szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Alkotmánybíróság előrevette a 98 százalékos különadóról szóló szakszervezeti beadványt. A szakszervezetek abban bíznak, hogy még az október 31-i határidő előtt döntés születik a különadóról, amit így visszamenőleg már nem kellene befizetni.

Sereg András, az Alkotmánybíróság (Ab) szóvivője megerősítette, hogy a hétfői-keddi ülésén egyeztetnek az előterjesztésről, döntés azonban egyelőre nem várható, csak azután, hogy a bírók megtárgyalták. Ráadásul a jogalkotó elszámolta magát legalább egy hónappal. A törvény szerint ugyanis a kifizetőnek visszamenőlegesen helyesbítenie kell a különadó alapját és erről a bevallást és adatszolgáltatást 2010. november 12-ig kell beküldenie elektronikus úton az adóhatóságnak. A kifizető 2010. november 12-ig helyesbített adó és járulékigazolást ad ki a magánszemélynek. Miután a magánszemély csak ezen igazolás birtokában tudja visszamenőlegesen befizetni a különadót, a törvényben megjelölt határidő tehát október 31. helyett helyesen november 30. lenne.

De kell-e egyáltalán különadó-előleget fizetnie a magánszemélynek a kifizetői helyesbített igazolás alapján?

A válasz egyértelműen nem. Az adóelőleg fizetési kötelezettség ugyanis a kifizetőt terheli. Az adózás rendjéről szóló törvény szerint, ha a kifizető utólag tárja fel a már nála alkalmazásban nem álló magánszemélynél, hogy nem helyesen vonta le az adóelőleget, akkor a kifizető igazolása alapján az adóhatóságnak kell határozatban megállapítania a fizetési kötelezettséget. Egy kifizetői nyilatkozat alapján a magánszemélynek nem keletkezik adófizetési kötelezettsége.

Tehát egyelőre fizetni nem kell, de célszerű:

• Megvárniuk a kifizető igazolását.
• Megvárniuk az Alkotmánybíróság döntését.
• Ha az Alkotmánybíróság elutasítja a beadványokat, akkor ellenőrizniük a kifizető számítását. Ehhez segítség lehet az Adózóna Végkielégítés kalkulátora.
• Ha helyesen számolt (2+2 milliós korlát) a kifizető, akkor fizessék be a különbözetet a felesleges viták elkerülése érdekében.
• Ha a kifizető tévesen 2 milliós korláttal számolt, akkor várják meg az APEH határozatát. Az adóhatósági határozattal szemben jogorvoslattal lehet élni. Ebben a jogorvoslati eljárásban lehet érvényesíteni a jogszabályban foglaltakat, tehát a 2+2 milliós korlátot a 98 százalékos különadó alapra.

Angyal József kommentárját olvassa el az Adózónán!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Vállalkozás

Alkotmányellenes lehet a végkielégítés különadója – mi a valódi ok?

Számos érdekvédelmi és szakmai szervezet is jelezte, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulnak a jó erkölcsbe ütköző végkielégítések 98 százalékos különadója miatt. Az Adózóna okleveles szakértője szerint azonban az eddig beérkezett 52 beadvány megalapozatlan. Miről szólnak a beadványok és mi a valós probléma?

hvg.hu Vállalkozás

Számolja ki, mennyit kell adóznia a végkielégítése után!

Az utóbbi időben több egymásnak ellentmondó szakértői vélemény látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy kettő vagy négymillió forintig adómentes-e a végkielégítés. De Angyal József, az Adózóna okleveles adószakértője, továbbra is ragaszkodik saját jogértelmezéséhez, mely szerint 4 millió forintig nem kell különadót fizeti a végkielégítés után. Ezzel számol az Adózóna új kalkulátora is.