szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Állami milliárdokkal kistafírozva szerzi meg Mészáros Lőrinc a tokaji borvidéket.

Mészáros Lőrinc ott folytatja, ahol Orbán Viktor a kétezres évek elején kényszerűen félbehagyta – olvasható az e heti HVG-ben.  A helyi független polgármesterek állítják: megindult a tokaj-hegyaljai borvidék tulajdonosi átrendeződésének újabb hulláma, a leglátványosabban Mészáros érdekeltségei gyarapodnak. Ráadásul a működésüknek szinte minden pontján számíthatnak állami támogatásra.

A cégbíróság például éppen aznap jegyezte be a Búzakalász 66 Felcsút Kft. részesedését az egyik feltörekvő borászatban, amikor a kormány kijelölte a kultúrtáj világörökségi helyszíneit. Mostanra a kormány már több mint 70 milliárd forintot pántlikázott meg a tokaji borvidéknek. Önálló programot hirdettek a Felső-Tisza-vidék és a Bodrog felvirágoztatására is, Mészáros ennek áldásait is élvezheti. De akkor is kisegítik az állami vállalatok, amikor egyéni programmal akarja pincészetébe csalogatni a vendégeket.

Az évezred elején Orbán Viktor és baráti köre már kénytelen volt feladni a célját, hogy meghatározó tulajdonosai legyenek Tokaj-Hegyaljának. Most azonban a helyi vállalkozók arról számolnak be: a semmiből jelennek meg külföldi és magyar érdeklődők, akik meg akarják vásárolni a cégeiket. Volt, aki azt mondta: mivel nem állt kötélnek, jöttek a fenyegetések. Így be kellett látniuk, vagy az egységesített rendszerben boldogulnak, vagy felvásárolják a borászatukat. Ahogy egy kistermelő mondta: „lassan az enyém az egyetlen olyan ház a soron, amelyik nem Mészáros Lőrincé”.

Részletek az e heti HVG-ben.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!