szerző:
hvg.hu

A Márki-Zay Péter szerint "borsos" reprezentációra szánt pénzt annál a vállalkozónál költötte el a városháza, aki a hírportálokon sokat pörgött vadászkastélyt üzemelteti. A szerződésben szereplő 30 millió forint helyett közel 50 milliót költöttek el. A helyi Fidesz-frakció elnöke szerint ebből vettek pogácsát a helyi civilek is.

„Nem pénzzel, hanem szolgáltatással, a rendezvényhez kapcsolódó fogadás biztosításával segítettük őket (a civil szervezetek)” – magyarázza a hódmezővásárhelyi Fidesz-frakció elnöke azokat a borsos számlákat, amelyeket Márki-Zay Péter tett közzé közösségi oldalán, és amelyek a városháza reprezentációs költségeit mutatják. Hegedűs Zoltán május elsején kiadott közleményükben arról ír, hogy az előző polgármester idején élénk társadalmi, művészeti élet zajlott a városban, ahol nekik kellett eleget tenniük a házigazdai teendőknek. Emellett számos civil szervezetet segítettek ki, hogy azok pogácsát és üdítőt vásárolhassanak. Hegedűs szerint ennek fényében nem voltak túlzóak a költések.

A nyilvánosság számára a város honlapján elérhető szerződések között azonban egyetlen olyat találni, amely étel, ital, büfészolgáltatásokat rendel meg, a szerződés időtartama 13 hónapra terjed ki (2016. február -2017. március vége), az összege pedig pontosan 30 003 900 forint. Ezt nevezi a Fidesz frakció elnöke keretszerződésnek, és szerinte ennek alapján állíthatták ki a Márki-Zay által közzétett számlákat, amelyek 16 hónap alatt 48 millió forint elköltését mutatják, ráadásul, a szerződés lejárta után. Ha kötöttek másik szerződést, akkor azt nem tették közzé a többi között.

A szerződést azzal az egyéni vállalkozóval kötötték, aki e annak a Grosswiese Zrt-nek az egyik tulajdonosa, amelyé a Lázárral sokszor hírbe hozott batidai vadászkastély. A vállalkozó a városban több kisvendéglőt is működtet,  a kétezres években a felújított Fekete Sas épületét is belakhatta, míg maga a patinás épület a város tulajdonában maradt. Az üzemeltető később, 2012-ben a várostól kapott pénzből újította meg a tetőt, cseréltette ki a nyílászárókat, öt millió forintból galambriasztókat is felszereltetett, de 94 millió forintból egy másik, sok közbeszerzést elnyert cég 94 millió forintot költhetett a helyiségek vagyonvédelmi rendszerének kiépítésére. A kistafírozott Fekete Sasban tartják meg minden évben a gazdabált.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!