szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az egyszeri tévénéző azt gondolná, hogy miután az UEFA és a nagy klubok bevételeinek túlnyomó része a közvetítési díjból származik, az neki is jó lesz. Rosszul gondolja.

Magyarországon is van némi zavar azóta, hogy Andy Vajna csatornája megszerezte a közvetítési jogokat. Csak éppen a kábelszolgáltatókkal nem jutott dűlőre. Ebben a műfajban Magyarország csak illeszkedik az európai trendhez. Franciaországban is a feje tetejére állt a tv- és focipiac.

Az SFR szupercég 370 millió euróért, vagyis a korábbi ár háromszorosáért szerezte meg a BL-meccsek közvetítési jogát. De ezt el kellett volna adni a szolgáltatóknak is. Az utolsó pillanatban az eddig jelentéktelen RMC Sport szerezte meg az üzletet. A bejelentés után szinte pár óra alatt 200 ezer új előfizetőt szerzett. A nézők izgalommal várták az első BL-fordulót. De már este hétkor, a Barcelona–Eindhoven-meccs alatt is sokszor elsötétült a képernyő. Aztán az igazán várt Liverpool–Paris-St-Germain-mérkőzésből szinte semmit nem láttak a francia nézők. A szolgáltató bocsánatkérése szerint azért omlott össze a közvetítés, mert túl sokan akarták nézni. Na, de pont ez volt a szolgáltató cég érdeke, ezért zsebelték be 200 ezer új nézőtől az előfizetési díjat.

Most persze megy a magyarázkodás, hogy ez csak egy kezdeti hiba, és innentől minden tökéletes lesz. A valóság viszont az, hogy minél drágábbak a közvetítési jogok, annál nehezebben jutnak el a nagy meccsek az egyébként egyre nagyobb összegeket fizető előfizetőkhöz, ha egyáltalán eljutnak. De a hasznot valaki mégis bezsebeli. Valami tehát nagyon nem stimmel az európai futball finanszírozásával és a meccsek közvetítési jogaival, továbbá a jogtulajdonosoknak a szolgáltatókkal kötött megállapodásaival, ha egyáltalán van ilyen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fogyatékkal élőket és időseket rabolt ki a magyar férfi, Németországban fogták el

Fogyatékkal élőket és időseket rabolt ki a magyar férfi, Németországban fogták el

Elsőfokú figyelmeztetést adtak ki az egész országra zivatarveszély miatt

Elsőfokú figyelmeztetést adtak ki az egész országra zivatarveszély miatt

Az Aegon is valamelyik havernál landolhat, a kérdés csak az, mikor és hogyan

Az Aegon is valamelyik havernál landolhat, a kérdés csak az, mikor és hogyan