szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A friss jelentés alapján 67 százalékkal nőtt az OTP-csoport adózott nyeresége.

 Az OTP Bankcsoport az elemzői várakozásoktól némileg elmaradó, az egy évvel korábbit közelítő 26,474 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el 2016 utolsó negyedévében, így a csoport éves adózott eredménye 202,452 milliárd forint lett, szemben az előző évi 63,171 milliárddal.

A Budapesti Értéktőzsde honlapján péntek hajnalban közzétett jelentése alapján az OTP-csoport konszolidált korrigált adózott nyeresége 70 százalékkal, 28,283 milliárd forintra nőtt 2016 utolsó negyedévében az egy évvel korábbihoz képest, az év egészében, 67 százalékos növekedéssel, 201,176 milliárd forintot ért el.

A jelentés a negyedik negyedévi eredmény 62 százalékos elmaradását az előző negyedévitől főként a kockázati költségek csaknem megháromszorozódásával (272 százalék) és a működési költségek 11 százalékos emelkedésével magyarázza.

A jelentésben kiemelték, hogy az éves eredményben a korrekciós tételek hatása mindössze 1,276 milliárd forint volt, és a jövőben az egyetlen negatív korrekciós tétel, amellyel számolnak, az a bankadó. Ennek várható nagysága 2017-ben konszolidált szinten 15,4 milliárd forint (adózás után), beleértve a szlovák leánybank által fizetendő bankadót is.

A bank vezetése a csoport minden piacán a makrogazdasági feltételek javulásáról számolt be, és az idén is erre számítanak.

Ez alapján az orosz és az ukrán leánybankok eredménye a vártnál is jobban alakult – ennek tulajdonítják a csoporteredmény ilyen mértékű növekedését.

Az orosz leánybank 20 milliárd, míg az ukrán leánybank 10,2 milliárd forintos profitot ért el, a javulás éves szinten 35,6, illetve 50,5 milliárd forint. Bár némileg csökkent az eredménye, így is az OTP Core hozzájárulása a legnagyobb (122,2 milliárd) a csoport eredményéhez, amelyet a bolgár DSK Bank (47,4 milliárd) követ. Érdemi javulás tapasztalható Horvátországban (3,8 milliárd forint), valamint a Merkantil Csoportnál (2,6 milliárd forint) és az alapkezelőnél (6,7 milliárd forint). A külföldi leánybankok közül a szlovák 2,2 milliárd, a montenegrói 1,8 milliárd forint veszteséget könyvelt el, és ugyancsak negatív eredménnyel zárt az orosz online bank, a Touch Bank (-5,9 milliárd forint).

A bank igazgatósága 53,2 milliárd forint osztalék kifizetésére tesz javaslatot a közgyűlésnek, ami részvényenként 190 forintot jelent, azonban a kifizetendő osztalék mértéke ennél kicsit több lehet a sajátrészvények számától függően – mondta Bencsik László, az OTP  Bank vezérigazgató-helyettese a tavalyi eredményeket bemutató sajtótájékoztatón.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!