szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A pesti tőzsdén lévő kis- és közepes cégek között még úgy is is vannak vonzó befektetési célpontok, hogy a nehéz gazdasági környezet közepette szinte mindegyik társaság árfolyamesést szenvedett el az elmúlt egy évben. Az Állami Nyomda a biztonsági szempontok szerint befektetőknek, a Masterplast és a PannErgy papírjai pedig a hosszabb távú növekedési potenciál alapján válogatóknak ajánlhatóak.

Az IMF-egyezség is befolyásol

A Budapesti Értéktőzsde, ezen belül a kisebb papírok jövőbeni forgalmának alakulására is várhatóan hatással lesz az EU/IMF egyezség, azonban a megállapodást a KBC elemzője 2013 első negyedévére várja, feltéve, ha addig a piac ki nem kényszerít egy korábbi megegyezést. A január óta csökkenő hozamok és az erősödő forintárfolyam miatt mindenesetre jelenleg a KBC szerint nincs nagy nyomás a kormányon.

Bár a befektetők látványosan elfordultak a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) forgó kisebb részvényektől - amit az év második felében látott jelentős forgalomesés is jelez -, továbbra is érdemes szemezgetni e papírok közül – Szentirmai Péter, a KBC Securities kis- és közepes kapitalizációjú részvényeket követő elemzője.

A szakember az Állami Nyomda részvényeit tartja a legvonzóbbnak a budapesti tőzsdére bevezetett kisebb vállalatok közül. Szerinte a válogatáshoz a jelenlegi árazás mellett érdemes megvizsgálni, hogy az árbevétel mekkora hányada származik a magyar piacról, milyen a cég finanszírozási helyzete, mekkora osztalékhozammal kecsegtet, s mekkora felértékelődési potenciált rejt. A társaság elsősorban kiegyensúlyozott finanszírozási hátterével és készpénztermelő képességével emelkedik ki a mezőnyből.

Lényegében hitelmentesen működik, ami nagy előny olyan környezetben, amikor sem a tőkepiaci, sem a banki finanszírozási forrásokhoz nem könnyű hozzájutni. A papírt vonzóvá teszi – a kockázatmentes hozamok feletti – 3-4 százalékpontos osztalékhozam-prémiuma is. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a piaci hangulat romlásával párhuzamosan a magyar hozamok emelkedése a kamatprémium csökkenéséhez vezethet, így anélkül romolhat az Állami Nyomda vonzereje, hogy az árfolyama jelentősen változna. Összességében az Állami Nyomda mintegy 30 százalékos felértékelődési potenciált rejt magában.

Az Állami Nyomda mellett a 17 százalékos felértékelődési potenciállal rendelkező Masterplastot ajánlja még vételre a KBC Securities, emellett a PannErgy részvényeiben is látnak fantáziát. Ez utóbbi két részvény esetében a hosszabb távú növekedési sztori lehet vonzó a befektetők számára, bár ezt rövid távon – a kockázatok miatt – egyelőre figyelmen kívül hagyhatja a piac. Az értékelési szempontok alapján összességében a CIG Pannónia és a Graphisoft Park esetében a KBC óvatosságra inti a befektetőket.
 
A Masterplast mellett szól, hogy árbevételének csak 25 százaléka adódik Magyarországról, s a fennmaradó rész is több – igaz, elsősorban régiós – országból származik. Mivel a magyar makrokörnyezet borús jövőképet fest, ezért azokat a részvényeket kedveli a KBC, amelyek árbevétele kevésbé kitett a magyar keresletnek. A BÉT-en forgó kisebb cégek között a régiós diverzifikációban a Masterplast a bajnok, az Állami Nyomdánál viszont éppen fordított a helyzet, ott a belföldi értékesítés 72,5 százalékot tesz ki az árbevételen belül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Trump magára hagyja Afganisztánt és Irakot, kerül, amibe kerül

Trump magára hagyja Afganisztánt és Irakot, kerül, amibe kerül

Keresik ezt az aranyszínű Fiat Puntót, mert ma balesetet okozott és elhajtott - fotó

Keresik ezt az aranyszínű Fiat Puntót, mert ma balesetet okozott és elhajtott - fotó

Egy órát vesztegeltek az utasok, mert a vonat elhagyta két kocsiját

Egy órát vesztegeltek az utasok, mert a vonat elhagyta két kocsiját