szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vajon hányan lehetnek a kínaiak Magyarországon, mivel foglalkoznak és mit terveznek? Erre a kérdésre adja meg a választ a HVG e heti nagy összeállítása.

Ma már nem Magyarország a kínai üzletemberek kedvence, hanem inkább Szlovákia vagy Lengyelország, amelyek jobban kihasználják a kínai kis- és középvállalkozások piackeresését. Például az egyszerű és gyors vámkezeléssel vonzóvá teszik a befektetői környezetet. A HVG e heti száma részletes összeállítást közöl a Magyarországon (jellemzően csak a kisvárosi hangulatúnak tartott Budapesten) élő kínai közösségről, amelynek létszámát jelenleg 20-50 ezer közé teszik.

Az összeállítás bemutatja, hogy melyek a kínai vállalkozások hagyományos erősségei ("a sarki kínainál akkor is van Nutella, amikor az összes többi bolt polcáról eltűnik"), miért nem alakult ki a magyar fővárosban igazi kínai negyed, mennyire illeszkednek be az itt élő kínaiak a magyar társadalomba, és merre próbálnak nyitni az éttermek, kereskedések mikrovállalkozói világa után. Az egyik új ág például a turizmus, de mielőtt bárki megörülne, hogy a középosztálybeli milliók Magyarországra jönnek nyaralni, ki kell ábrándulnia, mert a valóság az, hogy a nálunk élő kínaiak ugyan felcsapnak idegenvezetőnek, de nem Magyarországon kalauzolják a pénzüket költő turistákat.

Részletek a csütörtökön megjelenő HVG-ben.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Müller Cecília: Nincs dublőröm, én kaptam az oltást

Müller Cecília: Nincs dublőröm, én kaptam az oltást

Fél évszázados melegrekord dőlt meg pénteken

Fél évszázados melegrekord dőlt meg pénteken

Kilépett a DK-ból az óbudai alpolgármester, mert csalódott Gyurcsány Ferencben

Kilépett a DK-ból az óbudai alpolgármester, mert csalódott Gyurcsány Ferencben