szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csúszik a 168 Óra dolgozóinak fizetése, van, aki még az augusztusi pénzét sem kapta meg – írja az Átlátszó. A lapot kiadó Telegráf Kft.-ben többségi tulajdonos Brit Mediának állítólag likviditási gondjai vannak. A hvg.hu belső forrásokból úgy értesült, hogy a decemberre tervezett konszolidációig marad a bizonytalanság a lapnál.

A lapot kiadó Telegráf Kft.-t egy éve adta el az akkori tulajdonos a Brit Média Kft.-nek, amit papíron Udvardi Gábor cégvezető vezet, a valódi főnök Megyeri András, ő azonban egy cégbírósági végzés miatt el van tiltva 2020 végéig a cégvezetéstől.

Az Átlátszóhoz került hangfelvétel szerint néhány hete feszült hangulatú értekezletet tartottak a 168 Óra szerkesztőségében. Az újságírók, szerkesztők a pénzüket követelték a tulajdonostól, aki állítólag több hónapos csúszásban van a bérekkel. Megyeri András hosszasan magyarázkodott azzal kapcsolatban, miért nem fizetnek.

Nemcsak a fizetések csúsznak egyébként, egy időre a lap online felületét is felfüggesztették, és az archívum most sem elérhető, mert nem fizettek a szolgáltatónak sem.  

Az Átlátszó úgy tudja: a kifizetetlen összeg néhány millió forint, az értekezleten azonban Megyeri András csak arról nem beszélt, hogyan szeretnék rendezni a tartozásokat. Van olyan számlás munkavállaló, aki még az augusztusi járandóságát sem kapta meg, a Brit Media eközben mégis gáláns ajánlatokat tesz komplett kiadóvállalatokra, valamint extra jó fizetéssel csábítanak új dolgozókat a szerkesztőségbe. Az oknyomozó portál megjegyzi: a Népszabadság is pont ezt tette, mielőtt bezárták nemrég.

A Brit Media Kft. közben tulajdonrészt szerzett a Klubrádiót működtető cégben is, felmerült a két vállalat integrációja, a rádió vezetősége azonban ezt nem pártolta. Megyeri András most mégis a rádió bevonásával magyarázta a likviditási gondokat, pedig a Brit Media nem vesz részt a Klubrádió közvetlen pénzelésében a cikk szerint.

A cégvezető akaratlanul is elárult ezt-azt az értekezleten a Brit Media Befektetési Kft. mögött álló Brit Europe Foundationbe dollármilliókat öntő rejtélyes tulajdonosról. Például azt, hogy a Magyarországra szánt pénzt „még át kell futtatni ki tudja hány mindenen”, hogy a New York-i finanszírozók elkerüljék a pénzmosás gyanúját. Az nem világos, pontosan miért is kell trükközni az utalásokkal, és az is homályos, kik is a Brit Media tulajdonosai.

Az Átlátszó megjegyzi: figyelemre méltó, hogy a kormánypárti médiának eddig egyetlen kérdése vagy észrevétele sem volt a titokzatos befektetőkkel kapcsolatba, és lehet, valamilyen kormányzati szándékot tükröz „ez a feltűnő passzivitás”.

A hvg.hu a lap belső köreiből úgy értesült: a lap átvételekor a Brit Media vállalta, hogy legalább egy évig foglalkoztatja a dolgozókat. Ez az egyéves moratórium, valamint a korábban nem tervezett mértékű portfóliónövekedés vezetett végül a likviditási problémákhoz. Már lehetett sejteni egy ideje, hogy baj lesz a fizetésekkel, és a decemberre tervezett konszolidációig valószínűleg nem várható változás ezzel kapcsolatban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!