szerző:
hvg.hu

A nagyobb cégeké a jövő, és ez igaz Magyarországra is - derül ki az EY éves felméréséből.

Jórészt a Jeremie program kifutásával magyarázható, hogy visszaesett tavaly a hazai cégfelvásárlások és -összeolvadások száma Magyarországon. Amíg 2015-ben még 130 ilyen tranzakció volt, 2016-ban csupán 110 – derül ki az EY friss régiós M&A Barométeréből. A tanácsadó cég összesítéséből ugyanakkor az is látszik: az uniós pénzből is támogatott kockázatitőke-programnál kisebb összegek mozoghattak, hiszen tavaly, a kevesebb tranzakció ellenére is nagyobb volt a felvásárlási piac értéke.

Ami a piac méretét illeti: a felvásárlásra és összeolvadásra (M&A) összesen 1,61 milliárd dollárt költhettek Magyarországon a cégek. Ez 6 százalékkal több, mint 2015-ben. Az ágazatok közül a legnagyobb aktivitást a feldolgozóipar mutatta 15 teljesített tranzakcióval, ezzel többéves tendencia tört meg.  2014-ben és 2015-ben ugyanis az IT volt a legaktívabb.

„A tranzakciók összértékét tekintve már negyedik éve tapasztalunk bővülést a magyarországi M&A piacon. Külön pozitívum, hogy a tavalyi évhez képest, ha csekély mértékben is, de csökkent azon tranzakciók aránya, ahol a célvállalat és a vevő is magyar volt. Amíg 2015-ben ez az arány 61 százalék volt, addig tavaly már csak 54 százalék” – emelte ki Dezse Margaret, az EY Tranzakciós üzletágának vezető partnere.

A 2016-os évben 197 millió dolláros értékével a Millenium Towers irodakomplexum felvásárlása volt a legnagyobb értékű tranzakció. Szintén 190 millió dollár fölötti ügylet volt a Finox Holding megvásárlása, a svájci vállalatért a Richter Gedeon mintegy 194 millió dollárnyi összeget fizetett.

Annak ellenére, hogy a legnagyobb ügyletek kivétel nélkül külföldi vállalatok és magyar cégek között mentek végbe, 2016-ban az előző évekhez hasonlóan a magyar piacon a hazai tranzakciók maradtak fölényben. A befelé irányuló tranzakciók (külföldi felvásárló vagy befektető) az összes ügylet 36 százalékát teszik ki, ezek közül Ausztria (6), az USA (5), valamint Németország és Csehország (4-4) vállalatai voltak a legaktívabbak.

Ami a régiót illeti, a legtöbb tranzakció Csehországban történt. Ezt Desze Margaret a jelentést ismertető sajtóbeszélgetésen azzal magyarázta, hogy rendkívül aktívak voltak az országban a japán és a kínai befektetők. Az is számított ugyanakkor, hogy gyenge volt a korona árfolyama, így megérte a külföldieknek vásárolni.

Érdekesség, hogy a tranzakcióknak alig a harmada (30,9 százaléka) volt nyilvános a régióban, Magyarországon pedig még kisebb, mindössze 26 százalékos volt ez az arány. (2015-ben, köszönhetően a Jeremie alapok részesedésének, még 48 százalékot tett ki.) Az EY a többi tranzakciónál csak becsülni tudja az értéket, ebből alakulnak ki a végleges mutatók – mondta el Nagy Ferenc, a tanácsadó cég senior partnere.

A tranzakciókat tekintve a régióban Magyarország az ötödik helyre csúszott vissza a negyedikről. A legnagyobb visszaesést Törökországban tapasztalták, ennek a geopolitikai krízis és a júliusi puccs utáni helyzet a magyarázat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Most a radiológushiány miatt vannak veszélyben a betegek a Honvédkórházban

Most a radiológushiány miatt vannak veszélyben a betegek a Honvédkórházban

Lesz, akinek vissza kell fizetnie a decemberi nyugdíját

Lesz, akinek vissza kell fizetnie a decemberi nyugdíját

Megint bíróság elé kell állnia a korábban felmentett pécsi hajléktalannak

Megint bíróság elé kell állnia a korábban felmentett pécsi hajléktalannak

Újabb 5000 vevő pártolt el Mészáros vidéki lapjaitól

Újabb 5000 vevő pártolt el Mészáros vidéki lapjaitól

Öt megyében egyáltalán nincs gyermekpszichiáter az állami intézményekben

Öt megyében egyáltalán nincs gyermekpszichiáter az állami intézményekben

Egy multi ellen harcoló környezetvédő nőről szóló izlandi film nyerte az EP díját

Egy multi ellen harcoló környezetvédő nőről szóló izlandi film nyerte az EP díját