Varga Szabolcs
Varga Szabolcs
Tetszett a cikk?

Szépen megtervezett logó, ízléses csomagolás és egy frappáns, igazából másolt ötlet - gyakorlatilag ennyit és nem többet kínál Katona Róbert egyéni vállalkozó, aki bedobozolta a főváros és a Balaton levegőjét, hogy aztán betegye az ajándékboltok polcaira a képeslapok és a hűtőmágnesek közé. Megkerestük a dobozos levegő ötletgazdáját, hogy végigkövessük vele a gyártás folyamatát, kikérdezzük a levegőpiac sajátosságairól, kik veszik a terméket, mennyit lehet vele keresni, és egyáltalán mennyire gondolta az egészet komolyan.

Egy doboz levegőért 1500, de akár 2000 forintot is elkérnek, boltja válogatja, ugyanis a dobozos Budapest Airt a Belváros 17 és a reptér 2 üzletében is lehet kapni, többnyire ajándék- és dizájnboltokban, de több múzeumshopban is.

„Mindig szerettem volna valami kreatívat alkotni, még gyerekkoromban láttam Franciaországban a párizsi levegőt szardíniás dobozban, ez akkor nagyon megtetszett” – meséli az egyébként irodai munkát végző Katona Róbert, aki körülbelül másfél éve váltotta ki egyéni vállalkozói engedélyét, hogy a budapesti és balatoni levegőt bedobozolja. Voltaképpen tehát az ötlet sem egyedi, ő csak átülteti magyar viszonyokra.

©

Szíve szerint minden számára kedves magyarországi vidék levegőjét piacra dobta volna, de még a kezdetekkor felismerte, hogy kereslet a turisták részéről várható, ők pedig nem nagyon tudnak majd mit kezdeni mondjuk az esztergomi levegővel, így inkább a Budapest Air-ből készült 5 kombináció, amelyek a színűket leszámítva semmiben sem különböznek egymástól. A Balatoni levegő azonban kifejezetten a magyar „turistáknak” készült, de ahogy várni lehetett, az eladások mérsékeltebbek maradtak. Pedig Róbertnek tavaly nyáron saját standja volt – az egyébként nagyon menő – káptalantóti piacon, ahol személyesen mérte fel a vásárlói reakciókat, amelyek elmondása szerint többségében kedvezőek voltak.

Videóval jártunk Róbertnél, alább egy kis ízelítő belőle, a hosszabb változat ebben a cikkünkben nézhető meg.

A Budapest Airrel szuvenírboltokban kezdett házalni, és bár a termék szezonálisnak bizonyult, az elmúlt másfél évben annyit sikerült eladni, hogy már nem csak poénnak és „önfejlesztő trainingnek” szánja az egészet, mint kezdetben. A gazdasági tevékenységgel járó kötelezettségeket ugyanakkor teljesen komolyan veszi az elejétől, erről tanúskodott, hogy amikor elkísértük a frissen gyártott áruval a Váci utcai ajándékboltba, természetesen szállítólevelet is kiállított.

Állítólag tényleg a Balatonon fogták be
©

„Minden kiadással és kötelezettséggel együtt úgy mostanra jöttem ki nullára” – mondja, hiszen például csak a grafika és arculat elkészíttetése több százezer forintra rúgott, de a festékesdobozból sem lehet csak néhány darabot rendelni. Az előállítás költségét üzleti titokra hivatkozva nem kötötte az orrunkra, de azért annyit elárult, hogy a boltokban nagyjából megduplázzák az árát, amit érthetőnek tart, hiszen nekik bérleti díjat és rezsit is kell fizetniük. A boltokon túl már szálloda is megkereste, ahol egy éves rendezvény résztvevőinek adott ajándékcsomagokba csempésztek egy kis levegőt. Sőt jelenleg folynak a tárgyalások a budapesti Meridien helyén nyílt Ritz-Carltonnal, ahol a tervek szerint minden szobában, a bárhűtő tetején megtalálható lesz egy doboz levegő, ami az italokhoz hasonlóan megvásárolható lesz.

A kedvező fogadtatás felbátorította, és bejegyeztette az airfrombudapest.com és a balatonilevego.hu domain neveket, így nemsokára elérhető lesz a webáruház is, eddig ugyanis csak Facebook-oldala volt termékeinek. „Bár kétségeim vannak az 1-2 terméket árusító webshop gazdasági racionalitását illetően, minél hamarabb szeretném kipróbálni ezt az értékesítési csatornát is” – tette hozzá Róbert.

A kommunizmus utolsó lehelete is kelendő volt

Bár a levegő értékesítése abszurd, már többen előálltak az ötlettel. A franciák például nem csak néhány évtizede zárták szardíniás dobozba a párizsi levegőt, de néhány éve egy dél-franciaországi diák kezdte – Róbert megoldásához hasonló festékesdobozokban – árulni a vidéki levegőt online, 5 euróért, vagyis 1500 forintért. Egy kanadai cég pedig egyenesen a szmogos Kínába exportálja a friss levegőt, és ők egyáltalán nem viccnek szánják a dolgot. Az oldalon azzal érvelnek, hogy korábban a víz is korlátlan erőforrás volt, ám mára teljesen természetes, hogy palackokkal vesszük és fizetünk érte. A kínaiaktól egyébként sem idegen a zacskós levegő, de arra sem most látunk először példát, hogy valaki felszámolja a fogyasztását.

A leírás szerint parlamenti levegőt is tartalmaz
©

Magyar viszonylatban sem példátlan a dolog, megtaláltuk ugyanis a Hargitai levegő Facebook-oldalát is, amelyet kísértetiesen hasonló dizájnnal kínálnak. Róbertnek nincs köze hozzá, de mint mondja, nem tartja versenytársnak, hiszen más-más földrajzi területen működnek, sőt úgy látja, hogy ha másolják, az azt jelenti, hogy mások is jó ötletnek tartják.

Hasonló kategóriába sorolható a sokak által ismert, konzervdobozos „kommunizmus utolsó lehelete” amit most – könnyen lehet, hogy a Budapest Air sikerén felbuzdulva – újra elővettek, sőt egy kirakatban Essence of ruin pubs, vagyis a romkocsmák esszenciáját tartalmazó konzervet is találtunk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Microsoft kiadja böngészőjét az Apple új számítógépeire

A Microsoft kiadja böngészőjét az Apple új számítógépeire

Elindult a pedagógusok tesztelése, már találtak fertőzötteket

Elindult a pedagógusok tesztelése, már találtak fertőzötteket

Vakcinákról beszélt Szijjártó a Parlamentben, nem úszta meg a jachtozást sem

Vakcinákról beszélt Szijjártó a Parlamentben, nem úszta meg a jachtozást sem