Ezek a cégek nyögik leginkább a Buda-Cash-botrányt

Ezek a cégek nyögik leginkább a Buda-Cash-botrányt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A tegnap kirobbant brókerbotrány nemcsak magánszemélyeket, de cégeket, sőt önkormányzatokat is sújt.

Az MNB tegnap jelentette be, hogy alapos gyanú merült fel a Buda-Cashnél, hogy az elmúlt több mint 10 évben visszaélések sorozata jellemezte a cég adatszolgáltatását, ezért felfüggesztette a brókerház működési engedélyét, valamint felügyeleti biztosokat rendelt ki a brókerházhoz, illetve az érdekeltségi körükbe tartozó DRB Bankcsoporthoz. Az MNB továbbá korlátozta a brókerház ügyfeleinek értékpapírszámlái feletti jogosultságát is – írta meg a Portfolio.

Ezt megérezték a Norbi Update részvényei is, melyek bevezetését a Buda-Cash Brókerház vezette, illetve a teljes részvénymennyiség közel 98 százalékát a Buda-Cashnél is jegyezték le. A papírok árfolyama 860 forinton is járt tegnap, ami több mint 6 százalékos esést jelentett, de végül 875 forinton zártak a papírok, ma pedig már 910 forinton is kötöttek üzletet.

Nem a Norbi Update az egyetlen a tőzsdei cégek közül, melyeket érint a botrány. A pénzügyi szolgáltatásokat kínáló EHEP is számlát vezet a Buda-Cashnél, emiatt a társaság értékpapírjainak és pénzeszközeinek túlnyomó részéhez most nem fér hozzá, továbbá az EHEP a DRB Bankcsoporthoz tartozó DRB Bank Zrt.-nél bankszámlával és lekötött betéttel is rendelkezik. Az EHEP-pel a tőzsde standard kategóriájában kereskednek, kötés azonban csak elvétve születik a részvényekre.

Az OPIMUS részvényeitől pedig egyenesen szabadulnak, a papírok árfolyama tegnap 18 százalékot esett, sőt napközben a kereskedést is felfüggesztették, miután a megengedettnél nagyobb mértékben esett az árfolyam. Ma azonban folytatódott a részvényárfolyam zuhanása, közel 17 százalékos esést produkáltak eddig a papírok. Ráadásul az OPIMUS-ban a Buda-Cash 5,25 százalékos részesedéssel rendelkezik, a vállalat által kiadott közlemény szerint ugyanakkor a felügyeleti eljárás őket nem érinti. Azonban az OPIMUS-nak is van értékpapírszámlája a bajba került brókercégnél, amelyet szintén zároltak.

Válságstábot hívtak össze a siklósi önkormányzatnál, ugyanis az önkormányzat számlavezető intézete a DRB Bankcsoport. Az önkormányzatnak 170 millió forintja csücsül a bankcsoportnál, melyhez nem férnek hozzá. Az önkormányzat mellett a térség egészségügyi-szociális intézményeinek is mintegy 20 millió forintja bent ragadt. A felmerült problémák miatt a város polgármestere arra kérte az adófizetésre kötelezett polgárokat, hogy az önkormányzatnak március 15-ig fizetendő adót ne fizessék be a már kiküldött befizetési csekkekre, számlákra. A számlavezetőnél jelentkező problémák miatt a befagyasztott számlára érkező központi segélyeket sem tudják kifizetni a jogosultak számára. A Portfolio információi szerint az almásfüzitői önkormányzatnak is nagyobb összege ragadt benn a Buda-Cashnél.