szerző:
hvg.hu

Idén 6 százalékkal bővült a Magyarországon bejegyzett új cégek száma, ezzel szeptember végére már több, mint 19 ezer új vállalkozás indult el. A legnépszerűbb ágazat az építőipar, ahol az új cégek száma 19 százalékkal nőtt.

A cégalapítások száma 2011 óta minden évben csökkent, így az a tény, hogy az év első háromnegyed évében 5,96 százalékkal több vállalkozás alakult, mint tavaly, bizakodásra adhat okot. Tavaly alig 25 ezer cég alakult, közülük 18,3 ezer az év első kilenc hónapjában. Idén csaknem ezeregyszázzal több, azaz 19 412 új cég kezdte meg működését. Ez azonban még mindig 15,6 százalékkal elmarad a 2014-es időarányosan közel 23 ezer új vállalkozástól.

2010 és 2015 között felére esett vissza a vállalkozás alapítási kedv, ám ha az mostani tendencia folytatódik, az év végét már több mint 26 ezer új céggel zárhatjuk, megfordítva ezzel az évek óta tartó negatív trendet.

©

A működő cégek száma továbbra is csökken, a harmadik negyedév végére már kevesebb, mint 520 ezer működő vállalkozást tartottak nyilván Magyarországon. 2013 harmadik negyedéve óta több mint 36 ezerrel kevesebb a vállalkozások száma, ám még így is bőven meghaladja a válság előtti időszak 480 ezer körüli értékét. A cégtörlések volumene továbbra is magasan van, szeptember végéig 38 ezer céget töröltek a cégjegyzékből.

2015 vége óta csökkenő ütemben mérséklődik a működő cégek száma, ami egyfelől a növekvő cégalapítási kedvnek, másfelől a felszámolási és kényszertörlési eljárások számában történő visszesésnek köszönhető – világít rá Keleti József a Bisnode Country Managere. Várhatóan a vállalkozások számának csökkenenése 2017-ben is folytatódni fog.

©

A legtöbb új cég az építőiparban és a szakmai, tudományos, műszaki tevékenységet végző cégek körében alakult, ezekben a szektorokban az új cégek száma meghaladja a kétezret. Figyelembe véve a cégmegszűnések továbbra is magas számát, megfigyelők arra utalnak, hogy a nagy cégfluktuáció még mindig a "felszámolás-lovagok" jelenlétét is jelentheti az ágazatban. Azaz továbbra is lenne tere az ágazat megtisztulásának.

Az ingatlanszektorban 24 százalékkal nőtt az új cégek száma, az év első 9 hónapjában közel 1700 ingatlanos cég kezdte meg működését, míg az építőipar új vállalkozásainak száma 18 százalékkal emelkedett. A 2015-ös első háromnegyed év alapján még a kiskereskedelem volt a legnépszerűbb ágazat az új cégek körében, ám idén már 11 százalékkal kevesebb cég választotta a kiskereskedelmet elsődleges tevékenységének. Hasonló tendencia figyelhető meg a nagykereskedelemben is, ahol az új cégek száma 13 százalékkal mérséklődött.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A nyomozók sem találták a kiperelt tao-iratokat a minisztériumban

A nyomozók sem találták a kiperelt tao-iratokat a minisztériumban

Bayerék megfejtették: Bono azért szólt be Orbánnak, hogy figyelmet kapjon

Bayerék megfejtették: Bono azért szólt be Orbánnak, hogy figyelmet kapjon

Csütörtökön dőlhet el a Trump–Oroszország-vizsgálat felügyelőjének sorsa

Csütörtökön dőlhet el a Trump–Oroszország-vizsgálat felügyelőjének sorsa

Ömlik az adófizetők pénze a turizmusba

Ömlik az adófizetők pénze a turizmusba

Medián: Bő félmillió támogatót vesztett a Fidesz a márciusi mérés óta

Medián: Bő félmillió támogatót vesztett a Fidesz a márciusi mérés óta

Ki állítja meg a fentanilt, ha egyszer elszabadul?

Ki állítja meg a fentanilt, ha egyszer elszabadul?