szerző:
hvg.hu

Jó szerzők és marketing kellene.

„Amikor az állam könyves projektbe fogott, mindig nagyon sok pénzt elköltött, de a kívánt célt nem tudta elérni” – mondja Katona Ildikó, a Könyvmolyképző Kiadó résztulajdonosa annak kapcsán, hogy az állam – a tervek szerint – saját könyvterjesztő céget hozna létre. A szakember azzal érvel, a Kerényi Imre-féle, milliárdos kiadást jelentő Nemzeti Könyvtár sorozat, illetve a több százmillió állami forinttal kistafírozott Előretolt Helyőrség esetében is halmokban álltak az eladatlan könyvek.

A jobboldali új kánonépítők azonban azzal érvelnek, hogy a kereskedők miatt nem jutnak el a könyveik az olvasókhoz.

Az állam feladatát az olvasás népszerűsítésében látná Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének elnöke, aki szerint, ha az állam támogatni akar bizonyos szerzőket, akkor továbbra is a kiadókat kell támogatnia.

Korábban L. Simon László, volt NKA-alelnök egy szakmai beszélgetésen vetette fel, az állam hozzon létre új kiskereskedelmi láncot, „nemzeti könyvterjesztőt”.

Csakhogy a 2008-as válság óta kevés új könyvesbolt nyílt. Bővülést úgy értek el a láncok, hogy az Ulpius és az Alexandra üzleteinek bérleti jogát elosztották egymás között. A legértékesebbeket a Libri és a Líra szerezte meg, de jutott egy szegedi vállalkozásnak, a Bookangelnek is. Iparági források szerint a magyar könyvesbolthálózat elérte a növekedése határait, Budapesten állítólag több a könyvesbolt-négyzetméter, mint Bécsben.

További részletek az e heti HVG-ben.

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gönczi Gábor megnősült

Gönczi Gábor megnősült

Csak leshetnek az androidosok a legújabb iPhone-os hírt hallva

Csak leshetnek az androidosok a legújabb iPhone-os hírt hallva

Athéni antifasiszták vernek meg egy magyar szurkolót egy netre feltett videón

Athéni antifasiszták vernek meg egy magyar szurkolót egy netre feltett videón

Már csak ez hiányzott: szó szerint beleőrülhetünk a klímaváltozásba

Már csak ez hiányzott: szó szerint beleőrülhetünk a klímaváltozásba

Most tőzsdei céget vett Andy Vajna

Most tőzsdei céget vett Andy Vajna

A holland szélsőjobb vezére szerint Orbán barátok nélkül üldögél az Európai Néppártban

A holland szélsőjobb vezére szerint Orbán barátok nélkül üldögél az Európai Néppártban