szerző:
hvg.hu

Ivica Todoric, Horvátország egykor legbefolyásosabb üzletembere ellen egy éve adtak ki nemzetközi elfogatóparancsot. Todoric fénykorában Csányi Sándornak és Hernádi Zsoltnak mondott köszönetet; az OTP-nek a vállalatcsoport magyarországi aktivitásának segítése miatt, a Molnak pedig azért, mert annak horvátországi megjelenése bátorította fel az Agrokort a magyarországi jelenlétre.

A horvát ügyészség (DORH) tavaly októberben adott ki Todoric ellene nemzetközi elfogatóparancsot. Horvátország egykor legbefolyásosabb üzletembere felkerült az Europol legkeresettebb bűnözőinek körözési listájára is. A 2016-ban csődközelbe került Agrokor konszolidált pénzügyi jelentéséből ugyanis kiderült, hogy a konszern éveken keresztül meghamisította könyvelését úgy, hogy több banki kölcsönt is tőkeként könyvelt el, és ezzel félrevezette a pénz- és hitelminősítő intézeteket. A Zágráb megyei ügyészség továbbá azzal vádolja az üzletembert, hogy törvénytelenül tett szert több mint egymilliárd kuna (közel 41 milliárd forint) haszonra.

Todoric és két fia, Ante és Ivan még azelőtt elhagyták Horvátországot, hogy letartóztathatta volna őket a horvát rendőrség. Utóbbi kettő később visszatért Zágrábba, és jelentkezett a hatóságoknál kihallgatásra. Ők most szabadlábon védekezhetnek. Todoricot brit rendőrök is elkísérték Horvátországba. Az üzletembert a horvát hatóságok a landolást követően előzetes letartóztatásba helyezték – írta az MTI.

Todoric Nagy-Britanniába szökött, de Londonba érkezése után nem sokkal feladta magát a brit rendőrségen – éppen egy évvel ezelőtt –, és százezer font (36,8 millió forint) óvadék ellenében mindvégig szabadlábon védekezhetett. Todoric angol ügyvédei azzal érveltek a kiadatása ellen, hogy az Agrokor tulajdonosa politikai leszámolás áldozata, és Horvátországban nem kapna tisztességes jogorvoslatot.

A Westminster Magistrates' Bíróság azonban ezeket az érveléseket elutasította, október 25-én a kiadatásáról döntött. Todoric egyelőre vizsgálati fogságban marad, horvát ügyvédei már fellebbeztek a döntés ellen.

Az Agrokor a legváltozatosabb alapvető élelmiszerek legnagyobb horvát gyártója, a csoport termékösszetétele leginkább a Unilever élelmiszermárka-portfóliójához hasonlítható. A mamutvállalat elkerülte ugyan a csődöt a tavaly áprilisban a parlament által gyorsított eljárásban elfogadott törvény miatt, amely lehetővé teszi stratégiai cégeknek, hogy az államtól rendkívüli igazgatási eljárást kérjenek, de a folyamatot számos botrány övezte.

Időközben lemondott a kormány által az Agrokor élére kinevezett rendkívüli kormánybiztos, valamint Martina Dalic volt gazdasági miniszter is. Dalic állítja, nem követett el semmi törvénytelenséget vagy erkölcstelenséget, de nem akart a kormány és a kormányzó jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) terhére lenni.

A miniszter több céggel folytatott privát levelezéséből kiderült, hogy ugyanazok írták az Agrokor megmentésére irányuló törvényt, akik később profitáltak annak megvalósításából. Dalic könyvet is írt az esetről "Agrokor: a haveri kapitalizmus összeomlása" címmel, amelynek nemrég volt a bemutatója. A Lex Agrokor egyébként a Parmalat megmentésére irányuló olasz törvény alapján íródott, ugyanakkor abban a törvényben van egy cikkely, amely az összeférhetetlenségről szól: azok, akik részt vettek a törvény megalkotásában, nem vehetnek részt a mentésben. A horvát törvényből ez kimaradt.

Todoricot 2004-ben Csányi Sándor és Hernádi Zsolt mutatta be abból az alkalomból, hogy az itthon „horvát Csányiként” is emlegetett üzletember megvette a Fonyódi Ásványvizet és a Baldauf fagylaltgyártót. Todoric akkor köszönetet mondott az OTP Banknak, aki sokat segített a vállalatcsoport magyarországi aktivitásában, és a Molnak, akinek horvátországi megjelenése felbátorította az Agrokort a magyar megjelenésre.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Magyar munkások verekedtek össze egy svájci hajón

Magyar munkások verekedtek össze egy svájci hajón

Fülke: Ady jól ismerte a NER-t, Hofi pedig még Orbán Viktort is

Fülke: Ady jól ismerte a NER-t, Hofi pedig még Orbán Viktort is

Messi visszatért, de óriásit bukott a Barcelona

Messi visszatért, de óriásit bukott a Barcelona

The Washington Post: Igazságügyi minisztere után belbiztonsági miniszterétől is megválna Trump

The Washington Post: Igazságügyi minisztere után belbiztonsági miniszterétől is megválna Trump

A nap fotója: "Csak egy SMS volt", és egy totálkáros Suzuki lett belőle

A nap fotója: "Csak egy SMS volt", és egy totálkáros Suzuki lett belőle

Felemás arcát mutatja az időjárás kedden

Felemás arcát mutatja az időjárás kedden