szerző:
hvg.hu

Drága mulatság, mégis évek óta nő a túlórák száma.

2014-ben az éves átlagos 370 ezer túlóra mellett karácsonykor 611 ezer, 2015-ben 408 ezres átlag mellett karácsonykor 665 ezer, 2016-ban 478 ezer mellett 669 ezer, 2017-ben pedig a rekord 440 ezer mellett 868 ezer túlórát húztak le a kiskereskedelmi dolgozók – írta a Blokkk.com a KSH adatait elemezve.

Idén a munkaerőhiány miatt újabb negatív rekordra lehet számítani. 2018 eddig megismert időszakában – január-augusztus között – 3,2 millió órára nőtt a túlóraszám a boltos kiskereskedelemben, az előző évi 3 milliós óraszámmal szemben.

Manapság eladó „pult alól sem kapható", már nyáron is a diákmunkásokra és nyugdíjasokra támaszkodott a szektor. Rájuk egész decemberben szükség lehet, és úgy kell számítaniuk a dolgozóknak, hogy decemberben kétszer annyit kell az eladóknak a rendes munkaidőn túl dolgozniuk, mint a korábbi hónapokban. Mert túlóra az év minden szakában van, és az elmúlt években folyamatosan emelkedett, miközben a boltos foglalkoztatottak száma stagnált.

2017-ben valamelyest enyhült ez a nyomás, ennek oka az lehetett, hogy a két számjegyű béremelés és a minimálbérek feljebb tolása megterhelte a boltosok költségvetését, és próbáltak óvatosabban bánni a túlóráztatással. A túlóráért ugyanis – éppúgy, mint máshol – 50 százalék bérpótlék vagy a túlórának megfelelő időtartamú szabadidő jár, amikorra az alapbér arányos részét ki kell fizetnie.

Ha heti pihenőnapon, azaz szombaton vagy vasárnap túlóráztat a boltos, a pótlék mértéke 100 százalékra nő. Egy dolgozó számára évenként legfeljebb 250 túlóra rendelhető el, mely a szakszervezet beleegyezése esetén maximum 300 órára emelhető. A lebukott feketén foglalkoztatottak 10 százaléka a kereskedelemben dolgozik.
 

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
14,5 millió forintért szemléz ötéves brit tanulmányt a kormányközeli elemző friss cége

14,5 millió forintért szemléz ötéves brit tanulmányt a kormányközeli elemző friss cége

Nem sokon múlt, hogy elbukjon a görög kormány

Nem sokon múlt, hogy elbukjon a görög kormány

Felgyújtotta magát egy férfi a prágai Vencel téren

Felgyújtotta magát egy férfi a prágai Vencel téren

Váradi Gergely: Vágytam rá, hogy kapjak nagy pofonokat

Váradi Gergely: Vágytam rá, hogy kapjak nagy pofonokat

Kézilabda-vb: óriásit küzdött, de kikapott a svédektől a válogatott

Kézilabda-vb: óriásit küzdött, de kikapott a svédektől a válogatott

Ez de jó: jelezni fog a Google Maps, ha traffipaxot lát

Ez de jó: jelezni fog a Google Maps, ha traffipaxot lát