szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tizennyolc befektető döntött Magyarország mellett az elmúlt egy évben, ráadásul sem a Nemzetgazdasági Minisztérium, sem az ITDH nem tud olyan cégről, amelyik elvitte volna beruházását az országból. Ennek ellenére vannak olyan nyilatkozatok, amelyek szerint az országnak egy-két évre és mindenekelőtt kiszámítható jogi környezetre lenne szüksége ahhoz, hogy az elmúlt hónapok hibáiról elfeledkezzenek a beruházók.

A tőkeállomány nem növekszik akkor, amikor a gazdasági és jogszabályi környezet nem kiszámítható - nyilatkozta Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója az Inforádiónak adott interjúban. A kiszámíthatatlan tényezők között említette a válságadókat, azon belül a bankadót. Megemlítette: azt hallani, hogy szabályozási oldalról olyan megállapodásokat rúg fel a kormány, amellyel fixnek tekintett viszonyokat változtat meg. Szerinte egy ilyen környezetben hosszú távú terv alapján senki sem fog beruházni. A jogszabályi környezet kiszámíthatalansága és az ország jelentős az eladósodottsága mellett a beruházási kedvet az is visszavetheti, hogy a nemzetközi hitelminősítők a befektetésre ajánlott kategória legalsó sávjába sorolták az országot.

A Nemzetgazdasági Minisztérium adatai szerint aggodalomra egyelőre nincs ok, 2010 áprilisa, azaz az új kormány hivatalba lépése után 18 beruházó döntött Magyarország mellett. Összesen több mint 1,6 milliárd euró befektetésével -  a tárca tájékoztatása szerint - mintegy ötezer  új munkahelyet teremtettek. Az ITDH összesen  hétszer ennyi, 132 külföldi befektetési projektet regisztrált Magyarországon 2010 április és 2011 február között.  Ez - a hivatal adatai  szerint - 20 projekttel több volt, mint  egy évvel korábban, de még így sem érte el a 2008-as szintet. A gyártásba érkezett a legtöbb, 57 projekt, míg a szolgáltatásokba valamivel kevesebb. A kutatásfejlesztésben kimagasló számú - 15 beruházást - jelentettek be. A bejelentett projekteknek a kisebb része az, amelyik nem valósul meg, vagy nem olyan ütemben, ahogy azt előre tervezik - hangsúlyozták a hivatalnál.

A 2010-ben bejelentett nagyobb beruházások a következők:

- Audi, Németország, autógyártás

- ESAB, Svédország, SSC

- Givaudan, Svájc, táplálék kiegészítők gyártása

- GM,  autógyártás

- Grundfos, Dánia, pénzügyi szolgáltató központ

- Henkel, Németország, vegyipar, gyártás

- Samyang, Dél-Korea, elektronikai ipar, gyártás

- SMR, India, autógyártás

- Mylan/Gerard Laboratories (US), gyógyszergyártás

Forrás: ITDH

Egy évvel ezelőtt kevesebb beruházást regisztráltak a gyártószektorokba és többet a szolgáltatóiparba. Ez a 2009-es ágazati megoszlás még a válság hatását mutatja. Az autóiparban, az elektronikában és a gépgyártásban sokkal kevesebb projektet jelentettek be, mint 2010 második felétől. Ettől kezdve egészen 2011 februárjáig folyamatosan nőtt a feldolgozóipar jelentősége, főként a korábbi év(ek)ben elhalasztott beruházások miatt.

Állítólag nincs befektető, aki kivonult volna az országból

A Külgazdaságért felelős államtitkárság adatai között nem szerepel távozó befektető. Az egyedi kormánydöntésen alapuló támogatást igénybe vevő vállalatok közül egy sem jelezte távozási szándékát a kormányzatnak. Ezek statisztikai átlaglétszámát pedig a támogatási szerződés értelmében egyébként is folyamatosan figyeli a kormány. Az ITDH statisztikái szerint nagy volumenű beruházás-felszámolások nem történtek az országban, és nem lehet egy szektort sem kiemelni, amely a közelmúltban jelentős mértékű beruházásokat vesztett volna.

A Financial Times nemzetközi felmérése szerint a 2008-as stagnálás után 2009-ben a közép- és kelet-európai országokban a felére csökkent a beáramló tőke, és ezen belül az új EU-tagállamokban a 2003-as szintre esett vissza. Ami a bejelentett projekteket illeti, számuk, a Financial Times adatai szerint, szinte minden országban nőtt az előző évben, de csak Csehországban érte el a válság előtti szintet.

