Szabó M. István
Szabó M. István
Tetszett a cikk?

Két nappal azután, hogy megírtuk: nem kapott származási engedélyt a Tokaj Kereskedőház (TK) tavalyi szüretelésű aszúja, az állami cég közleményt adott ki arról, hogy a kérdés megoldódott. A két hónapig tartó nihilből hirtelen előhúzott megoldás nem minden kérdésre ad megnyugtató választ, de az állami borászatnak immár papírja van arról, hogy nála minden rendben van. Kérdés: meddig?

Most már minden rendben van, szerdán délután 4 óra előtt hivatalosan megkapta a származási engedélyt a Tokaj Kereskedőház 2014-es aszúja. A hírt maga az állami tulajdonú cég közölte azzal, hogy a borszármazási bizonyítvány kiadását az engedélyező hatóságnál, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsnál  (HNT) talált informatikai hibák akadályozták.

©

Mint azt hétfőn megírtuk Elsőre megbukott a TK 2014-es aszúja, mert a hegybíró által hivatalosan elvégzett kontroll-számítások után az érlelésre 3 évre pincébe teendő folyadék alkoholfoka nem produkálta a minimálisan előírt 19 alkoholfokot. Megírtuk azt is, hogy a probléma a TK szerint abból adódott, hogy a Hegyközségi Nemzeti Tanács (HNT) által működtetett hegyközségi informatikai rendszer nem jól mért. Hozzátéve: a probléma valójában két hónappal ezelőtt bukott ki, és április 15-e óta vár az ügy megoldásra. A témában hivatalosan is megkérdezett állami cég azt közölte: minden kiló szőlővel és aszúszemmel el tud számolni, illetve a feldolgozás és az aszúborkészítés során elvégzett munkafázisokat a jogszabályt betartva, azt igazolásokkal és jegyzőkönyvekkel bizonyíthatóan, problémamentesen végezte el, és így biztos benne, hogy nem az általa készített aszúval volt probléma.

A szerdán délután sebtében kiadott származási dokumentáció mindezt valóban igazolja. Arra azonban továbbra sincs válasz, hogy a megoldás miért húzódott idáig, illetve, hogy ha a HNT rendszerében lévő algoritmus okozta a problémát, akkor azon hogy-hogy csak a TK bora bukott meg egész Tokaj-Hegyalján. Az is Tornai Tamás, a HNT elnökének magyarázatára vár, hogy mivel ez a rendszer tavaly is éppen így működött, most mi lesz a tavaly kiadott származási igazolásokkal.

A TK bejelentését megelőzően több forrásból arról értesültünk, hogy a hétfőn megjelent cikkünkben nevesített szereplőket az elmúlt két napban többször, "minden elképzelhető szintről" felhívták telefonon, és próbálják az ügy feltételezett kiszivárogtatóit beazonosítani.

A TK tavalyi szüretelésű aszújának származásiengedély-kiadásával az aszúval kapcsolatos problámák látszólag megoldódtak. Ez azonban csak csalóka pillanatkép, mivel az aszút más jellegű probléma is szorongatja.

©

A két éve megváltoztatott aszú-termékleírásból eredően a 2013-as évjáratú - majd csak 2016 januárjában palackozókba engedhető - aszúknak nem lesz már puttonyszáma. A "puttonytalanítás” a minőségjavulás és a termékkínálat-tisztítás remélt jótékony hatásán túl azonban éppen az állami tulajdonú borászat számára lehet időzített bomba is. Ahogyan a fenti helyzet is mutatja: nem magával a TK aszújával lesz baj; az eladással adódhatnak problémák. Azzal, hogy a TK 2013-ban 2500 mázsányi aszúszőlőt vásárolt fel, és így a borászat 5500 hektoliter aszút készíthet, de azt el is kellene tudni adni.

Nem az 5500 hektoliter (vagyis: 1,1 millió palack) a kérdőjeles, hanem az, hogy mi lesz akkor, ha nem ilyen, vagy a tavalyi 2600 mázsa a számítási alap, hanem - mint arra volt már példa korábban - akár 18 ezer mázsa. A kereskedelmi matek ugyanis a 3 puttonyos aszú eltűnésével átalakul. Az eddigi tokaj-hegyaljai eladási adatok szerint évente mintegy 3000 hektoliter fogyott az 5 puttonyos aszúból, 8000 hektoliter pedig a 3 puttonyosból. De azt, hogy eladható lesz-e 10-11 ezer hektoliter új aszú, avagy a piac inkább majd „helyettesítőkhöz” nyúl (például a szlovák 3 puttonyos aszúhoz, amire a magyar termékleírás egyáltalán nem vonatkozik), azt a kérdést egyelőre senki nem meri feltenni.

Az ízre legalább az 5 puttonyos régi aszút idéző új bor ráadásul e nélkül is piaci felfordulást okoz majd, mivel az valójában egy új termék, melyet legelőször is be kell majd áraznia a piacnak. A borászok költségoldalon most azzal számolnak, hogy az új receptből az eddigi 4 puttonyos körüli szintre hozható ki a "puttonytalanított" aszú. Így, ha az a törvényszerűség érvényesül, hogy a piac a legalacsonyabb árat akarja (ahogyan az egyébként éppen a TK-val szemben érvényesült, amikor a cég megpróbálta a furmintját feljebb áraztatni a piacon – ami aztán nem sikerült), akkor az sem kizárt, hogy a TK által jó ideje hangoztatott aszúforradalom eredménye az lesz, hogy az új nedű csak alig drágábban lesz eladható, mint a mostani 3 puttonyos.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Két hónapra a bérek száz százalékára emelik a táppénzt Csehországban

Két hónapra a bérek száz százalékára emelik a táppénzt Csehországban

A magyar zsüritagokat lenyűgözte a 2021-es Év Autója, most Ön is szavazhat

A magyar zsüritagokat lenyűgözte a 2021-es Év Autója, most Ön is szavazhat

A WhatsApp szerint nem érdemes más üzenetküldőt használni

A WhatsApp szerint nem érdemes más üzenetküldőt használni