szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

Október közepéig az ötmilliárd dollárnál kisebb értékű tranzakciók vitték a prímet az összeolvadások és felvásárlások...

Október közepéig az ötmilliárd dollárnál kisebb értékű tranzakciók vitték a prímet az összeolvadások és felvásárlások (Mergers and Acquisitions, M&A) idei piacán. A „szerényebb” tételű tranzakciók adták a piac 73 százalékát – azét a piacét, amely a legjobb úton halad a tavalyi, 1780 milliárd dolláros méret felülmúlása felé.

A legkisebb, egymilliárd dollár alatti ügyletek összesített értéke a teljes volumen 39 százalékára rúg, ami hatéves csúcsot jelent. Az 1-5 milliárd dolláros sávba esik a teljes piac 34 százaléka, ez több mint egy évtizedes rekord. Az 5-25 milliárd dolláros ügyletek száma és összértéke is emelkedett ugyan 2009 hasonló időszakához képest, ebben a kategóriában azonban nem sikerült megközelíteni a 2005-2008 közötti szinteket. Ugyanez áll a legnagyobb, 25 milliárd dollár fölötti megaügyletekre is: ezeknek a súlya 2010 első szűk tíz hónapjában a hat százalékot sem éri el.

Az idei legnagyobbak

Az idei legnagyobb összegű felvásárlási ajánlatot az ausztrál BHP Billiton tette: a bányaóriás 40 milliárd dollárt ajánlott a Potash kanadai műtrágyagyártóért. A közeledést a Potash igazgatótanácsa elutasította, mondván: odalent alaposan alulértékelik a céget…

A BHP mellett az idén mindössze két cég tett 25 milliárd dollárt meghaladó ajánlatot: a GDF Suez a londoni központú Power Plc-ért 25,8 milliárd dollárt, az America Movil pedig a Carson Global telecomért 25,7 milliárd dollárt ajánlott. Az utóbbi ügyletet illetően azért érdemes megjegyezni: mindkét társaság a világ leggazdagabb embere, a mexikói Carlos Slim tulajdonában van…

A két legfrissebb

Az LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton hétfőn jelentette be, hogy 1,45 milliárd euróért megvásárolja a Hermes International 17,1 százalékos pakettjét. A Franciaország (és Európa) leggazdagabb embere, Bernard Arnault által irányított luxusóriás ugyanakkor jelezte: nem szándékozik átvenni a szintén luxuscikkeket gyártó rivális irányítását. A bejelentést az elemzők kétkedéssel fogadták, egy 1999-es esetet felidézve. Az LVMH akkor 5 százalékos részesedést vásárolt a Gucci Groupban, majd – miután közölte, nem áll szándékában tovább „nyomulni” – 34 százalékra növelte részesedését. Igaz, a Gucciért vívott csatát Arnauld utóbb elveszítette…

Szintén hétfő hír volt, hogy a Singapore Exchange 8,3 milliárd dollárért megvásárolja Ausztrália elsőszámú tőzsdeüzemeltetőjét, az ASX-et. A szingapúri társaság készpénzes-részvényes ajánlata 37 százalékos prémiumot tartalmaz az ASX pénteki záróárához képest. Amennyiben a versenyhivataloktól is zöld jelzést kap, ez lesz az első ilyen típusú ügylet az ázsiai-csendes-óceáni régióban, amelyben a szingapúri a negyedik, a sydney-i pedig a nyolcadik számú börze.

A magyar piac

A magyar M&A piac a tranzakciók számát illetően egyértelmű javulást mutatott 2010 első félévében. Negyvenöt tranzakció zárult le, szemben 2009 első félévével, amikor csupán 29 tranzakció valósult meg. A PricewaterhouseCoopers összefoglalója itt olvasható.

A Richter október elején jelentette be, hogy 100 százalékos részesedést szerzett a PregLem Holdingban, egy ez idáig magánkézben lévő, svájci székhelyű, nőgyógyászati rendellenességek, illetve meddőség kezelésére szakosodott gyógyszeripari vállalatban. A magyar cég az átvételkor 150 millió svájci frankot (nagyjából 30 milliárd forintot) fizetett; az akvizíció a további „mérföldkövekkel” együtt a PregLem értékét maximum 445 millió frankban (337 millió euróban, illetve 89,8 milliárd forintban) állapítja meg. További részletek itt olvashatók.

A globális piac motorjai

A világ 1000 legnagyobb (nem pénzügyi) vállalatának – a nyilvánosságra hozott mérlegük alapján – közel 3000 milliárd dollár áll a rendelkezésére. A kamatok alacsonyak, és a bankok is egyre nagyobb kedvvel vállalnak részt az ügyletek finanszírozásában (erre a Fed legfrissebb, októberi Beige Bookja is rámutat). A BHP például könnyedén fel tudott mutatni 45 milliárd dollárnyi „potenciális hitelt” a Potash-tranzakcióhoz…

Maguk a vállalatok ugyanakkor óvatosabbak lettek – vélik a Bloomberg által megszólaltatott szakemberek. A tevékenységi kört „felforgató” felvásárlásokra alig van példa, a cégek inkább a hosszú távú stratégiájukhoz illeszkedő, könnyebben tervezhető ügyleteket preferálják.

Ecoline

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!