szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az arányosság elve fontosabb, mint a nemzeti jogszabályok – mondta ki a luxembourgi testület.

Ismét a magyar állam ellen ítélkezett az Európai Bíróság az útdíj ügyében. A Link Logistik N&N ügyében ráadásul fel is írta a magyar szabályozást, amikor kimondta: ha a magyar jogszabályok szembemennek azzal az alapelvvel, hogy a bírságoknak arányosnak kell lenniük, akkor a nemzeti bíróság „köteles teljes egészében alkalmazni az uniós jogot, és megvédeni az abban az egyének részére biztosított jogokat, szükség esetén mellőzve a nemzeti jog azon rendelkezéseinek alkalmazását, amelyek az adott ügy körülményei között az uniós joggal ellentétes eredményre vezetnének”.

A mostani ítélet a szombathelyi bíróság kérésére született meg, a szervezet azt szerette volna megtudni, hogy egy jogvitában az arányosság elve vagy a nemzeti jogszabály erősebb. Az Európai Bíróság pedig tavalyi döntésével összhangban rendelkezett. 2017 márciusában az Euro-Team és a Spirál-Gép egyesített ügyeiben azt mondta ki az EU Bírósága, hogy a nehéz gépjárművekre kivetendő útdíjaknál az uniós joggal ellentétes a szankciórendszer. Az ugyanis átalányösszegű bírságot ír elő függetlenül attól, hogy milyen súlyú a szabályok megsértése.

Az Euro-Team sofőrje az M5-ös autópályán maradt, noha úthasználati jogosultsága az elmulasztott lehajtótól csak az autópályával párhuzamosan futó 5-ös útra volt. A szabálytalanul megtett útszakaszon fizetendő úthasználati díj alacsonyabb – 324 forint –, mint az eredeti útvonaltervben szereplő 5-ös úton a cég által előre ténylegesen megfizetett díj (520 forint).

A Spirál-Gép ügyében pedig a túlhajtás észlelését követően a sofőr szinte azonnal, telefonon megváltotta az útvonal-használati jegyet 1597 forintért. Mindezek ellenére a rendőrség mindkét esetben mintegy 150 ezer forint összegű bírsággal sújtotta a járművek üzembentartóit. A bírságok összege megegyezik az úthasználati díj befizetésének teljes elmaradása esetén kiszabandó bírság összegével – tették hozzá.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gyártási hiba árnyékolja be az AstraZeneca vakcinájának hatásosságát

Gyártási hiba árnyékolja be az AstraZeneca vakcinájának hatásosságát

Gyurcsány szerint 900 ezer szavazója van a DK-nak

Gyurcsány szerint 900 ezer szavazója van a DK-nak

A csecsenföldi melegek üldözése mutat rá igazán, hogyan gondolkodik a putyini Oroszország

A csecsenföldi melegek üldözése mutat rá igazán, hogyan gondolkodik a putyini Oroszország