szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egészen kreatívan értelmezik a postahivatalokban az új szabályt, amely szerint bizonyos csekkeknél el kell kérniük a személyit és a lakcímkártyát. Van, ahol minden esetben ellenőriznek, van ahol ránézésre döntenek, attól függően, hogy ismerős név van-e a csekkre írva.

Valami megváltozott a postahivatalok és a sárga csekkek eddig zavartalan viszonyában hétfőn, de hogy pontosan mi, azt elég nehéz lenne megmondani. Az állami postavállalat előzetesen az égvilágon semmit sem kommunikált a lépésről, így a Napi.hu hétfőn robbantotta a hírt, hogy az egyik budapesti postán minden egyes csekknél elkérték a feladók személyi igazolványát és a lakcímkártyáját.

A cég honlapján ez a hirdetmény jelent meg, amely arra utal, hogy új szabályok léptek életbe, ezért megkerestük kérdéseinkkel a Magyar Postát, hogy tisztázódjon, változott-e valami. A cég délután adta ki a közleményét, amelyben azt mondta, hogy:

  • nincs változás azoknál a csekkeknél, amelyeken az „M” jelzés látható, ezeket továbbra is adatellenőrzés nélkül lehet feladni,
  • változott viszont az „FM” jelzésű csekkek státusza, ezeknél 300 ezer forint feletti összegnél kell az adatokat ellenőrizni,
  • az M vagy FM jelzés nélküli csekkeknél pedig mindig kell adatot ellenőrizni.

Arra a konkrét kérdésünkre, hogy a mindent ellenőrző postahivatal megfelelően járt-e el, nem válaszoltak, és azt a kérdést is elegánsan nyitva hagyták, hogy miért nem tájékoztatták a várható változásról az ügyfeleiket.

Tapasztalataink szerint azonban nem csak a közvéleményt, hanem a saját dolgozóit sem készíthette fel egészen pontosan a Magyar Posta a változásokra. Amikor megkérdeztük egy postán, hogy milyen új szabályok vonatkoznak a csekkekre, azt mondták, akkor kell elkérniük az adatokat, ha nem tudják egyértelműen beazonosítani a pénz kedvezményezettjét. A postások tehát ebben a hivatalban meg vannak győződve arról, hogy ők maguk határozzák meg, mi számít beazonosítható címzettnek. "Ha Gipsz Jakab van a csekkre írva, akkor ellenőriznünk kell, ha egy ismert szolgáltató, akkor nem" – mondták kérdésünkre.

Ottjártunkkor egyébként éppen senkitől sem kértek személyit, egy M-es jelű csekkel sorban álló nőnél ez a fentiek alapján evidens is, de azt láttuk, hogy a jelöletlen sárga csekkekkel pulthoz lépőket sem ellenőrizték.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Végre szétszedték az Apple vezeték nélküli fejhallgatóját

Végre szétszedték az Apple vezeték nélküli fejhallgatóját

Gulácsi nyáron csapatot válthat

Gulácsi nyáron csapatot válthat

Ha otthon szokott edzeni, akkor is kapcsolja be hozzá a számítógépet

Ha otthon szokott edzeni, akkor is kapcsolja be hozzá a számítógépet