szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kisebb netszolgáltatók bezárhatják a boltot az internetadó miatt. Hogy miért, azt az egyik ilyen szolgáltatónál dolgozó alkalmazott részletes számításai mutatják.

Például egy 300 internetes előfizetővel rendelkező szolgáltatónál a felső korlát nélküli internetadó még a díj áthárítása esetén is végzetes. Az előfizetők – többnyire lakossági ügyfelek – havi bruttó 1 millió forintot fizetnek a cégnek. Szeptemberi adatforgalmuk 10 311 gigabyte – átlagosan 34,5, ami után a fizetendő adó 1 550 000 forint, vagyis másfélszer több, mint amennyi bevétele van a cégnek a szolgáltatásból – írja a Portfolio.

De hogy miért nem segít az áthárítás? Lássuk előbb a módosító beadvány nyomán előálló, felső korlátos helyzetet, amikor is a lakossági ügyfelekre 700, az üzleti ügyfelekre vonatkozóan 5000 forintban van maximalizálva az adó havi mértéke. Ebben az esetben 210 ezer forint (300*700 forint) lenne a szolgáltató havonta fizetendő adóterhe. Az internetszolgáltatónál a legkisebb csomag körülbelül bruttó 3000 Ft (nettó 2362 Ft), a 700 Ft-os adó a nettó díj 29,63 %-a. Erre a csomagra az ügyfelek kb 80-85%-a fizet elő. Az üzleti előfizetőknél a legnagyobb csomag díja bruttó 7000 Ft – nettó 5512 Ft – ennek az 5000 Ft-os fizetendő adó a 90,71%-a. A 300 ügyfél után befolyó bruttó 1 millió forintból pedig még le kell vonni az áfát, az internet gerinchálózati díját, az áramköltséget, a bérköltségeket, az oszlophasználati díjat, karbantartási költségeket, plusz a bevezetendő internetadót.

Az áthárításról

A példában szereplő cégnél arra számítanak, hogy legfeljebb annyival emelhetnek árat, amennyivel a nagyok, különben elveszthetik ügyfeleiket. Így azonban megszaporodnak azok az ügyfelek, akik a magasabb díj mellett már nem akarnak előfizetni a netkapcsolatra, vagy ha igen, könnyen előfordulhat, hogy késve fizetnek, ami cash flow problémákat okozhat.

A díjemelés történhet egységesen, minden ügyfél számára azonos mértékben, vagy forgalom alapú számlázást is bevezethetnek, hiszen így minden ügyfélnek pontosan annyival drágulna az előfizetése, amennyivel a szolgáltatót is terhelik. Azonban a forgalommérésen alapuló számlázóprogramokat auditálni kell a bevezetésnél és minden frissítésnél. A számlázóprogramot nemzetbiztonsági besorolással és ezen tanúsítvány kibocsátásnak engedélyével rendelkező jogi személy végezheti el, az auditálásnak pedig a cég alkalmazottja szerint egy 2000 előfizetővel rendelkező szolgáltatónál 3 millió forintba kerül, ami felettébb nehéz helyzetbe hozza a céget.

Az egyik ilyen magyar szolgáltató a Btel, akit megkerestünk, de a cégnél nem kívánták kommentálni a helyzetet.

Keressük a legjobb kisvállalkozói honlapot! Pályázzon jól működő honlapjával, részletekről itt olvashat , a pályázati űrlapot pedig itt találja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Heteken belül jön az oltásigazolvány, lazításról egyelőre nem lehet szó

Heteken belül jön az oltásigazolvány, lazításról egyelőre nem lehet szó

Két hullámban alakulhattak ki a Naprendszer bolygói

Két hullámban alakulhattak ki a Naprendszer bolygói

Hiába kapta meg mindkét oltást az izraeli férfi, karanténba kellett vonulnia Magyarországon

Hiába kapta meg mindkét oltást az izraeli férfi, karanténba kellett vonulnia Magyarországon