Bejelentett projektek a régióban (projektek száma)

Ország

2007

2008

2009

2010

Lengyelország

343

376

225

330

Románia

371

360

204

224

Magyarország

218

154

109

146

Csehország

149

145

113

195

Bulgária

150

146

101

124

Szlovákia

101

85

57

96

Összes

1332

1266

809

1115

Forrás: Financial Times, 2011 január

Magyarországra a legtöbb befektető  az autó- és a gépiparból érkezett, de  az előbbiben többnyire a már itt lévő cégek újra befektetései valósultak meg.  Tizenhat projektet jelentettek be a gazdasági és pénzügyi szolgáltatások területén, hárommal kevesebbet az elektronikai gyártásban és mindössze  hetet a gyógyszeriparban.

A legjelentősebb külföldi beruházó Magyarországon Németország, a beruházások 22 százaléka onnan származik. A Németországból, Ausztriából és Hollandiából érkező működő tőke a teljes állomány felét teszi ki, míg Európából érkezett a működő tőke 75 százaléka.

A magyarországi működőtőke-állomány 2010 első három negyedévében meghaladta a 67 milliárd eurót, ez egy főre vetítve a második legmagasabb szint a régióban (6400 euró). Az FDI állomány 2008 végén a korábbi évekhez képest csökkent, ami azonban nagyrészt a forint árfolyamának csökkenésével illetve az MNB módszertani váltásával magyarázható. 2009-ben az állomány értéke azonban már több mint 6 milliárd EUR-val meghaladta a 2008 év végi szintet. 2010-ben az állomány forintban növekedett, azonban a forint gyengülése miatt euróban kis csökkenést mutatott.

2008-ban a Magyarországra áramló külföldi tőke nagysága 4,8 milliárd euró volt, amely 20 százalékos növekedést jelent 2007-hez képest. 2009-ben a beáramlott tőke összértéke 1,55 milliárd euróra esett vissza, mintegy 70 százalékkal. A beruházások volumenének évközi adatai, illetve a bejelentett projektek számának kis mértékű növekedése alapján az ITDH valószínűsíti, hogy a tőkebeáramlás 2010-ben mért összesített adataiban sem számít jelentős növekedésre.  Az egyéb tőkemozgások nehezen megjósolhatóak, így bizonytalanságot visznek az előrejelzésekbe.

Külföldi elemzők közül az Ernst and Young például 1,5 milliárd euró körüli magyarországi befektetést prognosztizál  2010-ben, az MNB még nem publikált hivatalos adatokat. Az Ernst and Young két évvel ezelőtti tanulmánya szerint a megkérdezett cégek fele arra számít, hogy Magyarország versenyképessége három éven belül javulni fog. Középtávon a külföldi elemzők szerint is 3,5-4 millió eurónyi befektetésre számíthat az ország. A PricewaterhouseCoopers jelentése egybevág ezzel: eszerint a közép-keleteurópai régió csak lassan nyeri vissza pár évvel ezelőtti tőkevonzó képességét, és a tőkebeáramlás csak 2014-re éri el a 2007-2008-as szintet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

A Deutsche Telekom sérelmezi a magyar különadót

Megértjük és elfogadjuk, ha nehéz helyzetbe került országok húsbavágó intézkedéseket kényszerülnek hozni, ám a magyar kormány által előzetes értesítés nélkül kivetett különadó hideg zuhanyként ért bennünket - nyilatkozta az MTI-nek a Deutsche Telekom AG (DT) igazgatótanácsának tagja.

MTI Gazdaság

Napi: komoly visszaesést könyveltek el a lízingpiacon

A beruházásoknál lényegesen erőteljesebb mértékben zuhant az európai lízingpiac 2009-ben, s Magyarországon volt a legnagyobb a visszaesés e tekintetben - írta a Napi Gazdaság az európai szakmai szervezet, a Leaseurope felmérésére hivatkozva.

MTI Gazdaság

Nabucco konzorcium: nem kell egyesíteni a Nabuccót és az ITGI-t

A Nabucco konzorcium szerint nem kell egyesíteni a Nabucco és az ITGI, illetve a TAP gázvezeték-beruházásokat; ugyanakkor Reinhard Mitschek, a konzorcium ügyvezető igazgatója a Dow Jones hírügynökségnek nyilatkozva azt is elmondta: a végső döntés a Nabucco-beruházásról nem születik meg 2012 eleje - vagy legjobb esetben 2011 vége - előtt, így a vezeték építése legkorábban csak 2012-ben kezdődhet.

Kézilabda-vb: újabb győzelem után negyeddöntős a magyar válogatott

Kézilabda-vb: újabb győzelem után negyeddöntős a magyar válogatott

Ennél szokatlanabb előzést biztosan nehéz lenne találni - videó

Ennél szokatlanabb előzést biztosan nehéz lenne találni - videó

Gyanús venezuelai dollármilliárdok Svájcban

Gyanús venezuelai dollármilliárdok Svájcban