szerző:
hvg.hu

A technológiai előnyöket támogató szabályozással jobban ki lehetne használni a decentralizált energiatermelők kapacitásait.

Csökkenhetne a CO2 kibocsátás is
Klímavédelmi szempontból nem elhanyagolható, hogy minden egyes köbméter földgáz megspórolásával 1,9 kilogramm üvegházhatású széndioxid kibocsátásától kíméljük meg a légkört. Ha a jelenleg az országban már telepített mintegy 600 MW teljesítményű berendezések optimálisan üzemeltethetőek lennének, azaz évi 3500-4000 órában termelnének hőt és villamos áramot, évente mintegy 200 – 250 ezer tonna széndioxiddal kevesebb kerülne a légkörbe.

Iparági előrejelzések szerint összeurópai szinten évente 2 gigawattnyi új, kis- és közepes méretű erőmű áll üzembe 2020-ig. A jövő kétségtelenül a decentralizált kapcsolt energiatermelésben rejlik Magyarország számára is, azonban az ehhez szükséges hazai beruházásokhoz koherens és a technológiai előnyöket támogató szabályozást kellene kidolgozni a Dalkia Energia Zrt. elnök-vezérigazgatója, Gérard Bourland szerint.

A vezérigazgató szerint a legnagyobb fejtörést a szektor számára a szinte félévente – gyakran gyökeresen – megváltozó jogszabályok okozzák. Amíg a vállalkozások nem biztosak benne, hogy az elkövetkező 10-15 évben a szabályozás stabil marad, nem várható, hogy az energetikában jellemző hosszabb távú tervezésbe belefogjanak.

Várhatóan megduplázódik 2020-ig a kis- és közepes méretű, kapcsoltan hőt és villamos áramot termelő egységek összkapacitása Európában – áll a Delta Energy & Environment nevű nagy-britanniai kutatócég elemzésében. Mindez éves szinten 2 gigawattnyi új kapacitás kiépítését jelenti. A kontinens többi országához hasonlóan Magyarországon is egészséges módon alakítaná át az energiatermelő rendszert, ha a lassan az életciklusuk végére érő mai erőművek helyett egyre több kis- és közepes méretű, kapcsoltan hőt és áramot előállító egység állna üzembe. Pozitív példák már itthon is vannak, de az elterjedéshez és az ország számára jelentkező előnyök nagyobb mértékű kihasználásához koherens és a technológiai előnyöket támogató szabályozást kellene kidolgozni az iparág szereplői szerint.

Több mint egy éve egy virtuális erőműbe tömörítve működteti az országban elszórtan termelő egységeit a Dalkia Energia Zrt. Ezzel a cég egy szinte nagyerőmű méretű egységet hozott létre, amely rugalmasan szabályozható, de időszakonként akár folyamatos üzemre is képes. A termelőegységek primerenergia megtakarítása a hazai nagyerőművi- és kazánportfolióhoz viszonyítva eléri a 20-25 százalékot, így a jelenlegi orosz importból történő gázbeszerzések esetében jelentősen csökkentik az ország földgázfüggőségét. A nem földgázalapú egységeknél pedig a helyben előteremtett, többnyire mezőgazdasági termelésből származó biomassza fűtőanyag egyrészt teljes mértékben váltja ki a földgáz iránti igényt, másrészt a helyi közösségek számára is további gazdasági lehetőségeket teremt.

A vállalat 24 milliárd forintos beruházással idén fejezi be az ország legnagyobb biomassza alapú, hőt és villamos áramot egyaránt előállító erőművi blokkjának építését. A beruházásnak köszönhetően 2013-tól Pécs lesz az első zöld távhővel ellátott magyar nagyváros.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Lehet, hogy az ön hétmilliós nyereménye hever az OTP-nél? Egy ellenőrzést megér

Lehet, hogy az ön hétmilliós nyereménye hever az OTP-nél? Egy ellenőrzést megér

A NER nagykutyái szálltak harcba Andy Vajna tévés örökségéért

A NER nagykutyái szálltak harcba Andy Vajna tévés örökségéért

Csonka Andrásnak rengeteg kreatív energiája van így húsvét elején

Csonka Andrásnak rengeteg kreatív energiája van így húsvét elején

Marad a szép idő, bár az éjszaka felhős lehet

Marad a szép idő, bár az éjszaka felhős lehet

Halálos helikopterbaleset

Halálos helikopterbaleset

A fülöp-szigeteki "Jézus Krisztus" belefáradt a keresztre feszítésekbe, várja az utódját

A fülöp-szigeteki "Jézus Krisztus" belefáradt a keresztre feszítésekbe, várja az utódját