Startup vagy kkv, mi a különbség?

Startup vagy kkv, mi a különbség?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Szabó Balázs
Tetszett a cikk?

Napjainkban az induló innovatív vállalkozások (startupok) nagy népszerűségnek örvendenek, de meghatározásuk gyakran nem tisztázott, még szakmai körökben sincs egységes álláspont a definícióra. Lehet átfedés, ugyanakkor a megfeleltetés nem egyértelmű. Vállalkozásokkal, vállalkozásfinanszírozással foglalkozó cikksorozatunk első részében arra adunk választ, hogyan is viszonyul egymáshoz a kkv és a startup vállalkozás fogalma.

A szerző
Szabó Balázs az innovatív induló vállalkozásokat segíti nemzetközi tőkebevonással és stratégiai tanácsokkal. Az első Hungarian Innovation Day főszervezője, amely mögé olyan jelentős szervezetek sorakoztak fel támogatóként, mint a Brit Kockázati és Magántőke Egyesület, valamint az EBRD. A „Jövő vezetője" elismerésben részesült Hágában a World Foresight Forumon, Olaszországban az Ambrosetti Forumon, Szentpéterváron a St. Petersburg International Economic Forumon, valamint Moszkvában az Open Innovations Forumon. A Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület (HVCA) oktatási bizottságának tagja. A www.cee-startups.comstartupokkal és befektetésekkel foglalkozó blog szerzője.

Az elmúlt évek gazdasági visszaesésének nagy ellentmondása, hogy miközben évente egyre több cég tűnik el a piacról, a működő vállalkozások száma 2011 végén rekordszintre emelkedett (650 063 társaságot tartottak nyilván, 4,3 százalékkal többet, mint egy évvel korábban).  A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint ez a szám némileg konszolidálódott, 600 759 regisztrált vállalkozást tartottak nyilván 2012 decemberében Magyarországon.

A kis és középvállalkozások a munkahelyteremtő tevékenységük révén a gazdaság motorjai. Kkv-nak nevezzük a 250 fő alatti foglalkoztatotti létszámú vállalkozások, amelynek éves nettó árbevétele legfeljebb 50 millió eurónak megfelelő forintösszeg, vagy mérlegfőösszege legfeljebb 43 millió eurónak a fogalomhasználat megfelelő forintösszeg.

A kkv-k számos kihívással találkoznak. A gyenge alkupozíció, az alacsony tőkeellátottság, likviditási és finanszírozási nehézségek, alacsony kockázattűrő képesség, növekvő adóterhek mind mind a vezetők életét nehezítik. Rugalmasságuk, adaptivitásuk révén azonban jóval dinamikusabban tudnak a piac igényeire, visszajelzéseire reagálni, mint a nagyvállalatok. Nemzetgazdasági szinten pedig munkahelyeket teremtenek.

Napjainkban az induló innovatív vállalkozások (startupok) nagy népszerűségnek örvendenek, de meghatározásuk gyakran nem tisztázott, még szakmai körökben sincs egységes álláspont a definícióra. A meghatározásokból a legfontosabb elemeket kiemelve így összegezhetjük: a startup vállalkozások kategóriája magas növekedési potenciállal rendelkező, globálisan skálázható (nemzetközi piacokon is létjogosultsággal bíró) gyorsan növekedni kívánó vállalkozásokat tömörít, amelyek folyamatosan keresik a működő üzleti modellt.

A meghatározásban minden szónak kiemelt jelentősége van. A magas növekedési potenciál és skálázhatóság elengedhetetlen jellemzője egy startupnak, hiszen legtöbb olyan piaci réseket céloz meg, amelyekre csak nemzetközi törekvésekkel érdemes vállalkozást létrehozni.  Kiváló példája ennek a törekvésnek az Omixon Biocomputing, ami egy speciális orvosdiagnosztikai eszközre fejleszt bioinformatikai megoldást. Ez az eszköz a következő generációs DNS szekvenátor, amelyből jelenleg csak 5-10 darab van Magyarországon, globálisan viszont sok ezer szekvenálót használnak és a piac dinamikusan fejlődik.

A gyors növekedés a globális versenyben maradáshoz elengedhetetlen, hiszen a vállalkozások nagy része ugyan rendelkezik szabadalommal, de ezt viszonylag könnyen ki lehet játszani kisebb módosításokkal, így a piacra lépés sebessége sokszor döntő jelentőségű. A nemzetközi piacra lépésben egy magyar cég, a Neostratus példája követendő lehet, akik nemrégiben jutottak egy mérföldkőhöz közel-keleti és afrikai terjeszkedéseik során.

A működő üzleti modell megtalálása hosszú folyamat, amely gyakori újratervezést és gyökeres változtatást igényel az alap üzleti koncepciót illetően (ezt nevezik iterálásnak, valamint pivotnak a lean startup terminológia szerint). A vállalkozók esetében itt az alkalmazkodóképesség a kulcs, valamint az, hogy sikerül-e időben megérteni a leendő ügyfelek visszajelzéseit és aszerint dinamikusan változtatni a termékfejlesztés irányát.

Összegezve azt mondhatjuk minden startup kezdetben mikro vállalkozás, majd a növekedés eredményeképpen a kkv kategóriába sorolható, de nem minden kkv startup. Ennek a megkülönböztetésnek finanszírozási oldalról kiemelt jelentősége van, erről szól majd cikksorozatunk következő része.