szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Svájcban, egy szakkonferencián mutatta meg magát a világ legnevesebb borszakértőinek és szakíróinak a Tokaji aszú. A 12 tétel fogadtatásáról egyelőre nincs hír, de az biztos, hogy a Tokaj-Hegyalján a tavaly meghirdetett "minőségi forradalom" egyelőre csak szóban tett hozzá a Montreux-i eseményhez.

Tudja, hogy melyik az a 12 Tokaji aszú, amit a világ legnevesebb borszakértőinek és szakíróinak munkaköri kötelessége volt alaposan megízlelni? Azok, amelyeket a svájci Montreux-ban megtartott nemzetközi seregszemlén, a a 7. nemzetközi Digitális Bor Kommunikációs Konferencián bemutatott nekik a Tokaj Kereskedőház Zrt (TK).

Aszúdömping (a kép illusztráció)
©

A napokban tartott, három napos rendezvényre a világ legelismertebb szakmédiumai (borszakértők, szakújságírók, bloggerek) azért gyűltek össze, hogy megvitassák: a digitális kommunikációs eszközök hogyan használhatók fel a nemzetközi borértő közönség számára. E közönség előtt mutatta meg magát a Tokaji Borvidék és a Tokaji Aszú - 12 pincészeten keresztül. (A 11 magánkézben lévő vállalkozás mellett a TK  is vitt egy, korábban már világbajnoknak bizonyult esszenciát - megkoronázva a felhozatalt.)

A Montreux-i Aszú Top12

Noha az alábbi borok a minőség mellett árban is a prémium kategóriát jelentik, zömük megtalálhatók a vinotékák készletében. A svájci bemutató Top12-je: Barta   - 6 puttonyos (2008) , Degenfeld  - 6 puttonyos (2008) ,
Demeter Zoltán - 6 puttonyos (2002) , Disznókő - 6 puttonyos (1999) ,
Dobogó  - 6 puttonyos (2007) , Erzsébet - 5 puttonyos (2008)
Hétszőlő - 5 puttonyos (2000) , Royal Tokaji - 6 puttonyos'Szent Tamás' (2003) , Patricius - 6 puttonyos 'Bendecz' (2000) , Dereszla - 5 puttonyos (2008) , Sauska - 6 puttonyos (2003) , Tokaj Kereskedőház - Tokaji Essencia (2007)

Azt ugyan nem állítanánk, hogy e 12 pincészeten kívül ne volna más, s hogy e sorba nem volna beilleszthető még jó néhány hegyaljai pincészetben készített aszú, de az így is komoly fegyvertény, hogy a montreux-i prezentációra azt a Ronn Wiegandot sikerült megnyerni, aki az egyetlen Magyarországon élő és dolgozó, „Master of Wine” minősítésű szakértője. "A kiválasztott borok a legjobb tokaji borok közül kerültek ki, amelyek a világ bármely piacán megállnák a helyüket, egyaránt  izgalmas tételeket kínálva a szakértőknek és a borértő fogyasztóknak” – hangsúlyozta előadásában Ronn Wiegand. Az amerikai borászt is, a pincészeteket is az állami tulajodnú TK kérte fel az együttműködésre.

A szakértő közönségnek magasztalt tételek között sok, idehaza jól ismert pincészet (Demeter, Disznókő, Royal, Hétszőlő, Sauska stb.)  legféltettebb árucikkei szerepeltek. Noha a TK 2013-ban meghirdette a „Tokaji minőségi forradalmat”, a svájcban kóstoltatott tételek közt csak jóval korábbi évjáratú, ha úgy tetszik, a forradalom előtti borok szerepeltek.

"Fontos, hogy a piaci szereplők lássák, a Tokaji Borvidéken több helyen már most is képesek olyan minőséget garantálni, amely alapján a tokaji borok joggal követelhetnek maguknak helyet a világpiacon a prémium márkák között” – fogalmazott Tombor András, a Tokaj Kereskedőház Zrt. felügyelőbizottságának elnöke.

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, iratkozzon fel hírlevelünkre!
Közúti veszélyeztetésért felelhet az M1-es közepén büntetésből „leparkóló” autós

Közúti veszélyeztetésért felelhet az M1-es közepén büntetésből „leparkóló” autós

Csak akkor környezettudatos a magyar, ha spórol is vele

Csak akkor környezettudatos a magyar, ha spórol is vele

A magyaroknak bejön az EU-járványkezelése

A magyaroknak bejön az EU-járványkezelése