szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bár a bíróság jogerősen a magyar feltaláló javára ítélt, keserű a győzelem. Oroszi a Figyelőnek elmondta, hogy ha az ítélet így marad, akkor semmiképpen sem érzi magát nyertesnek. Főleg, hogy a cég a feltaláló szerint csekély összeget sem fizette ki a megszabott határidőig.

Méltánytalannak tartja Oroszi László, az Adidas Predator Mania cipőjének feltalálója a bíróság ítéletét, amely megállapította, hogy a cég valóban ellopta találmányát, de olyan kicsi összegű a kártérítés, hogy még az egykori fejlesztés költségét sem fedezi. „Ha az ítélet így marad, akkor semmiképpen sem vagyok nyertes” – mondta a Figyelőnek adott interjúban Oroszi.

A kártérítés azért ilyen alacsony, mert a költségeket a nyertesség-veszteség arányában kell megosztani a felek között. „Az az összeg, amelyet felperesként kértünk, sokkal nagyobb volt annál, mint amit megítéltek. Így abban a mértékben, amelyben nem ítélték meg, pervesztesek voltunk” – nyilatkozza a lapnak a feltaláló. Oroszi ugyanis annak idején levédette a cipőt, de műhibát követett el az őt képviselő szakember a szabadalmi folyamatban, így az európai jogok már nem illetik a feltalálót, csak a magyarországiak.

„A bíróság előtt egy szakértő adott szakvéleményt a márkaérték-növekedésről, ami szerint az Adidas globálisan 731-szeresen gazdagodott a magyar leányvállalatához képest. Ezt az utóbbit igényeltük mi, de csak a tizedét ítélte meg a bíróság.” Hogy mekkora a pontos összeg, azt Oroszi nem árulta el. Szerinte ugyanis soknak hangozhat, de ez sajnos eltörpül a fejlesztés költségei mellett.

Ráadásul az innovációt, ami a bordázott orr, azóta már nem csak az Adidas használja, ugyanis a perek miatt 2007-ben Oroszi nem tudta tovább fizetni a szabadalom fenntartási díjat. „A legutóbbi világbajnokságon is ott volt az Adidas cipőin a bordázott orr-rész, de mindenki más is használta az irányítósávokat, hiszen kiderült, hogy hasznosak, és nincs rájuk szabadalom.”

Nyert a magyar feltaláló az Adidas ellen, de nincs benne sok köszönet

Az Adidas egyik legsikeresebb focicipőjét lopta egy magyar feltalálótól, és minden eszközzel megpróbálta elnyújtani az emiatt indított pert. Most fizetnie kell, de ez nem hozza el az igazi anyagi kárpótlást Oroszi Lászlónak.

Orosziék jelenleg azon tanakodnak, hogy most végrehajtási vagy felszámolási eljárást indítsanak a cég ellen, ugyanis a jogerős ítélet kihirdetésekor megszabott határidő már letelt, az Adidas azonban nem fizetett.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Hiába a bírósági döntés, a kormány ragaszkodik az egyentankönyvekhez

Hiába a bírósági döntés, a kormány ragaszkodik az egyentankönyvekhez

Orbán a bajor miniszterelnök levelére vár a CEU ügyében

Orbán a bajor miniszterelnök levelére vár a CEU ügyében

Új, négysávos híd épül Győrben

Új, négysávos híd épül Győrben

Sargentini: Kérdőre kell vonni Orbánt

Sargentini: Kérdőre kell vonni Orbánt

Amerika és Nagy-Britannia provokálta ki a német megszállást

Amerika és Nagy-Britannia provokálta ki a német megszállást

Belebukott a párizsi rendőrfőnök a sárgamellényesek tüntetéseibe

Belebukott a párizsi rendőrfőnök a sárgamellényesek tüntetéseibe