szerző:
hvg.hu

Hiány van Európában és Magyarországon is légiforgalmi irányítókból, hiába keresnek ugyanolyan jól, mint a pilóták.

Egymás után dőltek meg a rekordok 2018-ban Magyarország légterében. Van olyan terület, ahol a forgalomnövekedés az európai átlag háromszorosa volt az év első kilenc hónapjában. Európa felett csaknem tízmillió járat közlekedik évente, melynek biztonságos kezelése hatalmas felelősséget ró a légiforgalmi irányítókra – közölte a HungaroControl a Magyar Időkkel. Szeptember végéig összesen több mint 90 ezer gép átrepülését irányították Budapestről.

A Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérre érkező és induló járatok száma folyamatosan emelkedik. Júliusban 11 093 repülőgép fel- és leszállításában működtek közre a HungaroControl irányítói. 2012 óta az idén először a forgalom már nemcsak a nyári hónapokban, hanem szeptemberben is átlépte a tízezres határt. Jelentős, közel egyharmados növekedés tapasztalható az előző évhez képest az úgynevezett kisgépes forgalomban is.

Elképesztő mértékben és ütemben változott a légiforgalmi irányítói munka az elmúlt évtizedekben, ami egyrészről a technológiai rendszerek fejlődésének, másrészről a szabályozói környezet változásának az eredménye. A magyar légiforgalmi irányítók nemcsak lépést tartottak a nemzetközi tendenciákkal, hanem rendszeresen felülmúlták azokat – mondta a lapnak Szepessy Kornél, a Hungaro­Control vezérigazgatója.


A forgalmi irányítás szűk keresztmetszete – akár a légiközlekedés más ágazataiban – a jól képzett szakemberek hiánya. Ráadásul hiába az európai mércével is magas, akár többmilliós fizetés, a légiirányítóknak az átlagosnál szigorúbb egészségügyi és pszichikai feltételeknek kell megfelelniük. A cég több nagy zenei rendezvényen is jelen volt, ahol több ezren érdeklődtek, körülbelül ezren jelentkeztek, akik közül végül egy húszfős csoportot sikerült elindítani, akikből jó esetben két év múlva lesz légiforgalmi irányító.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Balogh Csaba Tech

Trabantból Mercedesbe ült át a magyar légiforgalmi irányítás

Felavatták Magyarország új légiforgalmi irányítóközpontját, amivel célegyenesébe érkezett a HungaroControl összesen 13 milliárd forintos beruházása. Az új légi navigációs központ mostantól teljesen önállóan üzemel, míg a régi helyén légiforgalmi kutatás-fejlesztési és szimulációs tudáscentrumot hoznak létre.

Hogyan neveljünk lelkileg egészséges gyerekeket? Figyeljünk a siker hangjára!

Hogyan neveljünk lelkileg egészséges gyerekeket? Figyeljünk a siker hangjára!

A Huawei új központjában épült fel a budapesti Szabadság híd mása

A Huawei új központjában épült fel a budapesti Szabadság híd mása

Márki-Zay: Volt olyan önkormányzati dolgozó, akinek ezernél is több kifizetetlen túlórája volt

Márki-Zay: Volt olyan önkormányzati dolgozó, akinek ezernél is több kifizetetlen túlórája volt

Bírósághoz fordult a TASZ a kormánypárti médiabirodalom miatt

Bírósághoz fordult a TASZ a kormánypárti médiabirodalom miatt

Olyan ritka a sztrájk nálunk, mint a fehér holló

Olyan ritka a sztrájk nálunk, mint a fehér holló

Megtette bérajánlatát a sztrájkkal fenyegetett Audi

Megtette bérajánlatát a sztrájkkal fenyegetett Audi