szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az e-könyvek piacát megreformáló Publishdrive hosszas tárgyalások után jutott be a kézivezérelt kommunista könyvpiacra a kínai Amazonként ismert DangDang-en keresztül.

A Publishdrive egy mesterséges intelligencián alapuló megoldásokat is használó e-book megosztó felület, ahol a feltöltést követően 400 online üzlet kínálatában jelenik meg a publikáció, több mint 100 országban. A rendszer automatikusan juttatja el az e-bookot a webshopokba, figyeli a vásárlási adatokat, illetve elemzéseket is készít. A magyar csapat két éve mutatkozott be a New York-i TechCrunch-on, most pedig a kínai piacot vették célba, ahol a Forbes szerint egy 2014-es  iparági felmérés szerint 580 kiadó volt jelen az országban, mindegyik állami kézben, a magánkiadókat pedig betiltották.

“Nem volt egyszerű menet, 2016-ban kezdtünk tárgyalni a kínaiakkal – mondta a Forbesnak Jentetics Kinga, a PublishDrive alapító ügyvezetője. “Kicsit másként működik a binisz az állami importőr és a cenzúra miatt. Nehéz volt kitalálni, hogy ki-kivel milyen kapcsolatban van, a mai napig még vannak kérdőjelek az erőviszonyokban.”

A Publishdrive nem kapott tiltólistát, de tisztában vannak vele, hogy bizonyos e-könyvekkel adódhatnak majd nehézségek. A PublishDrive az amerikai piacon már megvetette a lábát, egy egymillió dolláros befektetést követően ugyanis irodát nyitottak New Yorkban, Kaliforniában és Seattle-ben is, és a Google is mentorálta őket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!