetni.

Sereg András, az Alkotmánybíróság (Ab) szóvivője megerősítette, hogy a hétfői-keddi ülésén egyeztetnek az előterjesztésről, döntés azonban egyelőre nem várható, csak azután, hogy a bírók megtárgyalták. Ráadásul a jogalkotó elszámolta magát legalább egy hónappal. A törvény szerint ugyanis a kifizetőnek visszamenőlegesen helyesbítenie kell a különadó alapját és erről a bevallást és adatszolgáltatást 2010. november 12-ig kell beküldenie elektronikus úton az adóhatóságnak. A kifizető 2010. november 12-ig helyesbített adó és járulékigazolást ad ki a magánszemélynek. Miután a magánszemély csak ezen igazolás birtokában tudja visszamenőlegesen befizetni a különadót, a törvényben megjelölt határidő tehát október 31. helyett helyesen november 30. lenne.

De kell-e egyáltalán különadó-előleget fizetnie a magánszemélynek a kifizetői helyesbített igazolás alapján?

A válasz egyértelműen nem. Az adóelőleg fizetési kötelezettség ugyanis a kifizetőt terheli. Az adózás rendjéről szóló törvény szerint, ha a kifizető utólag tárja fel a már nála alkalmazásban nem álló magánszemélynél, hogy nem helyesen vonta le az adóelőleget, akkor a kifizető igazolása alapján az adóhatóságnak kell határozatban megállapítania a fizetési kötelezettséget. Egy kifizetői nyilatkozat alapján a magánszemélynek nem keletkezik adófizetési kötelezettsége.

Tehát egyelőre fizetni nem kell, de célszerű:

• Megvárniuk a kifizető igazolását.
• Megvárniuk az Alkotmánybíróság döntését.
• Ha az Alkotmánybíróság elutasítja a beadványokat, akkor ellenőrizniük a kifizető számítását. Ehhez segítség lehet az Adózóna Végkielégítés kalkulátora.
• Ha helyesen számolt (2+2 milliós korlát) a kifizető, akkor fizessék be a különbözetet a felesleges viták elkerülése érdekében.
• Ha a kifizető tévesen 2 milliós korláttal számolt, akkor várják meg az APEH határozatát. Az adóhatósági határozattal szemben jogorvoslattal lehet élni. Ebben a jogorvoslati eljárásban lehet érvényesíteni a jogszabályban foglaltakat, tehát a 2+2 milliós korlátot a 98 százalékos különadó alapra.

Angyal József kommentárját olvassa el az Adózónán!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Vállalkozás

Alkotmányellenes lehet a végkielégítés különadója – mi a valódi ok?

Számos érdekvédelmi és szakmai szervezet is jelezte, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulnak a jó erkölcsbe ütköző végkielégítések 98 százalékos különadója miatt. Az Adózóna okleveles szakértője szerint azonban az eddig beérkezett 52 beadvány megalapozatlan. Miről szólnak a beadványok és mi a valós probléma?

hvg.hu Vállalkozás

Számolja ki, mennyit kell adóznia a végkielégítése után!

Az utóbbi időben több egymásnak ellentmondó szakértői vélemény látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy kettő vagy négymillió forintig adómentes-e a végkielégítés. De Angyal József, az Adózóna okleveles adószakértője, továbbra is ragaszkodik saját jogértelmezéséhez, mely szerint 4 millió forintig nem kell különadót fizeti a végkielégítés után. Ezzel számol az Adózóna új kalkulátora is.

Valóságos fegyverarzenált találtak egy miskolci férfi otthonában a rendőrök – fotók, videó

Valóságos fegyverarzenált találtak egy miskolci férfi otthonában a rendőrök – fotók, videó

Elsodort egy kislányt, majd segítségnyújtás nélkül továbbhajtott egy biciklis Tamásiban

Elsodort egy kislányt, majd segítségnyújtás nélkül továbbhajtott egy biciklis Tamásiban

"Ilyen lakásárak mellett a csok nem elég, ezért kell a lakástakarék"

"Ilyen lakásárak mellett a csok nem elég, ezért kell a lakástakarék"

Rohamtempóban átnyomják a parlamenten a lakástakarékok állami támogatásának megszüntetését

Rohamtempóban átnyomják a parlamenten a lakástakarékok állami támogatásának megszüntetését

A „véreskezű” szaúdi trónörökös megveszi a Manchester Unitedet?

A „véreskezű” szaúdi trónörökös megveszi a Manchester Unitedet?

Magyar állampolgár lett az olimpiai ezüstérmes John-Henry Krueger

Magyar állampolgár lett az olimpiai ezüstérmes John-Henry Krueger