E.On-üzlet: megvan a maximális vételár, csúszhat az aláírás

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) az MVM mai közgyűlésén felhatalmazást adott az állami áramcsoport vezetőségének, hogy legfeljebb mintegy 875 millió euróért megvásárolja az E.On földgáztároló, illetve -nagykereskedő társaságát - értesült a Népszabadság. A tavaly megjelölt mai határnapig ugyanakkor az aláírás esélytelen.

Kizártnak tűnik, hogy ma megszülessen az állami MVM és a német E.On között a német cég magyarországi gáztároló-, illetve nagykereskedőcégének megvételéről szóló, legkésőbb mára ígért szerződés - írta a Népszabadság meg nem nevezett forrásokra hivatkozva. Az Orbán Viktor kormányfő és az E.On vezetője között tavaly novemberben létrejött szándéknyilatkozat a mai napot szabta meg a megállapodás aláírásának végső határidejeként.

Ugyanakkor Baji Csaba MVM-vezér ma Moszkvában van, Orbán Viktorral együtt. Az eredeti tervek alapján az elnök-vezérigazgató nyilván már a gáznagykereskedő tulajdonosaként folytathatott volna tárgyalásokat az orosz gázszállításokról. Így az aláírás elmaradása némileg gyengíti tárgyalási pozícióikat.

A lap értesülései szerint az MVM mai közgyűlésén az állami társaság vezetése arra kapott konkrét mandátumot a fő tulajdonos állami MNV-től, hogy legfeljebb 875 millió eurót fizessen ki a két cégért. Ez a vételárral, illetve egyéb teherátvállalásokkal együtt értendő. Ezen túlmenően a Náépszabadság szerint felkérték az MVM-menedzsmentet, hogy igyekezzen a magyar állam számára legkedvezőbb szerződést megkötni. Az MNV ugyanakkor erre ismereteink szerint újabb határidőt nem szabott.

Tegnap este Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke azt mondta, folynak a tárgyalások az E.Onnal és amint megszületik a megállapodás, tájékoztatják a közvéleményt.

Orbán Viktor és Johannes Teyssen, az E.On elnök-vezérigazgatója tavaly november 30-án írt alá szándéknyilatkozatot az E.On csoport magyarországi földgázipari érdekeltségeinek átruházásáról az MVM-re. Az akkori tájékoztatás szerint az ügyletre vonatkozó részvény-adásvételi szerződést január 31-ig írják alá.