szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tekintélyes brit gazdasági hetilap, az Economist 1986 óta publikálja félévenként frissítve a Big Mac-indexet, és közli, mennyibe kerül az ikonikus szendvics a világ különböző tájain. A franciák vitatják a módszertant.

Azért ezt a terméket választották a vásárlóerő mérésére, mert a világ 120 országában működnek McDonald’s éttermek, tehát globális összehasonlításról van szó. A legutóbb publikált adat szerint az USA-ban 5,51 dollár egy Big Mac szendvics, az eurózónában az átlagár 4,04 euró. Az Economist olyan alapon számolt, hogy egy euró 1,36 dollárt ért. De a valós friss árfolyamok, amelyek naponta változnak, mást jeleznek. Végül is, az Economist módszertanát vitató párizsi Le Monde arra a következtetésre jutott, hogy valójában a valuták túl- vagy alulértékelésén múlik a Big Mac-index.

A Le Monde szerint jelenleg a dollár túlértékelt. Tehát szerintük reális árfolyamon számolva az USA-ban drágább a Big Mac, 4,7 euró, mint Európában, ahol csak 4,40 euró. Mindebből a francia lapnak nyilatkozó gazdasági szakértő, Karine Daniel több következtetést is levon. Először is azt, hogy a Big Mac ármeghatározási szempontjai nagyon összetettek, és az adott ország szokásaihoz is igazodnak. Tehát nem igazán tekinthető globális mutatónak a szendvics ára. Karine Daniel szerint egy nem konkrét helyhez köthető szolgáltatás ára lehetne a valóban hiteles globális életszínvonal-mutató. Például az, mennyibe kerül egy hajvágás.

De a tényleges életszínvonal, a vásárlóerő megismerésére már vannak más bejáratott mutatók is. Például az UBS svájci bank már régóta vizsgálja, hogy egy országban hány órát vagy percet kell dolgozni egy Big Mac-ért, egy hajvágásért vagy a nőknek egy új frizuráért. Sőt, ebbe a kalkulációba már az okostelefonok árát is beveszik. A módszert a világ fejlett, 36 piacgazdaságát tömörítő OECD is gyakorlatilag alkalmazza.

Akkor most van értelme a Big Mac-indexnek?

Van, persze hogy van, sokat elárul egy ország lakosainak a vásárlóerejéről, de csak egy jelzőszám a sok közül és nem magyaráz meg mindent a tényleges fejlettségi szintről, a bérek és az életszínvonal alakulásáról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!